produktów potrzebnych do przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog, który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap(...)zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej jednak wszyscy mieli pełne ręce roboty. Po pracy integrowaliśmy się przy przywiezionych przez nas trunkach, zagryzając wykonanymi przez nas wyrobami. Nasz zespół wykonał świetną robotę, której efekt możecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na ten chlebuś znalazłam w gazetce ,, Domowe pieczywo- przepisy czytelników''. Miałam akurat nadmiar płatków owsianych, więc postanowiłam upiec ten chlebuś. Wyszedł pyszny i od razu skradł serca moich domowników. Robiłam nawet w wersji z otrębami zamiast płatków owsianych i chlebek również wyszedł super. Polecam wypróbować, robi się naprawdę prosto i bezproblemowo :) SKŁADNIKI NA 2 BOCHENKI(...)owsianych 25-30 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych łyżeczka soli łyżeczka cukru 175 ml mleka 450 ml świeżo ugotowanej wody 30 g miękkiego masła dowolne ziarenka do posypania smalec do smarowania blach otręby lub płatki do obsypania blach WYKONANIE: Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy odrobinę mleka, mieszamy i odstawiamy na bok. Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy masło i rozpuszczamy
Pani na deserplastry, oprószamy z każdej strony słodką papryką oraz mielonym kminkiem Podzielony czosnek na ząbki rozgniatamy szerokim nożem , cebulę kroimy w grube plastry i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym smalcem Obok kładziemy plastry mięsa i rumienimy z obu stron Zalewamy szklanką wina i dodajemy ( po około 10 min,) pokrojoną paprykę oraz ostrą papryczkę chili bez pestek Gotujemy na słabym ogniu(...)solą i pieprzem Danie to jest bardzo syte, smaczne i naprawdę proste do zrobienia :) Inspiracja - biblioteczka Poradnika Domowego (listopad
Proste PotrawyCześć! Następny przepis oraz wpis na moim blogu z cyklu „wspomnienie dzieciństwa”. Inni nazywają je kluskami, ale ja znam je pod nazwą pyzy
Pieprzyć z FantazjąMoja córa dziś nad ranem oświadczyła, że chce robić pączki z dziurką. I tak ględziła, że nie miałam wyjścia. Jej radość podczas ich przygotowania
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 2 kg kapusta kiszona, 1 kg kości schabowe, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 20 gram prawdziwki suszone, 1/2 kg łopatka bez kości
W Mojej Kuchni Lubięjest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto. Pączki są pulchne, oczywiście najlepsze są w ten sam dzień w którym je robiliśmy... ale nawet na drugi dzień nie tracą zbyt wiele. Domowe pączki nie mają sobie równych, i nie ma co ich porównywać do tych z cukierni. Przepis na te pączki znalazłam na blogu "moje wypieki". Składniki (ok. 20-25 sztuk(...)małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu (dzięki niemu pączki nie chłoną tłuszczu) pół łyżeczki soli Dodatkowo: ok. 1,5 l oleju rzepakowego (pączki można również smażyć na smalcu) konfitura do nadziania (najlepiej różana, ale może być też malinowa) kandyzowana skórka pomarańczy lub mieszanka skórek Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżek gorącej wody Wykonanie: Mleko należy lekko
IMPRESJA SMAKUkapusty. Pyszny, wypróbowany przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z podsmażoną cebulą, grzybami i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na wywarze z mięsa wieprzowego, na zasmażce. Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić. Aby kapuśniak był smaczny, należy ugotować go na świeżej lub wędzonej wieprzowinie i użyć kapusty kiszonej. Jeżeli ktoś nie lubi mięsa(...)rosół. Do tego wlewamy do smaku kwasu kapuścianego i dodajemy kapustę kiszoną z pokrojoną cebulą i kminkiem. Oddzielnie w niewielkiej ilości wody gotujemy ziemniaki. Na koniec podsmażamy cebulkę na smalcu ze skwarkami, przygotowujemy zasmażkę i wszystko razem łączymy. Warto na koniec doprawić jeszcze kapuśniak do smaku solą i pieprzem. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: około 300g
Moja Książka KucharskaMamy Poniedziałek ! Zaczął się nowy tydzień więc na bloga wskoczył nowy bardzo słodki i smaczny przepis na domowe faworki. Jest karnawał więc tym bardziej tego typu słodkości są mile widziane. Tajemnicą pięknie rumianych i puszystych faworków jest przede wszystkim wybijanie ciasta. Ja przeważnie angażuje do tego Piotrka dzięki czemu wiem, że ciasto dostanie porządne lanie Najbardziej newralgicznym momentem jest zdecydowanie(...)pół minuty z każdej strony na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Składniki: 300g mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18% 6 żółtek 1 łyżka spirytusu 2 łyżki cukru pudru 500g smalcu do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W dużej misce miksujemy żółtka z cukrem pudrem, w drugiej mieszamy mąkę ze śmietaną. Do żółtek dodajemy łyżkę spirytusu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
Życie ze smakiemgłówki dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała 4 suszone pomidory (opcjonalnie) szklanka wody 2 łyżki smalcu sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry (grubości około 1 cm). Oprószamy je solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy na nich plastry karkówki z obu stron oraz podsmażamy cebulę. Kapustę szatkujemy, suszone(...)align="aligncenter" width="1024"] Karkówka zapiekana z kapustą pekińską[/caption] Zobacz inne przepisy na karkówkę: Roladki Z Karkówki Zapiekane W Sosie Pomidorowym Karkówka Pieczona Z Warzywami – Prosty Przepis Na Domowy Obiad Karkówka Z Pieczarkami I Cebulą Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką Karkówka Pieczona W Musztardzie Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Artykuł Karkówka zapiekana z kapustą pekińską pochodzi
e-PrzepisyKulinarneCześć! Czy jest coś, co mogę nowego powiedzieć o kotlecie? Chyba nie, ale można na to spojrzeć z innej strony. Ile rąk, tyle rodzajów i smaków
Pieprzyć z FantazjąCześć! Ostatnio natknęłam się na gryczaki. Kupiłam kilka na spróbowanie mając w pamięci smak piroga biłgorajskiego. Kiedyś będąc w tamtych okolicach skosztowałam tego przysmaku i
Pieprzyć z Fantazjątradycją śniadanie wielkanocne jest posiłkiem bogatym, obfitującym w różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona w ten sposób wieprzowina(...)zaburzeniach rzołądkowo – jelitowych. Składniki na marynatę: 1,2 kg surowej szynki Liść laurowy 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren gorczycy 3 ząbki czosnku pieprz sól Składniki do confit: 1 kg smalcu 5 liści laurowych 1 główka czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 5 ziaren jałowca Przygotowanie: MARYNATA Szynkę obficie solimy, posypujemy pieprzem i gorczycą, obkładamy liściem laurowym i plasterkami czosnku. Mięso umieszczamy
KierunekuchniaZawsze dobra zupa, którą możemy serwować przez cały rok, a zwłaszcza jesienią. Potrzebujemy tylko zwykłe produkty jak do prawie każdej dobrej zupy i zakwas. Zakwas domowy robimy sami co najmniej 4 dni wcześniej kliknij tutaj , sklepowy w butelce kupimy w każdym warzywniaku, a w postaci proszku możemy mieć zawsze w szufladzie pod ręką. W niektórych regionach Polski żurek jest(...)biała kiełbasa..., cebula3 szt., czosnek5 ząbków, 4liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól do smaku, 2 łyżki czubate majeranku, ~1 litr zakwasu, jajka ugotowane, smalec. Najpierw w wodzie gotujemy włoszczyznę, ziemniaki, z liściem, zielem, cebulą. W drugim garnku gotujemy jajka. Jak jajka się ugotują, to podsmażamy na smalcu boczek, cebulkę. Potem dodajemy to razem z tłuszczem
chleba naszegoTakie pączusie to fajne rozwiązanie dla osób mających mało czasu, robi się je ekspresowo, szybciej niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami, a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co! Może też być duszona w jarzynach, grzybach w winie czy piwie. Z gęsiny(...)już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża
Kulinarny karnet Christophera