wędzonym serem i gruszką Składniki rukola 2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek gruszka 1 łyżka soku z cytryny – do skropienia gruszki 1-2 łyżki prażonych ziaren ( mix słonecznika, dyni i orzeszków pinii) Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu ( my użyłyśmy miodu piniowego) ½ łyżeczki musztardy Dijon sól, pieprz do smaku Wykonanie
Tajemnice Smakuwitamina D3 i K2 Vivo life - smak: cytrynowy / Kompleks witamin B12 Vivo life - smak: pomarańczowy Firma: Vivo Life Skład: Omega 3 – Olej z mikroalg (z Schizochytrium sp.), olej ze słonecznika, kompleks przeciwutleniaczy (ekstrakt z rozmarynu, tokoferole, askorbyl), kompleks ekstraktów z cytrusów (naturalny cytral, olejek cytrynowy, olejek limonkowy). D3 i K2 – Witamina D3 (cholekalcyferol), witamina K2 (menachinon-7), MCT (olej kokosowy
Candy Pandasporcja) - 100 g komosy ryżowej - czerwona - 1 duży batat - 150 -200 g dyni piżmowej - 4 garście świeżego szpinaku - 2 ząbki czosnku - przyprawa do grilla - mieszanka ulubionych pestek słonecznik, dynia itp. - przyprawa do indyka Indyk: Możemy przygotować na dwa sposoby, pierwszy to ugotowany filet z indyka, druga na oliwie z oliwek smażymy indyka z dodatkiem przyprawy. Na patelni na łyżce oliwy
SMYKWKUCHNIwyrośnie. Ja zrobiłam rano i wyrastał 6 godzin. Nie wyrósł, tak jak bym chciała. Mimo wszystko, taki świeży był przepyszny. Składniki: 1 kg. mąki pszennej typ 650 5 łyżek słonecznika 5 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka nasion chia 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 250 g. aktywnego zakwasu 500 g. letniej wody Wykonanie: Do miski
Agusiowe smakołykirośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca, soja jajka ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki) olej lniany, oliwa z oliwek extra vergine orzechy włoskie, migdały, pistacje pestki dyni, pestki słonecznika nasiona chia suszone owoce gorzka czekolada (zawiera magnez, potas, żelazo) zielone warzywa liściaste - sałata, szpinak, brokuły, jarmuż (źródło żelaza, kwasów omega-3) awokado banany, pomarańcze, winogrona (źródło
Chilli Czosnek i Oliwapiekarnika. Piec (**) około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Chleb pszenny bez wyrabiania - dodatkowe informacje: (*) Chlebek możecie urozmaicić o dodatek ulubionych ziaren. Ja swój posypałam pestkami słonecznika, który uwielbia moja córka. (**) Korzystam z piekarnika gazowego, który grzeje jedynie od dołu, więc jeśli jak ja macie problem z przyrumienieniem się wierzchu skórki to pod koniec pieczenia warto posmarować
Di gotujeprzepadam za tym warzywem. W postaci pesto smakuje mi. Znalazłam swój sposób na jarmuż w mojej diecie. 2 garście umytego i osuszonego jarmużu 1/2 szklanki podprażonych pestek słonecznika 1/2 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli Jarmuż oderwij od łodygi. Umieść składniki w malakserze. Zmiksuj. Jeśli trzeba dolej jeszcze oliwy. Można dodać ser pecorino
AZgotuj!ułożyłam na cebuli. Na ananasie rozłożyłam usmażone i wystudzone mięso. Całość polałam domowym sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Sałatkę można dodatkowo posypać prażonymi ziarnami słonecznika lub orzechami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjektórą przepis znajdziecie niżej, jest idealna do sałatki. Wystarczy przygotować cytrynowo-miodowy sos lub inny ulubiony :) roszponkę, swoje ulubione świeże warzywa, może jakiś dobry ser i uprażone ziarna słonecznika. Nie trzeba nic więcej. Taka dynia, jeszcze ciepła, sprawdza się do podjadania i zasadniczo... ciężko się od tego powstrzymać :) Pieczona dynia z rozmarynem Składniki: miąższ z małej dyni pokrojony w kostkę
Gary Bez dnałyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny czosnek (tutaj używam pieczonego) sól i pieprz do smaku Składniki opcjonalne: pestki słonecznika pestki dyni ziarna sezamu białego lub czarnego migdały orzechy włoskie orzechy laskowe suszona żurawina koperek natka pietruszki lubczyk Pomocne będą również: moździerz lub inne narzędzie rozgniatania czosnku gumowe rękawiczki - zapobiegają "czerwonym palcom
Gary Bez dnapotem nie będzie przeszkadzać w jedzeniu 😊 Domowa granola - przepis na kilkanaście porcji Do przygotowania granoli będziesz potrzebować: 60g sezamu, 150g płatków owsianych, 50g migdałów w słupkach, 50g słonecznika, 50g rodzynek, 50g suszonej żurawiny. 1. Na suchej patelni upraż ziarna sezamu. 2. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. 3. Wymieszaj wszystkie ziarna z płatkami, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Z notatnika dietetykaPrzygotowanie : około 1,5 h, oraz 36 h namaczania i rośnięcia Ilość porcji : 1 chleb ok 1 kg SKŁADNIKI: – 500 g kaszy gryczanej białej niepalonej – 4-5 łyżek ziaren słonecznika – 1-2 łyżki innych dodatków (ziarna dyni, otręby, inne) Przygotowanie : Kaszę gryczaną wypłucz pod bieżąca wodą na sitku, a następnie przesyp do miski, zalej wodą tak aby zakrywała
nietylkopasta.pljednocześnie zdrowego? To oczywiście przepyszne daktylowo-orzechowe kuleczki. Przepis można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w szafce… można dodać np. suszoną żurawinę, śliwkę, nasiona słonecznika… Ja dziś przedstawię Wam przepis podstawowy na kuleczki o lekko orzechowym smaku Daktylowo-orzechowe kuleczki – składniki (na około 30 sztuk): 2 szklanki suszonych daktyli bez pestek, 2 łyżki
Natka Pietruszkipieczenia, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i szczyptą soli i pieprzu i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie jest to sezam, ale sprawdzi się także czarnuszka, kminek czy nawet słonecznik. Paszteciki od razu wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy na złoty kolor (grzanie góra-dół bez termoobiegu) ok 15 minut. Z tej porcji wyjdą dwie blaszki, ale polecam zrobić
Kuchnia w czekoladzie