Takie pączusie to fajne rozwiązanie dla osób mających mało czasu, robi się je ekspresowo, szybciej niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami, a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co! Może też być duszona w jarzynach, grzybach w winie czy piwie. Z gęsiny(...)już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża
Kulinarny karnet ChristopheraCześć :D Ostatnio natknęłam się na gryczaki. Kupiłam kilka na spróbowanie mając w pamięci smak piroga biłgorajskiego. Kiedyś będąc w tamtych okolicach skosztowałam tego przysmaku
Pieprzyć z FantazjąLubicie kanie? Domyślam się, że nie wszyscy ale dla tych, którzy ją jadają mam fajną propozycję. Coś jakby gęsta zupa grzybowa z mięsem ale my mówimy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPodnosi odporność, wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie. Niestety wiele osób ma złe wyobrażenia o kapuście, ze względu na to, że dawniej przygotowywane ona była z dużą ilością boczku, smalcu i tłuszczu. Kapusta wówczas zaliczana była do wysokokalorycznych dań. W obecnych czasach nie gotuje się już tak tłusto, ponieważ większość osób dba o swoje ciało, zwracając uwagę(...)uwielbia. Młoda kapusta ze śmietaną z przepisu, który zaprezentuję Wam poniżej, jest lekka, delikatna i bardzo smaczna. Dodatek śmietany i świeżego koperku nadaje jej cudownego aromatu i smaku. Domowa kapusta ze śmietaną jest także bardzo szybka w przygotowaniu, ponieważ młoda kapusta bardzo szybko mięknie i nie trzeba jej długo gotować. Wystarczy zaledwie 8-10 minut i kapusta gotowa
Alle Dobre!Oponki serowe to prosty, szybki pomysł na przygotowanie domowych słodkości. Do ich przyrządzenia będzie potrzebować niewiele składników. Po usmażeniu,oponki należy odsączyć na ręczniku papierowym oraz obficie posypać cukrem pudrem. Uwierzcie mi na słowo - czas ich przygotowania, wykrojenia oraz usmażenia jest naprawdę krótki (około 30 minut). Składniki na około 25 sztuk: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej(...)czubate łyżki śmietany 18% 2 żółtka 1 jajko szczypta soli 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka spirytusu do smażenia olej lub smalec do dekoracji cukier puder Uwaga: składniki na oponki muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski dodać twaróg, wbić jajko, wlać żółtka i wsypać cukier (zwykły oraz wanilinowy) . Za pomocą blendera wszystkie składniki
Ugotowaćjego 200 g słoiczek powstaje aż z 1 kg dojrzałych pomidorów, a skoncentrowany smak jest w forszmaku niezbędny. Koniecznie użyjcie do niego dobrej jakości kiełbasy (bez sztucznych dodatków) i domowego bulionu – taki forszmak będzie smakować obłędnie. Forszmak lubelski: 500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka 300-400 g wędzonej kiełbasy (można zastąpić wędzonym boczkiem(...)czubate) koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól morska świeżo mielony pieprz smalec lub olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia mięsa Bulion zagotowujemy wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie wieprzowinę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy
Poezja smakubazą, drugim zagęszczanie zupy quinoą, a jeszcze innym uzyskiwanie aksamitnego smaku i konsystencji dzięki naturalnemu kremowemu serkowi. Ostatnio wymyśliłam i często używam, jako uzupełnienie i dekorację dań, chipsy domowej roboty z papieru ryżowego. Warto dodać do zupy zioła, kiełki, albo czarną quinoę, która jest bardziej chrupka niż biała i świetnie sprawdza się w roli dodatku do zup, sałatek(...)koperku 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy kilka kiełków groszku kilka plasterków papryki pepperoni plasterki kiszonego ogórka, listki kolendry i bazylii (do przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego 3 łyżki smalcu, lub oleju kokosowego (do smażenia) 2 ząbki czosnku kilka plasterków imbiru łyżeczka kurkumy liść laurowy ziele angielskie suszone liście selera pieprz sól Wykonanie: Do wywaru z kości wrzucamy obrane
Quinoa Raz!Ten wpis powinnam zacząć tak, jak większość blogów kulinarnych, na którym jest przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami – ciasteczka mojego dzieciństwa. Wytapiany smalec był dla
niecodziennikparySkładniki: boczek surowy 1,3 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka mało tłusty kawałek boczku wieprzowego
W Mojej Kuchni LubięKażdy, kto słyszy piewszy raz o takiej konfiturze, bardzo się dziwi. No bo jak to, cebula na słodko? Potwierdzam, że na słodko, ale
To co kochamDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla
mojewypiekiinietylkorozpisywał, nad zawartością wstępujących w sprzedaży produktów ( zainteresowani niech sięgną do opisu, zawartego na opakowaniu wyrobu, jakiegokolwiek producenta). Czy to oznacza, że nie jesteśmy w stanie sami przygotować, domowej kostki rosołowej?. Otóż wystarczy odrobina cierpliwości i możemy własnoręcznie sporządzić wyrób, który nie dość że nie przewyższa w smaku sprzedawane produkty, to w dodatku jest od nich znacznie zdrowszy. składniki(...)korzenie pietruszki 1/2 selera korzennego 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie pory (lub jeden duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,jedną cebulę, jedną marchew, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna
Miód i pieprzflaki*. Ziemniaki obrać i umyć. 1/3 ziemniaków (500g) ugotować, pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Dodatkowo można rozdrobnić je nożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać(...)winnego - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis
Stare Garywody, a powstały wywar zostawiamy do późniejszego wykorzystania. W międzyczasie cebulę, paprykę, seler naciowy i marchew kroimy w niedużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 2 minut na wysokim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 17-20 minut. Ugotowane podroby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy(...)zimną wodą tak by powstała zawiesina, którą wlewamy na patelnie. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Gulasz serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem niepalona kasza gryczana i domowa kapusta kiszona). The post Gulasz z podrobów appeared first on Oslov
Oslov.