lubimy:) Pyszny chlebek posmarowany smalczykiem...niebo w gębie;)Smakowita pajda zaskoczyła mnie...smakiem smalcu, jaki tata robił w dzieciństwie:)Składniki: 1,5 kg mąki pszennej, 10 dkg świeżych drożdży, 2,5 łyżeczki soli, 4 łyżki roztopionego smalczyku smakowita pajda z cebulą i jabłkiem, Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem, Wykonanie:Drożdże rozpuścić(...)form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut. Źródło książka " Chleb domowy wypiek" Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Anioły w kuchniSwojak z kiełbasą cebulą i jajkiem, czyli domowa pizza. Od wieków ludzie jedzą pizzę w takiej czy innej formie. Już w starożytności kawałki płaskiego pieczywa, z różnymi dodatkami, służyły jako prosty i smaczny posiłek dla tych, których nie było stać na talerze, czyli od początku jest to jedzenie biednych ludzi. Czy wiesz że, przez długi czas, pizzą gardzili pisarze kulinarni(...)się skomplikowanymi francuskimi potrawami, które podawano im na śniadanie, obiad i kolację. Wezwany do przygotowania lokalnych specjałów dla królowej, pizzaiolo Raffaele Esposito, który przygotował trzy rodzaje pizzy, jedną ze smalcem, caciocavallo i bazylią, inną z cecenielli, a trzecia z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Królowa była zachwycona i tak jej ulubioną, ostatnią z całej trójki, nazwano na jej cześć pizza margherita
RafalCookautorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka(...)blog: Kosą po patelni Owoce pod kruszonką autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Chleb drożdżowy bez wyrabiania autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Smalec smak dzieciństwa autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Sałatka z kapusty na zimę autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Śląski galert autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Kasza gryczana z cebulą i boczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennatłuszcz na którym smażyło się mięso. Posyp czosnkiem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz oprósz mieloną papryką ze wszystkich stron. Gdyby było zbyt mało tłuszczu możesz dolać trochę wody lub smalcu, aby mięso się nie przypaliło. Naczynie przykryj pokrywą. Włóż do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 C i piec kolejne(...)grama. Schab ten doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam, mięsko jest naprawdę smaczne i aromatyczne, a to za sprawą ziół. P amiętaj , nie ma to jak domowe jedzonko ! :) Moje mięsko już się marynuje
Przepisy i porady kulinarnesuszona polędwiczka Zimowe suszenie mięsiw to już w moim domu tradycja, do której pragnę nakłonić jak
Miód i pieprzCześć! Do oryginału z tym obiadem jest mi daleko, ale czym jest niedziela bez schabowego? Nie robiłam w ostatnim czasie tego jak to określę wykwintnego dania
Pieprzyć z FantazjąPyszne, domowe łazanki z kapustą, pieczarkami i kiełbasą. Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą. Łazanki to takie polskie danie, z kapustą kiszoną, pieczarkami, z podsmażoną cebulką i kiełbasą. Łazanki z kaputą kiszoną i kiełbasą - jak zrobić? Łazanki to bardzo proste danie. Można je przygotować na wiele sposobów. Ugotowany makaron typu łazanki tradycyjnie podajemy wymieszany z kiszoną lub świeżą kapustą(...)przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 5 średnich pieczarek ok.300g dobrej swojskiej kiełbasy 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony i sól do smaku 2-3 łyżki smalcu lub oliwy makaron typu łazanki około 250g ( pół opakowania ) Przepis na łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę kiszoną osączyć z nadmiaru soku, opłukać
Moja Książka KucharskaPyszne domowe pączki z konfiturą różaną. Nie za słodkie, lekkie, puszyste i delikatne. Jestem pewna, że ich przygotowanie nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Wystarczy, że dobrze wymieszacie wszystkie składniki i chwilę powyrabiacie, ręcznie lub przy użyciu miksera. Następnie ciasto powinno odpocząć, co trwa minimum 1 godzinę. Kolejnym etapem jest formowanie pączków i znów odpoczynek. Ciasto szybko rośnie i nie sprawia(...)drożdży lub 7 g suszonych 5 żółtek 3 łyżki cukru szczypta soli 100 g roztopionego masła 1 łyżka spirytusu DODATKOWO : konfitura z płatków róży lub marmolada, 1l oleju lub/i smalcu do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Drożdże (świeże lub suszone) wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru. Zalewamy 125 ml ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy
cool and mintyKolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków. A dzisiaj zapraszam Was do przeczytania wspomnień z pysznej
Kuchnia na wzgórzuKarnawał dobiega końca i tym samym już w tym tygodniu będziemy obchodzić „tłusty czwartek”. A tym samy cukiernie będą pękać od nadmiaru pączków ale
I LOVE LIFEPączki robię raz do roku. Nie lubię pączków ze sklepu, natomiast moje bardzo mi smakują. Może dlatego ,że robię tak rzadko. Zapewniam jednak ,że przepis
W kuchennym oknie Ewypapryki czerwonej (po wydrążeniu) 200 g cebuli białej 100 g marchewki 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego 100% 100 g tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) 30 ml sosu sojowego lub sosu sojowego Tamari (bez glutenu) – można pominąć sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka ostra papryka słodka 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela(...)kcal, B 7 g, T 9 g, W 3 g. Przypominam, że makro można dowolnie zmieniać pod swoje zapotrzebowanie a szczególnie tłuszcz, który można dodawać lub odejmować. Artykuł DOMOWY PAPRYKARZ LCHF BEZ RYŻU (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFNajpyszniejsze domowe pączki z charakterystyczną bledszą obwódką. Pączki nadziewane prawdziwą konfiturą z płatków różanych, nie marmoladą z dzikiej róży. Puszyste dzięki żółtkom i kilkukrotnemu wystaniu ciasta, nie przesiąknięte tłuszczem dzięki spirytusowi i utrzymaniu odpowiedniej temperatury podczas smażenia. Oto cały sekret doskonałych pączków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pączki tradycyjne z konfiturą z płatków róż 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad(...)mleka (nie gorącego) 50 g białego cukru 1 szczypta drobnej soli 4 żółtka swojskich jaj 30 ml spirytusu 50 g masła roztopionego, ostudzonego 1 laska wanilii PONADTO 1 kg smalcu wieprzowego lub litr oleju rzepakowego 1 słoik prawdziwej konfitury z płatków róży cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PĄCZKI Z RÓŻĄ Przygotuj drożdżowy rozczyn – do miski
ProstePesto.plmieszanego mięsa białego i ciemnego, kiełbasa wyjdzie smaczniejsza, więc jeżeli nie liczycie kalorii najlepiej użyć mięsa zgodnie z przepisem. Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 1000 g mięsa z mieszanego mięsa z indyka ze skórą, bez kości 15 g soli kuchennej 1 łyżeczka świeżo zmielonego(...)Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić
Stare Garyskwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy. Jak zrobić knedle ziemniaczane z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Zrobienie domowych knedli z mięsem wcale nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. To samo tyczy się wszystkich innych klusek ziemniaczanych, pyz, kartaczy itp. Ziemniaki(...)SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy przez 20 minut, następnie odcedzamy , przeciskamy przez
Moja Książka Kucharska