smażony karp - 324 przepisów (strona:10/22)

Grudniowe wyznania 147

kolędy lub świąteczne piosenki, a z każdej strony promocje na prezenty, ozdoby choinkowe etc. Moja ulubiona potrawa wigilijna to bez dwóch zdań karp. Tak pewnie to oklepana odpowiedź, ale zarówno mój tata, jak i mąż smażą jak dla mnie najlepszego karpia. Mój ulubiony świąteczny wypiek … hm, tu z kolei zaskoczę.., a może nie ;) Nie mam takiego. Trzy świąteczne

Niebieski kubek z kawa
Puree z kalafiora w towarzystwie ryby i marchewki z groszkiem 136

Bardzo delikatne o puszystej konsystencji purre. Znakomicie komponuje się w towarzystwie np. smażonej ryby. W moim przypadku był to filet z karpia i łupacza. Tak przy okazji, karp w takim wydaniu zdecydowanie lepiej trafił w kubki smakowe mojej rodziny. Łupacz jest rybą o mniej intensywnym smaku, ale za to znacznie chudszą. Duszona marchewka z groszkiem również idealnie wpasowała się(...)jogurtem. Jeżeli masa jest niedostatecznie ciepła można podgrzać, ale intensywnie mieszając w celu uniknięcia przypalenia. Wykładamy na talerz i posypujemy tymiankiem. Filety z ryb obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju w panierce:mąka, jajko,bułka tarta. Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem wsypujemy do rondla, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy łyżeczkę

Kulinarne przemyslenia
Karp marynowany 98

Ryba marynowana to moja propozycja, gdy po Wigilii pozostaję usmażony karp i nie ma na niego chętnych dnia następnego. Można też od razu zamarynować smażoną rybę i podawać razem z cebulką. Polecam również marynowaną solę w przepisie Ryba marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty

To co kocham
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 145

marynowane śledzie (do złudzenia kojarzyły mi się z domowymi smakami i potrawą mojej mamy ), aromatyczne curry ze smażonym karpiem (nie róbcie przed ekranami "blee", wierzcie mi lub nie, ale był to jedyny karp w życiu, którego zjadłam ze smakiem; tak samo, jak reszta zdziwionych tym uczestników warsztatów), pieczoną w papilotach makrelę (moje danie! pyszne!) oraz czarniaka na kaszy owsianej

Życie zamknięte w smaku
Karp nadziewany kaszą z grzybami 109

Karp na stole wigilijnym to nasza polska tradycja. Ryba ta kojarzy nam się głównie z wersją smażoną. Ja chcę wam zaproponować karpia bardziej delikatnego gotowanego na parze podanego z kaszą gryczaną, żurawiną i grzybami. W moim domu dużo je się kaszy. Można ją przygotować też w wersji bardziej świątecznej z karpiem.  marynata: 5 dzwonków z karpia 1 cebula

wesoła kuchnia
Karp smażony 141

tylko zostaje oczyścić, zamarynować i usmażyć... Mniam, mniam 😃 Dodaję przepis do akcji na  FB Błyskawiczne piątki . Składniki: 1 karp o wadze około 1,8 kg  2 cytryny 6 łyżek mąki pszennej  sól olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Karpia dzielimy na dzwonka. Wyciskamy sok z 2 cytryn. Karpia marynujemy w soku z cytryny, zostawiamy na kilkanaście minut

Życie zaczyna się w kuchni
Karaś z patelni i "Jeździec miedziany" 145

środka przyprawami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę po obu pod przykryciem do zrumienia i przysmażenia skóry. Podawać usmażoną i gorącą rybę z salsą pomidorową. ----- Podobne: Karp pieczony Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Leszcz w pomarańczach Nie wiem dlaczego, ale do tej pory nie przeczytałam ani jednej

Weekendy w domu i ogrodzie
Karp na parze 431

karpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić. Jeśli chcemy im oszczędzić nieco pracy lub po prostu jesteśmy na diecie sięgnijmy po rybę przygotowaną parze. Gwarantujemy, ze karp nic nie traci na swoim smaku, a jest znacznie lżejszy w trawieniu. Potrawa wolna

Kolizje Smaków
Karp marynowany w cebuli i majeranku 204

przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.  Przepis od koleżanki Klaudyny :)   SKŁADNIKI: Karp w całości około 1,5 kg 4 duże cebule Majeranek Sól, pieprz, mąka do obtoczenia Masło klarowane do smażenia 100-150 g zimnego masła SPOSÓB WYKONANIA: Dwa dni przed Wigilią czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa

Pyry na Gaz
Karp w galarecie i jak sklarować galaretę 1001

Karp - wigilijna ryba dla większości rodaków. Ma swoich miłośników i przeciwników bo nieodpowiednio przygotowana ma mulisty posmak. Ja bardzo lubię karpia smażonego w panierce, takiego zwyczajnego, ale w galarecie też bardzo chętnie zjem. Jak sprawić świeżego karpia ? - KLIKNIJ I PRZECZYTAJ Pamiętacie jak pisałam niedawno o łososiu z galarecie i o tym jak Żarłoczek zjadł mi go prawie całego

Smaczna Pyza
Karp smażony w dzwonka 137

sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym , że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest. Składniki: karp 2 kg mąka pszenna 1 szklanka bułka tarta pół szklanki jajko 1 szt przyprawa do ryb sól pieprz mielony  olej do smażenia Wykonanie: Karpia czyścimy z łusek, obcinamy płetwy i ogonek,wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Kroimy w dzwonka.Dzwonki wkładamy

Różowa kuchnia
Karp z grilla 111

przyplątało:D I obrócę kiełbaski na grillu :P A skoro już o grilli mowa to właśnie te karpie postanowiłam przyrządzić w inny niż tradycyjnie sposób. Od zawsze karpia przyrządzało się u mnie albo w galarecie, albo najzwyczajniej w świecie smażyło na patelni. A mi się zachciało czegoś nowego:) No Ameryki raczej nie odkryłam - ale moje kubki smakowe owszem

My simple kitchen
Karp z jarzynkami w sosie śmietankowym 129

poniżej. Wszystkim zasmakował karp z jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą gryczaną :) Składniki: 4 – 6 kawałków karpia 1 jajko Sól, pieprz Mąka Olej do smażenia 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka Kawałek korzenia selera (tak by było mniej więcej po tyle samo

Smakowy Raj
Nototenia smażona - pyszna rybka na Wigilię 159

Jest tyle gatunków ryb, że nie trzeba karpia na Wigilię.  Wiem że to tradycja, ale karpie są coraz droższe, a ich jakość gorsza ....niestety, bo bardzo lubimy te ryby.  No ale cóż, jest okazja do próbowania innych, nowych smaków:)  Polecam nototenię, jej mięsko jest delikatne i bardzo smaczne :) 1 kg tuszek nototeni sok z cytryny sól(...)Osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam sokiem z cytryny, oprószam sola i pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut ( rybka szybko „łapie” smaki) Po tym czasie ryby obtaczam w skrobi i smażę na maśle z obydwu stron

Takie tam pichcenie