smalec domowy - 1334 przepisów (strona:79/89)

Pieczone , chrupiące ziemniaki po węgiersku 1184

Pieczone , chrupiące ziemniaki po węgiersku Pyszne pieczone ziemniaki powinny mieć chrupiącą skorupkę z zewnątrz i miękki kremowy środek . Te właśnie takie są . Do tego obficie przyprawione

Ogrodnik w podróży
Piernik staropolski 309

pieczenia. Po kolei pieczemy 3 placki w piekarniku nagrzanym do 170 ° C (grzanie góra – dół) przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce. Powidła lekko podgrzewamy (do powideł dodałam domową skórkę pomarańczową w rumie). Pierwszy placek smarujemy połową porcji powideł, przykrywamy drugim plackiem, smarujemy resztą powideł i przykrywamy trzecim plackiem. Całość dokładnie owijamy folią spożywczą, obciążamy (ciężką deską itp.) Odstawiamy(...)właśnie piernik staropolski. To naprawdę ostatni dzwonek, aby rozpocząć jego przygotowanie. O przepisie przypomniała mi Jola . W składnikach jest użyte masło, ale ponoć prawdziwy staropolski piernik, najlepszy jest na smalcu – Wasz wybór. Gorąco polecam, życząc smacznego i… na zdrowie. Uprzejmie dziękuję Prezesowi Stowarzyszenia Krzewienia Kultury Słowiańskiej JAWIA Panu Szymonowi Bronimirowi Gilis za udostępnienie do wykorzystania na blogu artykułu jego

mojewypiekiinietylko
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 177

Ostatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam

PatiGotuje
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 187

Ogólnie masa na pasztet powinna „mlaskać”, czyli przy uderzaniu o nią palcami winna wydawać takie mlaskające dźwięki 10. FORMOWANIE + PIECZENIE (2 min + 1h) Masę przekładamy do formy keksówki wysmarowanej smalcem lub masłem (można też dodatkowo oprószyć ją bułką tartą). Wyrównujemy wierzch dłonią i uderzamy foremką kilka razy o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pasztet pieczemy ok. 1h (a dokładnie(...)odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 201

podjadać! :)WYKONANIE CIASTA (TRADYCYJNEGO I OWSIANEGO - BEZGLUTENOWEGO):1. Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, dorzucamy cukier, lekko miksujemy, dorzucamy     żółtka, miksujemy, 2. Wlewamy roztopione masło ze smalcem,3. Wsypujemy mąkę,4. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i ręki.5. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, pod ściereczką),6. Gdy ciasto wyrośnie - podwoi objętość, znów(...)wizualnie), od teraz nie ma szans by wskoczył na miejsce owsianej. To odmiana jest godna polecenia i powtarzania bez końca. Pewnie Wam również makowiec kojarzy się z domową, rodzinną atmosferą albo z wieczorkiem w babcinym domu. Najwięcej skojarzeń krąży pewnie wokół choinki i zastawionego świątecznego stołu. Tak czy tak, są to niesamowicie miłe wspomnienia. Pyszne wspomnienia.Jednak, powiemy Wam jedno

Wypisz Wymaluj
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 180

mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce(...)gustu trafia). Smakują genialnie i w pierwszy i w drugi i w trzeci dzień. Te maleństwa pojawią się też u nas na świątecznym stole, co zadowoli bardzo nasze domowe odkurzacze (czytaj boksery). Odrobina kruchości w tym równie kruchym, za szybko znikającym czasie. Za szybko to wszystko przemija, za szybko ucieka. Dobrze, że przynajmniej można magiczne chwile celebrować, chociażby właśnie

Wypisz Wymaluj
Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu 97

Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu Fraszynki to kuchnia Warmii i Mazur , czyli nasza polska dobroć narodowa Naprawdę pyszne danie i mimo że ja pochodzę z

Ogrodnik w podróży
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 232

warty więc wypróbowania. A jako że wczoraj go upiekłem - teraz też warty polecenia. Chleb został wybrany do marcowej piekarni Amber , zaś wyboru dokonał Jacek z blog u Przepisy na domowy ser i chleb . W porównaniu z przepisem źródłowym dokonałem jednej zmiany - zamiast melasy u ż yłem miodu. Dzięki temu mój chleb jest prawdopodobnie trochę jaśniejszy. A jakby się ktoś pytał(...)23cm): cały zaczyn namoczone ziarna 500 g mąki żytniej 1200 100 g mąki pszennej chlebowej 80 g letniej wody 10 g świeżych drożdży 48 g miodu 10 g soli smalec do wysmarowania foremek ziarna do obsypania foremek i chleb   Przygotowanie chleba: Drożdże rozpuść w wodzie, a w misce wymieszaj przesiane mąki i sól. Do miski z mąkami wklej wodę

Grahamka, weka i kajzerka
Pączki nadziewane kajmakiem i obtaczane w cynamonowym cukrze 227

Moja kolejna propozycja na tłusty czwartek. Słodko, nawet bardzo słodko, ale za to jak pysznie! :D Mięciutkie pączusie nadziane masą krówkową i obtoczone w chrupiącym pod

DefinicjaSmaku
Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami 108

5 / 5 ( 33 votes ) Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami Od czasu , do czasu nawet mnie dopada niemoc kuchenna i poczucie, że wszystko już było

Ogrodnik w podróży
SERNIK ZE SŁONECZNIKIEM 168

pewno go jeszcze zrobię. Ciasto godne polecenia, słodkie i ten chrupiący słonecznik.... pyszności :) CIASTO: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 10 dag masła łyżka smalcu 2 żółtka (białka odkładamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany SER: 1,50 kg  zmielonego sera  30 dag cukru 250 ml kwaśnej śmietany 125 ml oleju 2 jaja(...)dodajemy po łyżce krówki, aż do wyczerpania. Wsypujemy połowę zimnego słonecznika.  Masę wykładamy na ciasto i równo smarujemy. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Smacznego :) Przepis znaleziony na stronie :  DOMOWY SMAK JEDZENIA . Polecam również kakaowe ciasto z masą krówkową i słonecznikiem  klik

Pani na deser
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 132

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona

Ogrodnik w podróży
Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty 219

Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty Kapuśniak , to świetna zupka , szczególnie ceniona przez moich domowników zimą . Gorący , sycący i kwaśniutki ..pyszniutki " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Zupa śmietka , czyli na tym co pod ręką 96

Zupa śmietka , czyli na tym co pod ręką Zupa śmietka od czasu do czasu gości w mojej kuchni i to w wielu wariantach . Jak sama nazwa

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku 126

Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku Ciekawy przepis, smaczne gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku . Nie wiem czy to oryginał , raczej nie zakładam . Dostałam od kogoś

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania