smalec domowy - 1334 przepisów (strona:66/89)

ROSÓŁ AZJATYCKI Z PULPECIKAMI (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 165

kolejny pomysł na wyczarowanie z poczciwego domowego rosołu zupy o niezwykłym aromacie i smaku orientu. Rosół azjatycki, bo to o nim mowa, jest zdrowy, aromatyczny, rozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni Składniki na rosół: 1000 ml bulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu) lub sosu(...)laska cynamonu lub 1,2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 goździki pieprz czarny sól Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego sól pieprz czarny mielony smalec (u mnie gęsi)   Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki soku z limonki, obrany czosnek oraz obrany

Ola la LCHF
Kotlety z boczniaków nadziewane serem, a’la de volaille 111

Kotlety z boczniaków nadziewane serem i boczkiem Kotlety z boczniaków to naprawdę pyszne danie, jest genialnie proste i niebanalnie ciekawe. Uprawiam boczniaki już od pięciu lat, oczywiście amatorsko dla domowych potrzeb. Czasami jest ich taki wysyp, że ciężko je przejeść, właśnie wtedy rodzą się te najbardziej genialne przepisy. Z nudy i przejedzenia oraz z chęci wykorzystania pysznych pachnących grzybów. Uwielbiam(...)topiony w plasterkach, najlepiej z szynką granulowany czosnek do smaku 2 małe cebule 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku klarowane masło lub smalec do smażenia ( można użyć oleju, chociaż osobiście wolę smalec i masło ) Na rozgrzanej patelni wytop boczek, aż się mocno zrumieni, dodaj cebulkę i ponownie smaż do czasu kiedy nabierze złocistej barwy. Boczniaki

Ogrodnik w podróży
Boeuf strogonow w moim wydaniu 201

łyżeczka ostrej papryki - 2 łyżeczki słodkiej papryki - ziele angielskie - listek laurowy - smalec - pieprz  - sól 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy(...)puszki, jest delikatny więc  krótko gotujemy aby się nie rozpadł.  3. Strogonowa można na sam koniec zagęścić mąką ze śmietaną, ale to już indywidualne. Podawać z pajdą domowego chleba

Apetyczna babeczka
Kiełbasa z gęsi 90

Pieczone, faszerowane, jako kiełbasa, co kto lubi, co kto chce. Na świętego Marcina dobra gęsina! Zapraszamy zatem do kuchni! 1 kg mięsa z gęsich udek ze skórą 2 łyżki smalcu z gęsi 8 g soli 2 g czarnego pieprzu 2 g rozmarynu 2 g majeranku 2 g gałki muszkatołowej 2 g granulowanego czosnku 2 g ziela angielskiego pół małej cebuli(...)drobna kosteczkę. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Jak już mięso się schłodziło, to możemy zacząć je wyrabiać. Do miski z mięsem dodajemy przyprawy, cebulę, śliwki, wino, miód i smalec i wyrabiamy kilka/kilkanaście minut aż masa będzie kleista i jednolita. Następnie znowu wstawiamy je do lodówki na około godzinę.  Wypłukane w zimniej wodzie jelito naciągamy na lejek nadziewarki

Marder&Marder Manufacture
Kruche Ciasto ze Śliwkami 74

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem bardzo popularne i dobrze Wam znane kruche ciasto ze śliwkami . Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Kruche ciasto ze śliwkami to

Przepiski.pl
Smalcówki z serem 137

inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, mało słodkie, więc nie mdlące i można je posypać cukrem pudrem. Idealne dla dzieci i dorosłych. Smalec oczywiście nie jest w żadnym stopniu(...)push({}); Składniki na ciasto: ok. 500g mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 50g świeżych drożdży 0,5szkl. śmietany 18% 2 jajka 1 kostka smalcu (200g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie serowe: 250g białego sera 2 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka 1 mały cukier waniliowy ok. 2- 3 łyżki cukru zwykłego

Waniliowe Improwizacje
Pączki 111

słabym efektem. Zawsze mocno wysmażone, w smaku przeciętne a na drugi dzień strasznie suche. A że zawsze było ich w ilości hurtowej to przez długie lata odechciało mi się domowych pączków. Wystarczył mi jeden symboliczny. Co mnie zatem skusiło, żeby zabawić się w ich smażenie? Chyba sam fakt zmierzenia się po raz pierwszy z tymi słodkościami i myśl, aby moje(...)pączki są pulchne nawet na drugi dzień. Z podanej porcji wychodzi od 20 do 30 pączków - wszystko zależy od ich wielkości. Mi wyszły 22 duże pączki. Do smażenia użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1. Przy smażeniu pączków należy zwrócić na optymalną temperaturę tłuszczu. Zbyt niska sprawi, że pączki pochłoną go zbyt dużo, natomiast za wysoka spowoduje, ze pączki

My simple kitchen
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 162

kiszonych liści, ten farsz jak najbardziej można wykorzystać do białej nie kiszonej kapusty. Ale muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie! Dla wzmocnienia smaku na dno naczynia położyłam warstwę domowej kiszonej kapusty. Nie dodawałam soku. Wadą takiego rozwiązania było to, że moje gołąbki miały bardzo mało sosu - płyn wchłonęła kapusta. Ale i bez sosu gołąbki były pyszne. Jeżeli lubicie dużo(...)jajko majeranek sól,pieprz do zalania: 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany sok z kiszonej kapusty - opcjonalnie dodatkowo kiszona kapusta do wyłożenia naczynia lub liście białej kapusty smalec do smażenia przygotowanie Surowe ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnej tarce. Starte przełożyć na sito, lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę

Stare Gary
Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały 159

Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany

Ogrodnik w podróży
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 133

Składniki: - w opisie drożdże, 1 sztuka jajka, 2 sztuki żółtka, 3/4 szklanki cukier drobny, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżka skórka cytrynowa posypka Royal Brand, - szczypta

W Mojej Kuchni Lubię
Proste pszenne tortille 242

Tortilla - alternatywa naleśników lub nawet pizzy. W sumie na upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje(...)udokumentować kilka etapów powstawania tych miękkich placków. Oto przepis na  8 sztuk: 450 g. mąki pszennej - ja użyłam typ 650 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek smalcu ( można dodać oliwę z oliwek ) 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiewam mąkę, wsypuję sól i proszek do pieczenia. Dodaję  smalec łączę składniki ( rozcieram palcami tak, aby smalec połączyć

apetytnapieczenie
Bigos mojego Taty 519

przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć(...)Bigos to od zawsze potrawa myśliwska. Nie ma czegoś takiego jak ‘bigos wegański’ czy wegetariański – może sobie być kapusta z grochem, ale nie bigos. Kapusta kiszona do duszenia lubi smalec, nie olej, lubi mocne smaki – wyraźną, czosnkową kiełbasę, jagody jałowca i ziela angielskiego, mocno przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki

Karo in the Kitchen
Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska 66

lepił podczas podsychania. Sama robiła makaron na kluski z serem i do rosołu. Do każdego dania, które podawała z makaronem. Dzisiaj żyjemy szybciej, szukamy łatwych rozwiązań, jednak sekret tego domowego smaku, którego często szukamy, tkwi właśnie w tej pracy własnych rąk, w wysiłku i poświęconym czasie. I w sercu, które w to wkładamy. Przywołana przeze mnie książka kucharska, to słynne(...)kuchnia galicyjska Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Składniki na 4 porcje: 350 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 8 jajek (3 do ciasta i 5 do sosu) 120 g smalcu (zamieniłam na 60 g masła) 250 ml gęstej śmietany 250 g upieczonej szynki (może być też inna wędlina, np. wędzona polędwiczka) sól masło do smarowania foremek Mąkę pszenną, 3 jajka

Trzeci talerz
Pasztet z królika 89

królika to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa, gdyż był on często robiony przez Babcię na święta i stanowił swego rodzaju rarytas na talerzach gości. Dodatkiem do niego była domowa ćwikła z tartego chrzanu, którego zapach i olejki unosiły się w całej kuchni drażniąc oczy wszystkich w niej przebywających. Do świąt jeszcze daleko, ale skoro mięso królika pojawiło się w sklepie(...)liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki. Królika i podgardle umyć, podzielić na części. Włożyć do dużego naczynia, zalać zimną wodą, dodać kawałki

niecodziennikpary