smalec domowy - 1334 przepisów (strona:78/89)

Puszyste pączki – najlepszy przepis 110

cierpliwość. Trochę długo to zajmuje, ale warto Pyszne, puszyste pączki jak dla mnie lepsze niż z cukierni Domowe pączki, zawierają same naturalne składniki. Dżem do ich wypełnienia możemy przygotować sami i jest to preferowana przeze mnie opcja. Możesz je wypełnić również domowym budyniem (przepis) , nutellą lub różnymi curd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę(...)dodajemy kieliszek alkoholu. Dzięki temu pączek wchłania mniej tłuszczu. Jednak składnik ten nie jest w cieście koniecznie potrzebny i możemy go pominąć. Pączki piekłam i na oleju i na smalcu. Pączki na oleju mają chrupką, suchą skórkę, natomiast te na smalcu mają skórkę miększą i gładszą. Pewnie dlatego, że tłuszcz zwierzęcy w temp. pokojowej krzepnie i tworzy cieniutką warstwę tłuszczu

SmartBake.pl
Pomidorówka z piersią z kurczaka i ziemniakiem , zupa na dobry dzień 105

4.9 / 5 ( 22 votes ) Pomidorówka z piersią z kurczaka i ziemniakiem, zupa na dobry dzień Pomidorówka z piersią z kurczaka , na ostatnich świeżych , słodkich pomidorach z

Ogrodnik w podróży
Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na Tłusty czwartek+FILM 448

Witam Kochani, dziś zapraszam po przepis na wspaniałe domowe pączki z marmoladą różaną. Jest to stary domowy przepis, pączki z niego wychodzą wspaniałe, bardzo pyszne, pulchne i nie ma opcji by się nie udały. Gorąco zapraszam  ZAPRASZAM NA FILM, NA KTÓRYM POKAZUJĘ "NA ŻYWO"  JAK ZROBIĆ TE PYSZNE PĄCZKI  SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków(...)twarda) i zaklejamy. Na koniec nadajemy pączkowi okrągły kształt rękami. Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy również ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. Do garnka wlewamy olej (można też smażyć na smalcu) podgrzewamy. Jeśli wrzucimy pączka i olej lekko bulgocze znaczy to, ze temperatura jest ok. ****olej nie może byc zbyt nagrzany, ponieważ pączki z zewnątrz się za bardzo przysmażą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki włoskie bomboloni 124

przepis na pączki domowe Pączki włoskie bomboloni to bardzo dobre smażone łakocie, które możecie wykonać samodzielnie w domu. Przepis na pączki jest bardzo prosty, choć ja uważam, że pączki domowe trzeba zrobić kilka razy w życiu aby dojść do wprawy, także nawet jeśli nie wyjdą za pierwszym razem - nie składajcie broni, następnym razem wyjdą na pewno! Tutaj macie jeszcze przepis(...)międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia pączków. Wyrastanie trwa tyle, co rozgrzewanie oleju. Na czym smażyć pączki? Pączki smażę na oleju rzepakowym, ale równie dobrze możecie je smażyć na smalcu, albo pół na pół olej i smalec. Jak smażyć pączki? Pączki delikatnie wrzucamy na rozgrzany do 175 stopni C olej. Utrzymanie tej temperatury zagwarantuje nam to, że pączki będą z wierzchu

MamaOskarka
Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli 130

niezmiernie mnie cieszy. Można pokusić się o stwierdzenie, że burgery wkroczyły na salony i nie będzie ono przesadzone. Równie dobre, jak nie lepsze burgery możemy przygotować sobie w domu. Domowy burger z dobrej jakości wołowiny, w własnoręcznie przygotowanej bułce z pełnoziarnistej mąki z orkiszu raczej nie zaliczyłabym do szeroko rozumianej kategorii fast foodów. I nie chodzi o to, że wymaga(...)usmażeniu nieco się skurczą. Po uformowaniu kotletów, przed samym smażeniem przyprawiamy solą i pieprzem. Burgery smażymy na bardzo, bardzo gorącej patelni (np grillowej) posmarowanej tłuszczem (olejem rzepakowym, smalcem lub łojem wołowym). Czas smażenia to około 2,5-3,5 minuty na stronę i zależy od stopnia wysmażenia mięsa jaki lubimy (medium, medium well-done). Warto obracać burgery w trakcie smażenia

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 216

Jeśli lubicie chude wieprzowe pasztety, jest to przepis właśnie dla Was. Ten swojski pasztet ma prawdziwie domowy smak i nie da się go pomylić z tym sklepowym, wzbogaconym składnikami, o których wolimy nie wiedzieć. Zwykle do pasztetów dodaje się słoninę lub boczek, które wpływają zarówno na smak, jak i na konsystencję wyrobu. W tym podkarpackim przepisie z gminy Sokołów Małopolski(...)kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie do miękkości. Wątróbkę

Trzeci talerz
Roladki schabowe w sosie paprykowo-śmietanowym 118

5 / 5 ( 37 votes ) Roladki schabowe w sosie paprykowo-śmietanowym Proste roladki w pysznym kremowym sosie paprykowo-śmietanowym to obiad, który zachwyci nie jednego. Schab pozostaje

Ogrodnik w podróży
Angielski gulasz Mary Berry , pomysł na obiad 134

Angielski gulasz Mary Berry , pomysł na obiad Angielski gulasz stał się „must have” , gdy oglądając jeden z odcinków Mary Berry , nie mogłam się oprzeć

Ogrodnik w podróży
Młoda kapusta po „Huculsku” 86

5 / 5 ( 3 votes ) Młoda kapusta po „Huculsku” Pyszna i ciekawa młoda kapusta po Huculsku to coś zupełnie innego niż jadłeś dotychczas. Idealny przepis

Ogrodnik w podróży
Pieczone , chrupiące ziemniaki po węgiersku 1200

Pieczone , chrupiące ziemniaki po węgiersku Pyszne pieczone ziemniaki powinny mieć chrupiącą skorupkę z zewnątrz i miękki kremowy środek . Te właśnie takie są . Do tego obficie przyprawione

Ogrodnik w podróży
Piernik staropolski 323

pieczenia. Po kolei pieczemy 3 placki w piekarniku nagrzanym do 170 ° C (grzanie góra – dół) przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce. Powidła lekko podgrzewamy (do powideł dodałam domową skórkę pomarańczową w rumie). Pierwszy placek smarujemy połową porcji powideł, przykrywamy drugim plackiem, smarujemy resztą powideł i przykrywamy trzecim plackiem. Całość dokładnie owijamy folią spożywczą, obciążamy (ciężką deską itp.) Odstawiamy(...)właśnie piernik staropolski. To naprawdę ostatni dzwonek, aby rozpocząć jego przygotowanie. O przepisie przypomniała mi Jola . W składnikach jest użyte masło, ale ponoć prawdziwy staropolski piernik, najlepszy jest na smalcu – Wasz wybór. Gorąco polecam, życząc smacznego i… na zdrowie. Uprzejmie dziękuję Prezesowi Stowarzyszenia Krzewienia Kultury Słowiańskiej JAWIA Panu Szymonowi Bronimirowi Gilis za udostępnienie do wykorzystania na blogu artykułu jego

mojewypiekiinietylko
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 194

Ostatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam

PatiGotuje
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 197

Ogólnie masa na pasztet powinna „mlaskać”, czyli przy uderzaniu o nią palcami winna wydawać takie mlaskające dźwięki 10. FORMOWANIE + PIECZENIE (2 min + 1h) Masę przekładamy do formy keksówki wysmarowanej smalcem lub masłem (można też dodatkowo oprószyć ją bułką tartą). Wyrównujemy wierzch dłonią i uderzamy foremką kilka razy o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pasztet pieczemy ok. 1h (a dokładnie(...)odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 216

podjadać! :)WYKONANIE CIASTA (TRADYCYJNEGO I OWSIANEGO - BEZGLUTENOWEGO):1. Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, dorzucamy cukier, lekko miksujemy, dorzucamy     żółtka, miksujemy, 2. Wlewamy roztopione masło ze smalcem,3. Wsypujemy mąkę,4. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i ręki.5. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, pod ściereczką),6. Gdy ciasto wyrośnie - podwoi objętość, znów(...)wizualnie), od teraz nie ma szans by wskoczył na miejsce owsianej. To odmiana jest godna polecenia i powtarzania bez końca. Pewnie Wam również makowiec kojarzy się z domową, rodzinną atmosferą albo z wieczorkiem w babcinym domu. Najwięcej skojarzeń krąży pewnie wokół choinki i zastawionego świątecznego stołu. Tak czy tak, są to niesamowicie miłe wspomnienia. Pyszne wspomnienia.Jednak, powiemy Wam jedno

Wypisz Wymaluj
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 198

mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce(...)gustu trafia). Smakują genialnie i w pierwszy i w drugi i w trzeci dzień. Te maleństwa pojawią się też u nas na świątecznym stole, co zadowoli bardzo nasze domowe odkurzacze (czytaj boksery). Odrobina kruchości w tym równie kruchym, za szybko znikającym czasie. Za szybko to wszystko przemija, za szybko ucieka. Dobrze, że przynajmniej można magiczne chwile celebrować, chociażby właśnie

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania