smalec domowy - 1334 przepisów (strona:67/89)

Stroganow z jelenia 215

Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne kawałki. Mięso oprószamy mąką i mieszamy, aby każdy kawałek mięsa dokładnie pokryła mąka. W rondlu do duszenia rozgrzewamy smalec. Na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy porcję mięsa i obsmażamy, aby mięso przyrumieniło się z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz w rondlu. Wszelkie przyrumienienia na dnie(...)dusimy przez godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Stroganowa podajemy z pajdą pachnącego, świeżego chleba. * użyłam domowego bulionu ** użyłam wina Corte alle Mura Chianti By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Udziec jelenia z polentą

Wędrówki po kuchni
Wyborne faworki (chruściki) mojej Babci 199

Witajcie, Już niedługo „Tłusty Czwartek”, dlatego chciałabym się z Wami podzielić kolejnym przepisem na rarytasy, które przyrządza się tego dnia. Należy pamiętać, że w kalendarzu chrześcijańskim

Przepisy Babci
nietłuste pączki z piekarnika 122

Wczoraj zobaczyłem wpis na blogu Kolorowa kuchnia Elki  i się zdziwiłem :) Pączki ! ... nie klasyczne smażone, a upieczone w piekarniku. Musiałem spróbować. Moje wyglądają inaczej

chleba naszego
Mini tarty ze szpinakiem i szynką 104

Mini tarty ze szpinakiem i serem Pyszne mini tarty ze szpinakiem i szynką . Doskonały farsz, szynka i pyszny sos . Genialne danie lub przystawka . Smakuje zarówno na

Ogrodnik w podróży
Schab w smalcu wg Aleex 254

Tydzień minął mi niezauważalnie. Jak w kieracie. Rano kurier, odebranie arkuszy, liczenie, rozdzielenie, wydanie komisjom. Pierwsza zmiana matur. Początek egzaminu, a ja biorę się za dokumentację

W mojej kuchni
Makowiec z powidłami i kratką 86

gatunek ciasta, który wymaga nieco więcej pracy… Ale, ale! Czemu sobie choć trochę jej nie ułatwić, jeśli mamy dostępny gotowy mak w puszkach? :) Mój makowiec jest podkręcony smakiem pysznych, domowych powideł śliwkowych i wykończony tradycyjną krateczką z lukrem rumowym… (co w sumie daje nam posmak śliwki nałęczowskiej). W okresie ostatkowym makowiec jak najbardziej na tak! Większy rozmiar blachy(...)Składniki na ciasto kruche : 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 5 kropli olejku rumowego 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 2 łyżki smalcu Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Drugą część

Domowe ciasta
KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 148

Przepis na prawdziwy, domowy mielony. Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem to dzisiaj absolutna klasyka. Tradycyjny przepis na mielone jak u babci podaje tylko kilka podstawowych składników. A sekretem najlepszego smaku kotletów jest bardzo dokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie sznycle nigdy nie będą tak smaczne. Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy(...)posiekanego koperku (może być mrożony) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach  2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę  + 2 ząbki czosnku do smażenia sól, pieprz smalec do smażenia tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut. W misce łączymy

Moja Książka Kucharska
minipączki z advocatowym kremem patisserie 136

Domowe pączki od kilku lat tradycyjnie piekę w Dzień Babci. Najbardziej lubię te z marmoladą, ale takie jadam przez cały rok, w tym roku więc postawiłam na inną wersję. Zrobiłam je w wersji mini- dosłownie na dwa kęsy a wypełniłam kremem patisserie z advocatem. Nadzienie było niezwykle kremowe i delikatne, moim zdaniem najlepsze jakiego można użyć do pączków.  Składniki(...)mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok  z cytryny cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr oleju lub smalcu Pączki najlepiej zacząć od przygotowania kremu: Połowę mleka wymieszać z mąką, żółtkami i wanilią. Resztę zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet domowy 148

Święta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z  TEJ  strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry  2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól,  majeranek,  5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)majeranek do smaku i dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z gotową masą mięsną. Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną.  Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry

Na słodko lub wytrawnie
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej 69

Jak tłusty czwartek to pączki nadziane różaną konfiturą i obficie polane lukrem. Ale nie tylko pączki umilają nam ten słodki dzień. Możemy przygotować pączki, pączusie serowe

Tajemnice Smaku
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 300

wynik braku tłustych kawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z  książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet  z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne mięso (można ze skórą) 500 g udo z kurczaka(...)jogurt. Starannie wyrobić farsz ręką.  Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie

Stare Gary
obsuszana wędlina z łopatki wieprzowej 154

            obsuszona wieprzowa łopatka Co rok  w moim domu, równo   z początkiem grudnia miejsce wędzonek zajmują wyroby obsuszane. 

Miód i pieprz
Chrusty czy faworki? 141

Okres karnawałowy i widmo tłustego czwartku wieńczącego poświąteczne, frywolne podjadanie, wręcz zmusza do podwojenia swych starań w możliwości chociażby spróbowania sztandarów kulinarnych tego czasu. Zatem czas

Karczma Honorietty
Zupa grzybowa z Chorwacji – Zagorska Juha 108

Domu Oliwnego , lub smalcu Liscie laurowe Słodka papryka Płatki chili Sól Pieprz świeżo zmielony Jeśli mamy już składniki, zupa grzybowa czeka, by ją zrobić Po pierwsze borowiki zalej gorącą wodą i odstaw na jakieś 30 minut.  W międzyczasie rozgrzej rondel, wlej oliwę z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego lub jeśli wolisz, rozpuść trzy łyżki smalcu, wrzuć kawałki karkówki(...)znać w komentarzu o tym, będzie mi bardzo miło.To nie jedyne danie z Chorwacji , które znajdziesz na mojej stronie, na którą Cię Zapraszam. Moją pasją jest kuchnia świata, domowa, tradycyjna, historia jej powstania, więc jeśli jesteś ciekawa lub ciekaw, to odpowiednie miejsce dla Ciebie.Założyłem grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” Gdzie

RafalCook
Paprykarz z kurczaka i galuszki, pyszny obiad z Węgier 93

votes ) Paprykarz z kurczaka i galuszki, pyszny obiad z Węgier Pyszny przepis pochodzący z Węgier, raz już gościł na moim blogu w nieco innej bardziej „domowej”, łagodnej wersji. Ten przepis jest nieco bardziej wyrazisty i nam bardziej smakuje. To potrawa, która tak jak nasz bigos w każdej rodzinie jest nieco inna ale bardzo powszechna. Danie proste w przygotowaniu(...)duże 1 puszka, krojonych pomidorów 2 cebule, średniej wielkości 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku śmietana kremówka 30 % smalec do smażenia, najlepiej kurzy ale wieprzowy też może być ( smalec w kuchni węgierskiej jest powszechny i nadaje daniom specyficzny smak ) sól do smaku galuszki ( kluski do gulaszu ): 1 szklanka mąki

Ogrodnik w podróży