smalec domowy - 1334 przepisów (strona:76/89)

Jak dekorować pierniczki 90

teściowej, babci, otrzymane od cioć i przyjaciół. Lubię też przepisy ze starych książek kulinarnych oraz te pochodzące z różnych zakątków świata. Na blogu znajdziecie przepisy m.in na Pierniczki na smalcu, pierniczki szwedzkie, pierniczki alpejskie, pierniczki niemieckie itd. Poniżej obiecany przepis na PIERNICZKI NAJLEPSZE 500g mąki 1 jajko 1 op przyprawy piernikowej (ok 3-4 łyżeczki) 200g miodu 200g cukru pudru(...)wami ciekawymi foremkami do ciastek z mojej kolekcji. Dinozaur, flaming, kotek, pelikan, żabka, lama – motywy zwierzęce są edukacyjne i przydają się nam wielokrotnie w przygodzie z Edukacją domową foremki w baśniowych kształtach – urocze i zwykła bardzo chciane przez dzieci – bardzo przydają się na kinderbalach foremki do ciastek z motywem świątecznym – wykorzystywane sezonowo, ale bardzo intensywnie! foremki

Dorota Smakuje
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 250

Koniec lenistwa. Czas wrócić do bloga i gotowania domowego. Dzisiaj zapraszam na pieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia. Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych(...)wieprzowiny)\r","250 g kapusty kiszonej\r","warzywa z roso\u0142u ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawa\u0142ek selera)\r","2 cebule\r","3 \u0142y\u017cki smalcu\r","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 ziela angielskie, listek laurowy\r","Ciasto\r","500 g m\u0105ki\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru

Mieszam w Garnku
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 471

Przepis na pasztet, a właściwie "jego zarys" otrzymałam od jednej z klientek w sklepie. Okazało się, że do pasztetu wcale nie ma obowiązku dodawania wątróbki, praktycznie

Walijskie Pichcenie
Gröt med mjölk och lingonsylt. 119

takim razie co z nauką języka szwedzkiego,a w szczególności słówek o jedzeniu? Ano takowa wywołuje podwójny głód... A tu takie niuanse do zapamiętania! Smör to wcale nie smalec a masło. Marmolada to tylko pomarańczowa. Reszta dżemideł ma końcówkę -sylt . Pierwsze co zrobić po przybyciu do tego pięknego kraju-poczłapać do Bolognet System Sklepu,bo na CPNie % nie uświadczysz. Monopoli(...)uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje z kakao. Zza okien wyziera szwedzka polska pogoda a tutaj trzeba zwlec i zawlec swoje cztery literki do biblioteki by ogarnąć zadanie domowe z języka szwedzkiego. Szwedzko mi. W sumie przepłynąć Bałtyk i witamy u sąsiadów. A póki co z chęcią korzystam z prawa azylu łóżkowego. Miłego weekendu

Fiolka w kuchni
PYSZNE SMAROWIDŁO MIĘSNE ( RILLETES ) + FILMIK 84

Rillettess to francuski sposób na smarowidło, polegający na gotowaniu kawałków mięsa w małej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki. Po rozmieszaniu mięsa przekładamy je

Kulinarne Fantazje Marioli
Duszona biała kapusta 88

Ten sposób na kapustę pojawił się w moim rodzinnym domu wiele lat temu wraz z odwiedzinami ciotki. Pewnego dnia zrobiła ją na obiad i choć ciotka

Kulinarny S.O.S.
Pieczony boczek na kanapkę 173

Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem

Basia w kuchni
Bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem 102

Sprawdzony przepis na domowe, drożdżowe, pachnące i bardzo rumiane bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem. Z pewnością to super pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu deser do kawy i herbaty. Bułeczki najlepiej smakują z jednym z mniej słodkich dżemów, na przykład z porzeczkowym. I taki właśnie wykorzystaliśmy do nadzienia. Pomysł na bułeczki powinien zainteresować wszystkich, którzy lubią drożdżowe, nieskomplikowane wypieki(...)minut. Na koniec, po lekkim przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem. INNE NASZE WYPIEKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO: DROŻDŻÓWKA JAK U BABCI RACUCHY – PAMPUCHY Z JABŁKAMI PĄCZKI SMAŻONE NA SMALCU Smacznego!   Artykuł Bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 152

Śląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy

Marder&Marder Manufacture
Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad 128

Amerykański gulasz i ziemniaki serowe Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad w stylu USA . Przepis pojawił się w naszej rodzince w dość nietypowy sposób

Ogrodnik w podróży
Pączki z nadzieniem budyniowy i malinowym - test nadzienia cukierniczego 125

Niedawno w moje ręce wpadły gotowe nadzienia cukiernicze Lauretta Kandy , więc byłam pewna, że wykorzystam je do zrobienia pączków w tłusty czwartek. Ogrom przepisów na pączki

Gotowanie i blogowanie
Jednogarnkowiec a’la Strogonow 102

4.8 / 5 ( 6 votes ) Jednogarnkowiec a’la Strogonow Strogonowa znają prawie wszyscy. Jest to pyszny gulasz, jeden z tych wiecznie żywych klasyków, które łatwo adaptują

Ogrodnik w podróży
Sernik z jabłkami i masą kajmakową 99

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To ciasto łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Cudowny sernik z jabłkami i masą kajmakową to jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowałam. Masa

Przepiski.pl
Karkówka zapiekana po cygańsku 150

Karkówka zapiekana po cygańsku Karkówka to pyszny kawałek mięsa . Zawsze soczysta , krucha i smaczna . Nie przysparza zbyt wielu problemów , chyba że jest bardzo tłusta . Ten przepis

Ogrodnik w podróży
Kotlet schabowy w majonezie i słodkiej papryce 132

Kotlet schabowy w majonezie i słodkiej papryce Kotlet schabowy obtaczamy nieco niekonwencjonalnie w majonezie i papryce . Ta marynata sprawia ,że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste i miękkie

Ogrodnik w podróży
Pasztet drobiowy 103

Lubię pasztet i domowe mięsiwa. Taki prawdziwy pasztet kojarzy mi się z dzieciństwa, bo mama piekła pasztet tylko na święta. A jeszcze lepiej, jak pasztet po świętach był wyjmowany z zamrażalki i odgrzewany w piekarniku. Był po prostu niesamowity i niepowtarzalny. Pasztet drobiowy to lżejsza wersja tradycyjnego pasztetu. Smakuje wyśmienicie, rozpływa się w ustach. Wzbogacony jest dość sporą ilością warzyw(...)brakuje. Masa na pasztet musi być dość intensywna w smaku. Pasztet możemy mrozić. Ja go później, po wyjęciu z zamrażalki wsadzam do piekarnika z kilkoma strugami masła lub smalcu na wierzchu. Ten odświeżany w taki sposób pasztet, jest jeszcze lepszy! Jeśli lubicie dobrej jakości wędliny, a nie chcecie jeść tłustych pasztetów, w środku których jest nie wiadomo co, to idealny

Mieszam w Garnku
Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń 142

Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń Sztufada to pieczeń wołowa szpikowana wędzoną słoniną . Ja z racji tego ,że moi chłopcy wołowinę tolerują tylko w rumsztykach

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania