Menu na dzień 1638 kcal 138kcal) Prosciutto 3 plasterki Kawałek arbuza Kilka pomidorków koktajlowych Komosa (1/4 szklanki) – opcjonalnie (możesz ją też zastąpić kaszą jaglaną) Garść rukoli lub ziół Porcja fety (plaster) Nasiona słonecznika (łyżka) Tę kolację przygotujesz w mniej niż 10 minut. Połączenie arbuz, prosciutto i feta jest genialne, ale jeśli chcesz żeby danie było mniej kaloryczne – zrezygnuj z fety. Przepłucz komosę
Niedzielny kucharz
Sałatka z młodych ziemniaków i zielonych szparagów 215składnik domowej musztardy i do każdej pasty kanapkowej. Jest źródłem kwasów omega - 3 i witamin E i K. Olej słonecznikowy Kujawski tłoczony na zimno - wytwarzany z nasion słonecznika, podobnie jak inne oleje tłoczone na zimno tłoczy się go w niskiej temp. do 50 °C dzięki czemu zachowuje swój charakterystyczny smak i aromat. Olej ten jest źródłem naturalnych składników
SMYKWKUCHNI
Chleb. Aby była piękna skórka i doskonały miękisz 204wadze 500 lub 750 g. W obiegu są dostępne formy do pieczenia chleba w rozmaitych kształtach oraz rozmiarach. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy. Spód formy można posypać pestkami słonecznika, ziarenkami sezamu lub płatkami owsianymi. Dzięki temu nasz bochenek będzie miał atrakcyjną oraz pyszną skórkę. Po umieszczeniu ciasta w formie należy pozostawić je jeszcze na jakiś czas w ciepłym miejscu
ProstePesto.pl
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI i AWOKADO 180sałatki: 2-3 garści szpinaku, mieszanki sałat 10 średnich truskawek pokrojonych na ćwiartki 10 małych kulek mozzarelli 1/2 dużego awokado pokrojonego w kostkę 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra Dressing do sałatki 8 łyżek oliwy 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki
Niespełnione zdolności kulinarne
Bułeczki jogurtowe 183blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, dynią, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce
Cynamonowe szczęście
Pasta do kanapek niejedno ma imię… Awokado, fasola, jaja, papryka… 216upiec, udusić lub wykorzystać surowe. Następnie warzywa i inne produkty miksujemy, doprawiamy ziołami i innymi przyprawami. Gdy są za rzadkie, możemy je zagęścić za pomocą np. zmielonych pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego, różnych płatków (owsiane, gryczane, zbożowe) czy kasz (np. jaglanej). Można też kupić gotowe pasty (np. hummus, pasty w warzyw grillowanych), to alternatywa dla osób zapracowanych. Najlepsze jednak
Strefa Zdrowego Żywienia
Chleb pszenno-żytni z ziarami 163Poezja :) Potrzebujemy: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 75 g mąki pszennej 90 g letniej wody Ciasto na chleb: Zaczyn 220 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 60 g słonecznika 60 g pestek dyni 40 g siemienia lnianego 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Zakwas łączymy z wodą i mąką. Mieszamy wszystko drewnianą lub plastikową łyżką. Przykrywamy folią spożywczą
Emskie Smaki
Makaron ze szparagami i cukinią z posypką z ziaren 182użyłam dużych świdrów 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku parmezan do podania Na posypkę: łyżka pestek dyni łyżka nasion słonecznika łyżka sezamu szczypta soli Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy. Gotujemy makaron, aż będzie al dente. Przed odcedzeniem odlewamy około pół kubka wody spod makaronu. Makaron odcedzamy i przekładamy
Smaczna Strona
Pasta z wędzonej makreli 194szczypiorkiem i koperek drobno posiekać. Musztardę wymieszać z majonezem i dodać do pokrojonych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zobacz również: pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami
Kuchcik gotuje
Cuda natury. Czosnek pospolity i jego właściwości 153powinien pamiętać o tym, by włączyć go do swego menu. A gdzie w składzie znajdziemy czosnek? Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Chrupiąca bruschetta z pomidorami malinowymi Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę
ProstePesto.pl
CIECIERZYCOWE NALEŚNIKI Z OWOCAMI, JOGURTEM I MASŁEM ORZECHOWYM 178partiami w młynku do mielenia kawy. Po zmieleniu mąkę przesiej przez sitko. W taki sposób możesz przygotować mąkę nie tylko z ciecierzycy ale i z soczewicy, grochu, fasoli, nasion słonecznika, pestek dyni czy np. orzechów. TIP 3 Możesz mąkę z ciecierzycy zamienić na inną mąkę bezglutenową np. ryżową, gryczaną czy jaglaną. Namawiam Ciebie jednak do przygotowania naleśników czy placuszków właśnie
Looking for Cooking
Kotlety ziemniaczane z boczkiem 169stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja podsmażyłam na patelni pieczarki z solą na odrobinie oliwy z oliwek. Przygotowałam do nich sałatkę z mixu sałat, pomidorków koktajlowych i ziaren słonecznika skropioną oliwą z oliwek. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Fabryka pomysłów
146.Leniwy, smaczny obiad, czyli: pieczone gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i tartą marchewką z dodatkiem nasion chia (bez 194ziemniaczki, pęczak, kasza gryczana, sorgo -prowizoryczna, szybka sałatka: spora garść roszponki(lub innej zieleniny), kilka pomidorków koktajlowych, pół awokado, kilka kosteczek sera feta (lub innego ulubionego), prażone pestki słonecznika, sok z połowy cytryny, kilka łyżek oleju słonecznikowego, szczypta soli i czarnuszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (będzie to około pół szklanki surowego ryżu). Piekarnik nastawiamy
Symfonia Smaków
Zielone pesto ze szparagami i grana padano! Obłędnie dobre! 211naprawdę trzy składniki: - zielenina ( dowolna to co masz: natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, liście marchewki, liście rzodkiewki, botwinka, zioła jadalne) - coś białkowego ( orzechy np. pinii, słonecznika, dyni, laskowe, włoskie lub np. ser parmezan czy grana padano - kocham te z dodatkiem odrobiny sera!) - dobre zdrowe tłuszcze ( oliwa z oliwek, oleje tłoczone na zimno tj. z rzepaku, lnu, lnianki
SMYKWKUCHNI