razem nasze polskie, tradycyjne danie domowe, które każdy z nas zna Niby nie jest trudno je przygotować, ale często coś z nimi jest nie tak. Dzielę się z Wami przepisem na perfekcyjne mielone, które są znakomitym daniem LCHF! Bez jajek, bułki, panierki itp. Po prostu samo mięso! Jakość kotletów mielonych zależy przede wszystkim od mięsa. Odradzam zakup paczkowanego, gotowego mięsa(...)mięsa mielonego (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku i 75 g podgardla) 300 ml zimnej wody 4 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Smalec do smażenia Mięso mielone wyrobić z zimną wodą, wyciśniętym czosnkiem lub zeszkloną 1 cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać sól i pierz do smaku i bardzo dobrze wyrobić aby mięso było pulchne
Ola la LCHFIstrii. Szukając tradycyjnego śniadania z Chorwacji, okazało się, że każdy region ma swoje tradycyjne śniadanie, które zupełnie nie jest znane w innym regionie. Polenta lub chleb kukurydziany ze smalcem posypany papryką, czy też sery, wędliny i jajka, ale także chleb z dżemem czy też słodkie rogalik i kawa, to wszystko tradycyjne śniadania chorwackie. Mój wybór padła na region(...)znać w komentarzu o tym, będzie mi bardzo miło. To nie jedyne danie z Chorwacji , które znajdziesz na mojej stronie, na którą Cię Zapraszam. Moją pasją jest kuchnia świata, domowa, tradycyjna, historia jej powstania. Więc jeśli jesteś ciekawa lub ciekaw, to odpowiednie miejsce dla Ciebie. Założyłem grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” Gdzie
RafalCookblogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży(...)godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut na oprószonym mąką blacie.Smażyć w rozgrzanym do 175 st. C. smalcu z obu stron na brązowo.Okładać pączki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, nadziewać powidłami.Zostawić do ostudzenia, oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!Żeby tylko te pączki nie były takie kaloryczne, i żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzePasztet idealny - smaczny, dobrze doprawiony, nie tłusty a jednocześnie wilgotny. Któż nie lubi domowego pasztetu? U nas nie tylko zastępuje on wędlinę, ale stanowi też pyszną zakąskę na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie - ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie bez niego nie tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski(...)ewentualnie jeszcze doprawić do smaku wedle uznania (należy pamiętać, że po upieczeniu przyprawy będzie czuć intensywniej).7. Na koniec dodać 3 jajka i całość dokładnie wymieszać.8. Keksówkę wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać, posypać z wierzchu lekko bułką tartą. Piec 1,5 godziny
Kto ugości moich gości?przypada tłusty czwartek, zastanów się co na tłusty czwartek przygotować. Co przygotować na tłusty czwartek? Pączki serowe / mini pączki serowe / pączki z serka homogenizowanego / błyskawiczne pączki serowe Pączki domowe Pączki tradycyjne Pączki włoskie Pączki z dziurką Chrusty drożdżowe Ja wolę smażyć pączki. Dla mnie pączki z piekarnika to zwykłe bułeczki drożdżowe. Czy są to pączki z lukrem, czy pączki(...)wyrosną, tylko do momentu, aż rozgrzeje się olej. Te najbardziej napuszone po prostu zaczynałam smażyć najpierw. Jaki wybrać tłuszcz do smażenia? Ja wybieram olej rzepakowy. Można również wybrać smalec. Najważniejsze, żeby olej rzepakowy, czy smalec rozgrzać do temperatury 175 stopni C i utrzymywać ją na tym poziomie. Pączki wtedy się upieką, zdążą wyrosnąć na patelni, dzięki czemu zrobi się
MamaOskarkapieczonych warzyw i żeberek. Kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, doprawiony tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Klasyczny kapuśniak z dużymi kawałkami mięsa, syty i rozgrzewający. Oto przepis na pyszny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty , na pieczonych żeberkach : składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Składniki i przyprawy na kapuśniak: 800g żeberek 2 marchewki i 2 korzenie pietruszki 4 cebule 1/2 selera(...)mięso z żeberek - podgotować, ale nie rozgotować kapusty, która powinna zostać chrupka. Kapuśniak doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Można dodać mieloną czerwoną paprykę. Na koniec podsmażyć na smalcu posiekaną cebulę i dodać do kapuśniaku. Kapuśniak podajemy gorący z pieczywem, albo ugotowanym oddzielnie grochem. Zupę można okrasić skwarkami z wędzonego boczku, a prze podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego :) Kapuśniak
Moja Książka Kucharskacierpliwość. Trochę długo to zajmuje, ale warto Pyszne, puszyste pączki jak dla mnie lepsze niż z cukierni Domowe pączki, zawierają same naturalne składniki. Dżem do ich wypełnienia możemy przygotować sami i jest to preferowana przeze mnie opcja. Możesz je wypełnić również domowym budyniem (przepis) , nutellą lub różnymi curd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę(...)dodajemy kieliszek alkoholu. Dzięki temu pączek wchłania mniej tłuszczu. Jednak składnik ten nie jest w cieście koniecznie potrzebny i możemy go pominąć. Pączki piekłam i na oleju i na smalcu. Pączki na oleju mają chrupką, suchą skórkę, natomiast te na smalcu mają skórkę miększą i gładszą. Pewnie dlatego, że tłuszcz zwierzęcy w temp. pokojowej krzepnie i tworzy cieniutką warstwę tłuszczu
SmartBake.pl4.9 / 5 ( 22 votes ) Pomidorówka z piersią z kurczaka i ziemniakiem, zupa na dobry dzień Pomidorówka z piersią z kurczaka , na ostatnich świeżych , słodkich pomidorach z
Ogrodnik w podróżyWitam Kochani, dziś zapraszam po przepis na wspaniałe domowe pączki z marmoladą różaną. Jest to stary domowy przepis, pączki z niego wychodzą wspaniałe, bardzo pyszne, pulchne i nie ma opcji by się nie udały. Gorąco zapraszam ZAPRASZAM NA FILM, NA KTÓRYM POKAZUJĘ "NA ŻYWO" JAK ZROBIĆ TE PYSZNE PĄCZKI SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków(...)twarda) i zaklejamy. Na koniec nadajemy pączkowi okrągły kształt rękami. Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy również ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. Do garnka wlewamy olej (można też smażyć na smalcu) podgrzewamy. Jeśli wrzucimy pączka i olej lekko bulgocze znaczy to, ze temperatura jest ok. ****olej nie może byc zbyt nagrzany, ponieważ pączki z zewnątrz się za bardzo przysmażą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepis na pączki domowe Pączki włoskie bomboloni to bardzo dobre smażone łakocie, które możecie wykonać samodzielnie w domu. Przepis na pączki jest bardzo prosty, choć ja uważam, że pączki domowe trzeba zrobić kilka razy w życiu aby dojść do wprawy, także nawet jeśli nie wyjdą za pierwszym razem - nie składajcie broni, następnym razem wyjdą na pewno! Tutaj macie jeszcze przepis(...)międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia pączków. Wyrastanie trwa tyle, co rozgrzewanie oleju. Na czym smażyć pączki? Pączki smażę na oleju rzepakowym, ale równie dobrze możecie je smażyć na smalcu, albo pół na pół olej i smalec. Jak smażyć pączki? Pączki delikatnie wrzucamy na rozgrzany do 175 stopni C olej. Utrzymanie tej temperatury zagwarantuje nam to, że pączki będą z wierzchu
MamaOskarkaniezmiernie mnie cieszy. Można pokusić się o stwierdzenie, że burgery wkroczyły na salony i nie będzie ono przesadzone. Równie dobre, jak nie lepsze burgery możemy przygotować sobie w domu. Domowy burger z dobrej jakości wołowiny, w własnoręcznie przygotowanej bułce z pełnoziarnistej mąki z orkiszu raczej nie zaliczyłabym do szeroko rozumianej kategorii fast foodów. I nie chodzi o to, że wymaga(...)usmażeniu nieco się skurczą. Po uformowaniu kotletów, przed samym smażeniem przyprawiamy solą i pieprzem. Burgery smażymy na bardzo, bardzo gorącej patelni (np grillowej) posmarowanej tłuszczem (olejem rzepakowym, smalcem lub łojem wołowym). Czas smażenia to około 2,5-3,5 minuty na stronę i zależy od stopnia wysmażenia mięsa jaki lubimy (medium, medium well-done). Warto obracać burgery w trakcie smażenia
Smakowity Blog KulinarnyJeśli lubicie chude wieprzowe pasztety, jest to przepis właśnie dla Was. Ten swojski pasztet ma prawdziwie domowy smak i nie da się go pomylić z tym sklepowym, wzbogaconym składnikami, o których wolimy nie wiedzieć. Zwykle do pasztetów dodaje się słoninę lub boczek, które wpływają zarówno na smak, jak i na konsystencję wyrobu. W tym podkarpackim przepisie z gminy Sokołów Małopolski(...)kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie do miękkości. Wątróbkę
Trzeci talerz5 / 5 ( 37 votes ) Roladki schabowe w sosie paprykowo-śmietanowym Proste roladki w pysznym kremowym sosie paprykowo-śmietanowym to obiad, który zachwyci nie jednego. Schab pozostaje
Ogrodnik w podróżyAngielski gulasz Mary Berry , pomysł na obiad Angielski gulasz stał się „must have” , gdy oglądając jeden z odcinków Mary Berry , nie mogłam się oprzeć
Ogrodnik w podróży5 / 5 ( 3 votes ) Młoda kapusta po „Huculsku” Pyszna i ciekawa młoda kapusta po Huculsku to coś zupełnie innego niż jadłeś dotychczas. Idealny przepis
Ogrodnik w podróży