smalec domowy - 1334 przepisów (strona:48/89)

Zupa marchwiowa z klopsem 144

Doskonała propozycja na obiad, zarówno dla małych, jak i dla dużych. -- 1. Zupa z mrożonek -  450 g młodej marchewki, 450 g groszku z marchewką, włoszczyzna

chleba naszego
zupa z dzikiego szczawiu 106

piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi

mojej kuchni
zupa z dzikiego szczawiu 171

piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi

w mojej kuchni
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 218

kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule

U Fiolki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 182

kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule

Fiolka w kuchni
królik w sosie kurkowym 146

Mięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem. Składniki: 6 nóżek z

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Staropolski bigos z kiszonej kapusty 251

Zobacz jak zrobić tradycyjny bigos z kiszonej kapusty krok po kroku. Sprawdź jak smakuje prawdziwy, domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i różnych gatunków mięs. Bigos długo gotuję i odgrzewam. Z pewnością tu tkwi tajemnica smaku i aromatu polskiego bigosu. Poznaj moje porady oraz wskazówki i przygotuj pyszny bigos krok po kroku. Danie przygotujesz(...)wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek bez pestek 1 jabłko 250 ml wytrawnego, czerwonego wina Do smaku zioła i przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych

Ania gotuje
Pączki tradycyjne 96

Można dać mu domową marmoladę ze środka :D Całego pączka Tosia spróbuje już niedługo, ale pieczonego w piekarniku, przepis wkrótce! Pączki 60g drożdży 2 szkl. mleka 6 szkl. mąki 12 żółtek 10 płaskich łyżek cukru/ksylitolu/stewii szczypta soli 2 łyżki spirytusu 300g masła skórka otarta z cytryny lub pomarańczy marmolada żurawinowa bądź z dzikiej róży dobry smalec do smażenia Drożdże zalać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tortilla - placki pszenne 121

światu, ostatnio zrobiłam domowy przysmak Warszawskich ulic - tortille. Dziś pokażę Wam przepis na placki pszenne na tortillę. Przepis prosty, robi się szybko i smakują jak te kupowane w sklepie. Polecam! "Składniki:600 g mąki pszennej300 ml ciepłej wody2 płaskie łyżeczki soli2 łyżki smalcuSposób przygotowania:Mąkę pszenną przesiewamy razem z solą do miski. Dodajemy wodę i smalec. Wyrabiamy (można to robić

Słodkie Przyjemności
Żeberka w kapuście 131

pysznego, najlepiej domowego chleba…. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec

UgotujmyTo.pl
Zupa schabowa 3136

Propozycja przygotowania pożywnej mięsnej zupy schabowej z ryżem. Pomysł przyszedł sam.  Przy okazji obróbki kawałka schabu na obiad zostaje dosyć sporo mięsa. Po odkrojeniu z

chleba naszego
Fasolka po bretońsku z kiełbasą 67

mój wypróbowany, domowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie fasolki z kiełbasą jak u mamy. Mam nadzieję, że Ci się spodoba :) Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Fasolka po bretońsku z kiełbasą. Oto składniki i przyprawy na fasolkę po bretońsku z kiełbasą: około 1 kubek suchej fasoli, namoczyć w zimnej wodzie  1 cebula, posiekana 2 łyżki smalcu ze skwarkami

Moja Książka Kucharska
Szybka zupa fasolowa 109

użyłam 2 domowych bulionetek ze wcześniejszego przepisu https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ) 3 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 biała część pora 1 spora cebula kawałek selera ( u mnie ok 100 gram) ok 200 gram dobrej kiełbasy ( u mnie myśliwska) 150 gram wędzonego boczku surowego 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju lub smalcu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Blog kulinarny S9.PL