smalec domowy - 1334 przepisów (strona:69/89)

Pączki z miodem 165

Przepis na te pączki pochodzi z domowych moich zbiorów, przez te lata kartki zeszytu nieco pożółkły, ale najważniejsze, że można wszystko odczytać. Te pączki nie należą do najtańszych, ale warto je zrobić, bo to chyba najlepsze pączki jakie dotychczas robiłam. Są bardzo delikatne i co ważne nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne pączki. Zdjęcia robione są na szybko, część pączków(...)masła 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży suszonych 10 żółtek 3 czubate łyżki miodu ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany ¼ szklanki wódki 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego dodatkowo olej lub smalec do smażenia Składniki na lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa. Nadzienie: Marmolada z róży Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą

Na słodko lub wytrawnie
Cepeliny z mięsem i lubczykiem 378

Szkoda ,że nie jest to potrawa fit , ani bomba witaminowa , no cóż jak zawsze najlepsze , jest to co dla zdrowia zazwyczaj najgorsze . Oficjalnie będę się trzymać tezy , że co domowe , to zdrowe i tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Farsz : 1 golonka tylna 1 czubata łyżka suszonych liści lubczyku ( lub siekanego świeżego ) 1 marchewka 2 średnie cebule sól , pieprz do smaku 1 ząbek czosnku Do okraszenia : 3 łyżki smalcu 2 duże cebule Golonkę oczyszczamy , gotujemy w osolonej wodzie aż do całkowitej miękkości , dorzucając mniej więcej w połowie gotowania marchewkę . Cebule obieramy , siekamy i podsmażamy . Mięso z golonki oddzielamy

Ogrodnik w podróży
Pasztet z królika 56

Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h   Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy z królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej(...)zmielić 2 – 3 razy w maszynce. Do zmielonej masy wbić jajka, wlać ½ szklanki wywaru i całość starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić do smaku. Foremki grubo wysmarować smalcem i napełnić do 2/3 wysokości. Pasztet zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni od góry, a boki będą odchodzić od formy. Letni pasztet wyjąć z foremek

KuchniaWeDwoje.pl
Pasztet z królika 111

Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h   Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy(...)razy w maszynce. Do zmielonej masy wbić jajka, wlać ½ szklanki wywaru i całość starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić do smaku. Foremki grubo wysmarować smalcem i napełnić do 2/3 wysokości. Pasztet zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni od góry, a boki

KuchniaWeDwoje.pl
KOTLETY MIELONE W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM 96

Kotlety mielone 💓 to chyba miłość większości z nas ... Smażone, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizerią czy ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi... Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone  😊  Moim zdaniem tajemnicą(...)zrobić po raz pierwszy przepyszne mielone kotlety? Składniki na mielone: ok 600 g mięsa mielonego 2 jajka 1 namoczona wcześniej kajzerka 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz smalec do smażenia masło klarowane do podsmażenia cebuli Wykonanie:  Cebulę kroimy drobno, przesmażamy wraz z czosnkiem na klarowanym maśle na złoty kolor. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy. Do masy

Walijskie Pichcenie
Propozycje na tłusty czwartek 83

pracy dwie koleżanki obchodziły urodziny, więc dzisiaj był dla mnie naprawdę tłusty czwartek. Zaraz po pracy wzięłam się za trening. Jakaś równowaga kaloryczna musi być zachowana. Uważam, że domowe pączki są najlepsze. Minęły czasy, kiedy pączki były nadziewane tylko śliwkowymi powidłami. Teraz cukiernie, a i blogerzy prześcigają się w pomysłach na nadzienie do pączków. Osobiście wciąż uwielbiam pączki ze śliwkowymi(...)uwielbiam cynamon i często go używam w moich wypiekach. Tradycyjne amerykańskie donuty , które coraz częściej wypiekam na tłusty czwartek to oczywiście donuts smażone. Pączki i donuty zawsze smażę na smalcu. Muszę zjechać pół Goteborga aby zdobyć polski smalec. Mamy tutaj polski sklep z polskimi delikatesami, więc jak już nie mogę się obejść bez czegoś to jadę na polskie zakupy. Wracając

codojedzenia
Najlepsza grochówka 206

takiej wojskowej grochówki podczas spływu kajakowego. Dobra była, ale... Cóż, była nieco rzadka i raczej uboga, a wędzone żeberka w niej zostały zastąpione kiełbasą. Teraz tak marudzę, gdyż taka domowa jest sto razy lepsza. Na świeżym powietrzu jednak wszystko smakuje nieco inaczej i wtedy tamta grochówka została pochłonięta z wielkim apetytem.  Uwierzycie, że grochówka chodziła za mną od lata(...)pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele, wsypać groch

Obiad gotowy
PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis 112

Chrupiące placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane. Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane . Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą.  Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury? Z czym podać placki ziemniaczane. Najczęściej chyba, placki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej(...)średnie cebule około 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania) olej, smalec lub masło klarowane do smażenia ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków Przepis i przygotowanie placków ziemniaczanych: Krok 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy

Moja Książka Kucharska
Chrust - chrusty, faworki 94

Sprawdzony, najlepszy i najprostszy przepis na domowe faworki :), jak wiadomo te domowe zawsze najsmaczniejsze!. Składniki: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 kupiona w młynie - 6 pełnych łyżek kwaśnej śmietany - 6 żółtek, najlepiej z wiejskich jaj - 3 łyżki cukru - 1 łyżka octu - szczypta soli Dodatkowo: - tłuszcz do smażenia - cukier puder do posypania 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą(...)Gotowy płat ciasta kroimy w wąskie pasy o długości ok. 8-10 cm, nacinamy na środku i przewlekamy ciasto przez dziurkę. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Można łączyć smalec z olejem rzepakowym. Czas pieczenia to nie dłużej niż 30-40 sekund, obracając widelcem aby obydwie strony równo się zarumieniły. Łyżką cedzakową wyciągamy chrust z oleju i odsączamy

Apetyczna babeczka
Krótka seria - Wrocław - Mini Browar Spiż 148

niefiltrowane, niepasteryzowane, żywe. Wśród oferowanych piw produkowanych w mini browarze można znaleźć jasne, ciemne, mocne, pszeniczne, miodowe, karmelowe. Standardowo do piwa tzw. spiżowego dostajemy ichniejszy chleb z ichniejszym smalcem we środku. To tak jakbyśmy kupowali ołówek i temperówkę - jedno do drugiego pasuje... Spróbowałem  dwóch pierwszych. Wrażenie? Jasne niezwykle delikatne, nie za mocno nasycone dwutlenkiem węgla, dzięki(...)dobrych odczuciach smakowych ma się ogromną ochotę kupić taką butelczynę 0,9 l z piwem spiżowym i skonsumować w tak pięknych okolicznościach przyrody gdzieś w okolicach zacisza domowego. Na przeciw sklepiku znajdziemy maszynę, w której możemy zakupić monety pamiątkowe z lokalu. A co! Jak markjeting to markjeting! Generalnie lokal podzielony jest na część restauracyjną i barowo-pubową, w której

Right Behind The Kitchen
Kotlety z udźca indyka 144

Kotlety z udźca indyka Pyszne kotlety z udźca indyka , a’la schabowy . Mięso indyka bywa twarde , a czasami trudne do obróbki . Kotlety to świetny pomysł

Ogrodnik w podróży
Tarta z owocami 59

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z owocami Tarta z owocami to bardzo smaczny, sezonowy wypiek. Domowe tarty w ostatnim czasie stały się jednym z moich ulubionych deserów, szczególnie w sezonie letnim, kiedy jest pełno smacznych owoców. Tarta z truskawkami, czereśniami, malinami czy wiśniami smakuje naprawdę świetnie. Tak naprawdę do tarty można dodać wszystkie ulubione owoce. Ja akurat miałam pod ręką truskawki(...)przepis! PRZEPIS NA TARTĘ Z OWOCAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła łyżka smalcu 1 jajko KREM 3/4 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 30% 40 g proszku budyniowego 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 200 g mlecznej czekolady ulubione owoce do dekoracji Wykonanie Z podanych składników

Przepiski.pl
Skandynawska zapiekanka „kuszenie Janseena „ 108

Skandynawska zapiekanka „kuszenie Janseena „ Dziwna nazwa i tak samo dziwne danie . Znalazłam je w książce kuchnie świata ” kuchnia skandynawska ” i wiecie co

Ogrodnik w podróży
Pasztet tradycyjny 201

Pasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam(...)duża cebula – 2 liście laurowe – kilka ziaren pieprzu – 2 czerstwe kajzerki – 3 jajka – sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa – smalec lub masło do wysmarowania brytfanny oraz bułka tarta do posypania Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe

nietylkopasta.pl