prostej, domowej kuchni zaklęta jest prawdziwa magia. Pozostałe z obiadu gotowane ziemniaki, cebula, trochę sera, trochę mąki – niby nic wykwintnego, a jednak razem potrafią stworzyć danie, bez jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym cieście. Do pierogów wybierzcie(...)brzegi widelcem. Gotowe pierogi gotujemy w 3-4 turach, w osolonym wrzątku, ok.2 minuty od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów, warto je delikatnie zamieszać). Pierogi najlepiej podać z okrasą – smalcem ze skwarkami, ale świetnie pasują też z cebulką podsmażoną na maśle. Niektórzy uważają, że najlepsze są od razu po ugotowaniu – inni, że na drugi dzień, odsmażone i przyrumienione
Poezja smakudługości foremki. Przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj całą powierzchnię ciasta roztopionym wcześniej masłem, a następnie obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku i włóż do wysmarowanej smalcem foremki, złączeniem ciasta do spodu. Przykryj ciasto i odstaw do ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto nie osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia(...)zakwasie. Nasz przepis zawiera wszystkie tradycyjne składniki i możemy śmiało nazwać go celtyckim chlebem. " chleb na blogach: Akacjowy blog Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Weekendy w domu i ogrodzie
Proste PotrawyInspirację na kiełbasę chłopską znalazłam na Forum Wędzarniczej Braci . Zaintrygował mnie przepis Szczepana na kiełbasę chłopską. Początkowo zamierzałam trzymać się sztywno przepisu, lecz przypadek sprawił, że
mojewypiekiinietylkoBardzo proste w wykonaniu i wyjątkowo pyszne zimne nóżki wieprzowe bez żelatyny. Ta przekąska to absolutna klasyka polskiej kuchni. To bez wątpienia bardzo swojskie smaki , które
Kuchnia Na WypasieGołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to
Ogrodnik w podróży5 / 5 ( 18 votes ) Irlandzki gulasz na piwie, Irish stew Irlandzki gulasz na piwie, chodził już za mną od jakiegoś czasu. Bardzo cenię wszelką kuchnię tradycyjną
Ogrodnik w podróżyPieczony pasztet z łopatki Dostałam wczoraj niezły kawałek łopatki wieprzowej , niestety ciut pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet
Ogrodnik w podróży5 / 5 ( 7 votes ) Kaszanka z jabłkami , zimowe smaki Kaszanka z jabłkami , to nasze typowe zimowe smaki ( moje i pozostałej, geriatrycznej części rodzinki , młodzież się nie
Ogrodnik w podróżyPyszne pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno
Kuchnia Na WypasiePrzepis na chleb dla leniwych… i nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod
mojewypiekiinietylkogulasz bez mięsa. Fałszywa zupa gulaszowa jest najlepszym przykładem, że można zjeść smaczny i bezmięsny obiad także u naszych bratanków. W stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym, czego Węgrzy pewnie by mi nie wybaczyli. Dodałam też cukinię i pieczarki, a pominęłam ziemniaki. Wegetariański gulasz węgierski do słoików Wegetariański gulasz węgierski, dzięki wyżej wspomnianym zmianom(...)Wśród innych dodatków w tokány możemy też spotkać grzyby, wędliny i pomidory. Wszystkie te odmiany pörköltu, także nasz wegetariański gulasz węgierski, najlepiej smakują ugotowane w kociołku nazywanym bogracz. W domowych warunkach, trudno to jednak zrobić. Doskonale zastępuje go wolnowar, o którym wielokrotnie pisałam na blogu. Co można gotować w wolnowarze Wolnowar inaczej slow cooker lub Crock-Pot został skonstruowany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli, szczypta cukru cukier puder do posypania tłuszcz do smarowania gofrownicy (olej, smalec gęsi) Do ciasta na gofry dodaję tylko symbolicznie szczyptę cukru. Nie trzeba słodzić gofrów, gdyż wszelkie dodatki są wystarczająco słodkie 🙂 Ilość gofrów, jaką upieczesz z podanych proporcji, zależy od wielkości(...)rozgrzaniu gofrownicy. Dzięki temu świeżo zrobione ciasto jest cały czas puszyste, a gofry wychodzą chrupiące i pulchne w środku. Smakują jak te z nadmorskiej budki. Proste do przygotowania, w domowym zaciszu 🙂 Takie gofry to zapewne idealny pomysł na deser dla całej rodziny, albo na weekendowe śniadanie. Smacznego! Zobacz także gofry z diety ketogenicznej : Gofry keto z serkiem mascarpone i mąki
Ania gotujeTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego na blogu nareszcie pojawił się przepis na pączki. Domowe pączki przygotowuję dopiero od jakichś 2-3 lat. Robię je tylko i wyłącznie w Tłusty Czwartek (lub kilka dni przed nim), więc łatwo policzyć, że w wypiekach tego typu nie mam jakiegoś mocnego doświadczenia. Tym bardziej, że przez ten czas zapominam z jakiego przepisu(...)sprawdziła się ona wcale, Gotowe pączki układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia. Następnie smażymy na głębokim oleju (lub smalcu) rozgrzanym do 170-175 stopni, na złoty kolor z dwóch stron (oleju powinno być na tyle dużo, aby pączki swobodnie pływały, nie mogą dotykać dna. Warto również cały czas kontrolować temperaturę
Smaki Na TalerzuSałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!