smalec domowy - 1334 przepisów (strona:65/89)

młoda kapusta z boczkiem 150

Cześć :D Na początek wrażenia z ogrodu. Po przymrozkach, które miały miejsce w ostatnich dniach,  moje sadzonki jako tako się prezentują. Buraczki pięknie wyglądają zza

Pieprzyć z Fantazją
Pączki 158

Tłusty czwartek..więc muszą być i pączki...czytałam gdzieś w necie,że dziś prawie wszyscy wstawiają na blogach przepisy z pączkami, faworkami itd..a niektórych mdli

Moje domowe kucharzenie
DOMOWA KONSERWA. GULASZ Z ŁOPATKI LUB KARKÓWKI. 91

przepis na domowa konserwe to idealny przepis dla tych, którzy nie lubią kupnych. Świetny sposób na pyszne, szybkie danie dla zapracowanych, na wyjazdy, czy jako forma zapasu na gorsze czasy. Stary, wypróbowany przepis na prosty gulasz z łopatki lub karkówki. Dzięki trzykrotnej tyndalizacji, danie przetrwa długie miesiące a nawet lata. Na samym koncu, pod przepisem podaje Wam tabele z informacja(...)PIEPRZ DO SMAKU DUZA ŁYŻKA MAJERANKU ŁYŻKA SUSZONEGO CZOSNKU ŁYŻKA SŁODKIEJ PAPRYKI ŁYŻECZKA OSTREJ PAPRYKI 3 LISTKI LAUROWE 9 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO 2 ŁYŻKI MAKI 1 – 2 ŁYŻKI SMALCU ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MIĘSO UMYĆ, OCZYŚCIĆ Z BŁONEK I POKROIĆ W KOSTKĘ. KAWAŁKI O WIELKOŚCI OKOŁO 2 CM. MIĘSO UMIEŚCIĆ W MISCE, PRZYPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM

Pani M - kuchnia smakowita
obsuszany baleron- domowa wędlina 153

                   suszony baleron Zimą w moim domu królują suszone wędliny.  Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny

Miód i pieprz
Drożdżowe paluszki z kminkiem i serem 223

Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką

Kuchnia domowa Ani
Golonka z kapustą zasmażaną 80

Cześć! Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu

Pieprzyć z Fantazją
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 145

kaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto  przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki  1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu(...)najmniej dwanaście godzin. Następnego dnia  obwiązujemy  nicią nogi, oraz skrzydła ptaka i tak związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki. Dobrze jest dno naczynia wysmarować tłuszczem ( smalcem gęsim lub olejem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę

Miód i pieprz
Pasztet domowy 531

Składniki: • 2 kg mięsa (wieprzowego i cielęcego w proporcjach pół na pół lub dowolnie najlepiej różne, łopatka, karczek) • 1/2 kg surowego boczku • 1/2 kg wątróbki drobiowej

KUCHNIA POLSKA
Szarlotka 2 481

najczęściej wcinamy prosto z blachy (no powiedzmy z talerzyka). ;) Tym razem postanowiłam podać szarlotkę w klasycznej (bo z lodami), ale chyba jednak rzadko podawanej w ten sposób w warunkach domowych wersji. A szkoda. Szarlotka bardzo dużo przy tym zyskuje (już nie jest "zwykłym" ciastem a staje się wykwintnym deserem), a jak się ją chwilę podgrzeje w mikrofalówce lub w piekarniku(...)Czas pieczenia: ok. 40 min Ciasto 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 margaryna KASIA 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 żółtka zapach waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierogi z gęsiną 178

pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis  tutaj )i dodatkową porcję majeranku, smakował znakomicie. Składniki na około 50 sztuk(...)zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo wolnym ogniu. Mięso zmielić lub rozdrobnić w malakserze, następnie połączyć z cebulką, pieczonym jabłkiem i przyprawami. Gdyby było za suche dodać gęsi smalec na lekko podsypanej maką stolnicy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś z kaczki pieczona z figą,owocem pintaji z nutką mięty 150

ViolaPassion Wiosna w powietrzu  nakłoniła mnie do wymyślenia następnego dziwnego połączenia. Ten wynalazek będę na pewno powtarzać. Wy też zaryzykujcie i złamcie swoje domowe przepisy bo jedzenie tych samych dań z tych samych produktów odbiera tak naprawdę nam przyjemność z jedzenia i smak. Gotują dziś prawie wszyscy!!! Dlaczego nie Ty ,czy Ty? Nie jesteśmy od "nich" gorsi.!!!! Tylko(...)liście laurowe 2 łyżka soli 2 owoce pintaji inaczej  smoczy owoc 4 świeże figi 1 limonka 4-5 łyżek słodkiej papryki 3-4 cebule czerwone 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka oliwy truflowej Sposób: Kaczkę myjemy i oczyszczamy z resztek piór błonek itp. Do wysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę dodajemy :owoc jałowca ,czosnek ,liście laurowe,sól

Viola cooks with passion
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 289

lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest też inaczej nazywana. Warto chociaż raz spróbować – szczególnie jeśli jesteście fanami ziemniaków – mimo że zdecydowanie nie jest to dietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, razem z jedną cebulą która zapobiegnie czernieniu i utlenianiu ziemniaków– ręcznie lub w malakserze. Masę(...)drobną kostkę wędzoną wędlinę. Mieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy

Karo in the Kitchen
Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy 106

trasę, na studia lub do pracy za granicą. Wiem też, że świadomość kulinarna i pro-zdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli przed biwakiem poświęcić trochę czasu na przygotowanie paru słoików, niż kupować chemiczne gotowce. Prosty, smaczny przepis, który ułatwi ci życie i utuli tęsknotę za domem(...)domu jest przydatny, zawsze w końcu przychodzi ten dzień, kiedy nie masz czasu na nic, a taki słoik.. cóż jest pod ręką i szybko możesz go użyć. Wyczarować domowy, zdrowy obiad w parę minut… Dlatego warto zawsze przygotować większą ilość niż potrzebujemy, pracy tyle samo, zapasy zostają.. jak znalazł np. na lockdown, którego podobno nie ma być

Ogrodnik w podróży