smalec domowy - 1334 przepisów (strona:83/89)

kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 203

                                              kiełbasa jałowcowa Temu

Miód i pieprz
Jak zrobić idealne pączki? 3746

zrobić idealne pączki? To pytanie nurtuje pewnie niejedną osobę, która nie ma doświadczeń ze smażeniem domowych pączków lub dopiero uczy się ich przygotowania. Postanowiłam zebrać w jednym miejscu najważniejsze rady dotyczące przyrządzania pączków - przygotowania ciasta, ich formowania i smażenia. Każdy z etapów jest równie ważny, jeśli chcemy uzyskać pyszne, dobrze wyrośnięte pączki. PODSTAWOWE SKŁADNIKI CIASTA NA PĄCZKI Klasyczne pączki przygotowuje(...)wierzchu pączka i wycisnąć nadzienie do środka. SMAŻENIE PĄCZKÓW Do smażenia pączków najlepiej wykorzystać szeroki garnek lub dużą i głęboką patelnię. Tłuszczem odpowiednim do smażenia jest olej lub smalec, lub ich mieszanka. Tłuszczu powinno być w naczyniu na tyle dużo, by pączki podczas smażenia nie stykały się z dnem garnka. Temperatura odpowiednia do smażenia pączków to około 175 stopni. Najlepiej

Smakołyki Bereniki
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 291

każdej możliwej kombinacji, z dowolnymi dodatkami, z frytami, z krążkami cebulowymi, z sosami czy bez. Jedne lepsze, drugie gorsze – jak wszystko. A ja i tak najbardziej lubię te domowe. Zebrałam tutaj wszystko to, co powinniście wiedzieć żeby zrobić naprawdę znakomite burgery we własnej kuchni. Zapisz Jak to mówią młodsi – ‘gimby nie znajo’ – alle: kiedyś burger to było podłe jedzonko uliczne(...)ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win!   Jeśli bekonu nie jecie (seriooo?) – do smażenia nada się wieprzowy lub gęsi smalec. Nie trzeba go dużo – na patelni powinna być cieniuteńka, milimetrowa warstwa tłuszczu, nie więcej. To nie głębokie smażenie, chcemy żeby mięso miało styczność z patelnią. Nie smażymy burgerów na oliwie

Karo in the Kitchen