słonecznik - 8260 przepisów (strona:296/551)

Krem z pieczonych warzyw / Roasted Vegetables Cream of Soup 124

ulubionymi przyprawami. Możecie też dolać do niej odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego, nadającego jej egzotycznego charakteru. Kremowa zupa z pieczonych warzyw fantastycznie smakuje z czosnkowymi grzankami lub pestkami słonecznika albo dyni. Smacznego:) Przepis na krem z pieczonych warzyw: ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), pół małej dyni, 2 marchewki

Lekcje w kuchni
Bułki mleczne na zakwasie / Sourdough Milk Rolls 111

dużego, okrągłego bochenka - czas pieczenia będzie taki sam. Zarówno chleb jak i bułki mleczne na zakwasie możecie posypać ulubioną mieszaną ziaren. Ja czasami posypują moje bułki makiem, sezamem albo słonecznikiem. Jeśli nie pieczecie chleba lub bułek bardzo często, szkoda byłoby wyrzucać pozostały zakwas. Jeśli nie zamierzacie go dokarmiać w najbliższym czasie, pamiętajcie, że z powodzeniem można go mrozić. Po rozmrożeniu

Lekcje w kuchni
CHLEB BEZ DROŻDŻY 110

pieczenia Uwagi do przepisu: Przepis na chleb bez drożdży jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Do ciasta na chleb możecie dodać 3 łyżeczki sezamu, słonecznika lub sezamu. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, ustawiam program grzanie góra/dół, bez termoobiegu. W misce mieszam łyżką wszystkie składniki, najpierw mieszam suche składniki, dodaję mokre

Zasmakuj Kuchni
Wegański pasztet z fasoli – prosty i sprawdzony przepis 124

Prosty i szybki pasztet warzywny? Nie ma problemu, dzielę się przepisem na pasztet z fasoli (czerwonej) ze słonecznikiem i pieczoną marchewką. Ten... The post Wegański pasztet z fasoli – prosty i sprawdzony przepis appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
BEZGLUTENOWA BABKA Z JABŁKAMI 101

Ciasteczka APPLE BISCO BIO to bezglutenowe ciasteczka z owsem i jabłkiem produkowane w całości z ekologicznych zbóż i owoców. Zawierają mąkę owsianą, płatki owsiane, siemię lniane i nasiona słonecznika. Doskonałe źródło błonnika! Świetna przekąska w ciągu dnia! A ciacho z ich dodatkiem? Przepyszne! Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i niesamowicie puszyste. U mnie zniknęło zaraz po zrobieniu zdjęć – jeszcze ciepłe

Ostra na Słodko
Krem z cebuli i czerwonej soczewicy 82

gram soczewicy około 1-1,5 l bulionu warzywnego pół łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz do smaku słonecznik, szczypiorek i ostra papryka do ozdoby Przepis 1 Cebule obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki, cebulę i czosnek oraz podsmażamy

Kuchnia Bazylii
Nieco inny smak codziennego pieczywa, czyli chleb z suszonymi owocami 141

łyżeczki soli, płaskiej łyżeczki cukru, 1 szklanki wody, 1 łyżeczki oleju, ulubionych suszonych owoców ( mogą to być śliwki, morele, rodzynki lub żurawina), kilku łyżeczek nasion, np. pestek dyni lub słonecznika. Co trzeba zrobić? Należy zacząć od przesiania obu rodzajów mąki, do których dodajemy sól i cukier, a następnie drobno posiekane owoce i nasiona. Wszystko mieszamy. Następnie wlewamy oliwę i rozpuszczone

Fascynacje Ani
Kulki mocy 230

szklanka płatków owsianych górskich, ale błyskawiczne te się nadają 2 łyżki masła lub oleju kokosowego – ja użyłam surowego – nierafinowanego oleju kokosowego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni lub chia (u mnie chia) Daktyle namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Odsączyć na sitku, wodę wylać. Daktyle przełożyć do malaksera, dodać płatki owsiane

moj przepis na
Cukinia, orzechy, żytnia mąka…będzie ciasto! 115

ciasto z cukinią i orzechami to nie przejmujcie się, że nie macie akurat wystarczającej ilości tych orzechów w domu, bo możecie je zamienić na inne orzechy lub nawet dodać słonecznik czy pinie. To ciasto upiekłam na kokosowym oleju ale z powodzeniem można je upiec na maśle. Znacie mój blog już na tyle i wiecie, że nie używam margaryny, bo margaryna

codojedzenia
Kruche straciatella z bakaliami 95

inna owocowa) -250g opakowanie 200ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru opakowanie 200ml jogurtu greckiego tabliczka czekolady deserowej galaretka truskawkowa +50ml wrzątku bakalie: pestki z dyni, pestki słonecznika, orzechy włoskie, płatki migdałowe i inne jak macie ochotę (laskowe, żurawina, daktyle, brazylijskie itp) po 2 łyżki stołowe Robimy! Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce minimum pół

Latosiowydom
Hummus ze szparagami 103

której znajdziesz bardzo dużo inspiracji. Co do przepisów z bloga, to ostatnio moimi ulubionymi są wegański paprykarz , pasta z czerwonej soczewicy , pasta z zielonej soczewicy oraz pasta ze słonecznika

Blendman
Chleb pszenny bez wyrabiania 146

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę

moj przepis na
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 131

szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich – dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki) Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól. W misie

moj przepis na
Domowy chleb z dodatkiem ziaren 94

mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g świeżych drożdży 1 jajko 80 g masła 1 szkl. ciepłego mleka 5 łyżek dowolnych ziaren (np. sezam, ziarna konopii, słonecznik, pestki dynii, mak) 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie : Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Mąki przesiewamy

Czarnawisienka
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 107

problemu zjedzą go dorośli i dzieci. Świetnie pasuje do sera, wędlin ale też do słodkich smarowideł – dżemów czy brrr nutelli. Możecie dodać tutaj jakiś nasion np siemienia, pestek słonecznika czy dni, a nawet maku. Przepis na chleb pszenny codzienny pochodzi z książki „Chleb Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego. Przyznam, że pierwsze wypieki z tej książki jakoś średnio

Mieszam w Garnku