Leczo do słoików na zimę Najlepszy przepis na leczo w słoikach. Leczo do słoików na zimę przygotowujemy dokładnie tak samo jak leczo z kiełbasą do szybkiego zjedzenia, ale bez smalcu i mięsnych dodatków. Właśnie takie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni goście. Ciepłe, smaczne i kolorowe leczo w słoikach jest gotowe dosłownie(...)zimę to leczo wegetariańskie, usmażoną kiełbasę i boczek dodajemy dopiero przed podaniem. Czasami podkręcamy smak leczo dodając już na talerzu odrobinę ostrych przypraw, takich jak sos sriracha . Przepis na domowe leczo do słoików na zimę. Leczo do słoików na zimę proporcje na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra) 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku
Cztery FajeryKojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. składniki :50 dag mąki5 dag drożdżyłyżeczka smalcu2 łyżki masłałyżka kwaśnej śmietany2łyżki cukru (ja daję 4 lub 5)2 jajaszklanka wodyodrobina solitrochę makuZrobić rozczyn(...)mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki
Praktyczna plWitajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki
Kuchnia domowa AniPasztet drobiowy Jego delikatny, łagodny smak, odpowiada chyba każdemu. Warto więc by jak najczęściej, gościł na naszych stołach. Składniki 1 kurczak o wadze ok 1
Miód i pieprzDzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne tortlille z kurczakiem bez chemii.Smakują dorosłym, ale najbardziej chyba dzieciakom !!!SKŁADNIKI (16 sztuk)1/2 kg
Moje Kuchenne Rewelacjewięc pora wstawić przepis na pączki . Pączki z cukrem pudrem są mięciutkie, pulchne i przede wszystkim bardzo smaczne. Idealne na tłusty czwartek, karnawał lub też na imprezę domową. PĄCZKI Z CUKREM PUDREM SKŁADNIKI: Ciasto na pączki: mąka (1 kg) mleko (0,5 litra) jajka (2 szt.) żółtka (5 szt.) masło (100 g) cukier (150 g) drożdże świeże(...)konfitura (dowolnego smaku) albo nutella Dekoracja: cukier puder (100 g) lub lukier Dodatkowo: olej do smażenia (1 litr) może być: olej rzepakowy lub smalec. Potrzebne gadżety: mikser szpryca do nadziewania pączków termometr cukierniczy waga kuchenna miarka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Z drożdży, 1 łyżki cukru, trochę ciepłego mleka i jednej łyżki mąki
RITA food channelWrzesień i październik w moim rodzinnym domu zawsze pachniały domowym i dobrze doprawionym leczem. Papryka, cukinia, pomidory, wędzona lub grillowana kiełbasa, boczek i mnóstwo papryki w proszku. Dla mnie to smakowite wspomnienie dzieciństwa. Składniki: 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki 2 żółte papryki, pokrojone w paseczki 2 białe papryki, pokrojone w paseczki 1 duża lub 2 małe cukinie, pokrojone(...)kostkę 4 pomidory, sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę 2 średnie cebule, pokrojone w piórka 2 l bulionu warzywnego 1 łyżka smalcu 2 łyżki masła łyżka ostrej papryki, łyżka słodkiej papryki, łyżka wędzonej papryki, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie 300g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 długie kiełbasy, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni
Życie ze smakiemchyba że jest się Rockefellerem.. To nie ja więc , jak większość więźniów rzeczywistości staram się gotować pysznie , tanio , praktycznie czasowo Polecam danie zaakceptowane przez ostrych krytyków domowych , czyli dzieciory Nikt i nic , nawet brzytwa i skalpel chirurga ,nie jest tak ostry jak oni w ocenach moich potraw , więc możecie być spokojni , jest pyszne .. Składniki na 3 osoby : 3 udka(...)cebule 2 gałązki selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 szklanki śmietany słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól ,pieprz do smaku dodatkowo : smalec kurzy ( lub inny tłuszcz , jeśli nie hodujecie kur i nim nie dysponujecie ) maką rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu Udka , solimy , obsmażamy na smalcu na patelni , do momentu aż się
Ogrodnik w podróżyselera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 100 ml śmietany kwaśnej 18% ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki Instructions Zaczynamy(...)mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki. Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować aż pojawią się szumowiny. W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler. Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry
Cooking for Emilyniego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bez niego jesień byłaby nie do zniesienia. Dla mnie dobry, domowy bigos to podstawa, gdy za oknem szaro. Przepis ten należy do tych co robią się prawie same. Nie wiem czy wszystko robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie(...)bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy. Całość zalej wodą. Gotuj minimum 3-4 godziny a najlepiej cały dzień pod przykryciem (na wolnym
Wielki apetytŚwięta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem. Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci(...)których po prostu nie toleruję ;). Składniki:. 750 g mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% Mlekovita200 g masła Polskie Mlekovitakostka smalcu 50 g drożdży cukier waniliowyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy
Malinowe PocałunkiCześć! Następny dowód na to, że im mniej składników to smaczniej. Rozpoczął się czas na nowalijki. Pierwszą moją nowalijką w kuchni jest młoda kapusta. Smak wyniosłam
Pieprzyć z Fantazjązasmażane na ciepło do obiadu, to z pewnością dobrze wszystkim znany temat. Dzisiejsza nasza propozycja jest nieco inna niż np. buraczki zasmażane z przepisu Babci, która podsmażała je na smalcu z dodatkiem skwarek. Babcia zamiast soku z cytryny, do buraczków dodawała ocet. Pamiętam też, że buraczki u Niej były zawsze ciepłe, ponieważ stały cały czas na kuchni kaflowej, w której(...)znajdziecie wśród innych naszych propozycji na przetwory lub dodatki z buraków. Kiszone buraczki , to świetny pomysł na zdrowy dodatek do wędlin, a także surówek i sałatek. Natomiast domowa ćwikła z chrzanem zaskoczy prostotą wykonania i różnorodnością zastosowań. Polecamy też pyszne buraczki na zimę oraz wyjątkowo aromatyczną sałatkę obiadową z buraczków i kapusty . Jak zrobić buraczki do obiadu? Zapraszamy na przepis
Kuchnia Na WypasiePuszyste pączki piwne Składniki: 5 dkg świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 kg mąki tortowej 3 żółtka jaj 1 całe jajko 1 niepełna
Blog z ApetytemCześć! Następny dowód na to, że im mniej składników to smaczniej. Rozpoczął się czas na nowalijki. Pierwszą moją nowalijką w kuchni jest młoda kapusta. Smak wyniosłam
Pieprzyć z Fantazją