słonecznik - 8260 przepisów (strona:279/551)

63. Domowa granola z rabarbarem 184

proporcje składników, śmiało możecie je zmieniać i komponować wedle Waszych upodobań, gdyż granola nie może się nie udać :) Składniki: - ok. 200g rabarbaru - 150g płatków żytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego) - 2 łyżki oleju kokosowego *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia Rabarbar płuczemy

Be Fit Be Strong
10. Domowa granola 154

mogą się nie udać! :) Składniki: - szklankę orzechów (migdały, płatki migdałowe, nerkowce, włoskie i laskowe) - 3/4 szklanki płatków owsianych - 3/4 szklanki płatków jęczmiennych - 3/4 szklanki płatków żytnich - 1/2 szklanki nasion słonecznika - 1/2 szklanki otrębów owsianych - 1/2 szklanki otrębów gryczanych - 1/3 szklanki siemienia lnianego - 1/3 szklanki miodu - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - 75g rodzynek - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki soli Orzechy rozdrabniamy

Be Fit Be Strong
Jabłka pieczone z kaszą kuskus i bakaliami 180

zdrowa kasza oraz jeszcze zdrowsze bakalie. Słodzone miodem i doprawione cynamonem. Czyż znajdzie się bardziej jesienny deser? Składniki: 3 jabłka 6 łyżeczek kaszy kuskus 2 łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka orzechów 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny wiórki masła Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem niewiele ponad powierzchnię. Wsypujemy rodzynki. Całość zostawiamy na kilkanaście minut

My simple kitchen
Chleb z nasionami konopi 178

żytniej  pełnoziarnistej 5 dkg drożdży 1 l wody ciepłej 4 łyżki cukru 2 łyżki płaskie soli 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki nasion konopi Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około  1 godziny w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Granola ... czyli jak dobrze zacząć dzień! 105

suszonymi owocami, wole dodawać je na bieżąco -  w zależności na co akurat mam ochotę. Składniki: 350 g płatków owsianych zwykłych, 75 g wiórków kokosowych, 50 g pestek słonecznika, 30 g płatków migdałowych, 35 g siekanych migdałów, 35 g cukru trzcinowego, 100 g roztopionego masła, 2 łyżki płynnego miodu W dużej misce należy wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki

Plate of Joy
Chrupiąca granola. Samo zdrowie. 141

jogurtem czy mlekiem. Dodajmy świeże lub suszone owoce i mamy ucztę na całego :) Składniki: (duża porcja) 350 g płatków owsianych, 40 g siemienia lnianego, 40 g sezamu, 50 g słonecznika, 80 g pestek dyni, 55 g orzechów laskowych, 40 g migdałów, 6 łyżek cukru trzcinowego, 3-4 łyżki miodu, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Plate of Joy
Uzależnienie - granola z ziarenkami 151

granoli - spróbujcie koniecznie. Uzależnienie gwarantowane. Pomarańczowa granola z ziarenkami Składniki: (na 2 l słój) 400 g płatków owsianych 35 g siemienia lnianego 70 g ziaren dyni 70 g ziaren słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g miodu 2 łyżki oleju 75 g suszonych moreli 75 g suszonej żurawiny Płatki, siemię i ziarenka wymieszać w dużej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serek z pomidorami, sałatką, słonecznikiem i przyprawami 191

Polecam zioła prowansalskie lub bazylię i oregano :) Składniki : 150 g serka graniastego, np. Piątnica pół pomidora, pokrojonego w kostkę garść sałaty, np. roszponki zioła prowansalskie lub oregano 1 łyżeczka słonecznika Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Na wierzchu ułożyć sałatę i posypać ziołami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI) 165

już trochę bardziej kaloryczne, bo na maśle, ale również z ogromem zdrowych dodatków:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2 dojrzałe banany 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki płatków migdałowych lub ulubionych orzechów (posiekanych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny 0,5 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżka miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Na dobry początek dnia: Granola kakaowa 138

Pyszna, kakaowo-kokosowa granola z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca i miodem <3 Składniki na 1 słoik: 20 g łuskanego słonecznika 50 g płatków migdałów 220 g płatków owsianych górskich 20 g otrębów owsianych 50 g orzechów nerkowca 70 g wiórków kokosowych szczypta soli 200 g płynnego miodu 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju kokosowego CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Pieczone kotlety wegetariańskie, Pulp fiction 231

Pyszne jako część obiadu lub w burgerach. Podaję za Jadłonomią. Składniki na około 20 małych kotletów: 2 szklanki startej marchewki 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki prażonego słonecznika 1/2 szklanki prażonego sezamu 1 czerwona lub biała cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, można inną) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 181

trochę oliwy, to też zlewamy ją do garnka) i miksujemy wszystko dokładnie blenderem. Podajemy z podsmażonymi paskami boczku. Bardzo dobrze komponuje się również z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Granola i Życie Pi 164

wiesz, co jesz! Składniki: 3 łyżki syropu z buraków cukrowych/agawy/innego środka słodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu po 1 łyżce cynamonu i imbiru (jeśli lubisz) 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki żurawiny Piekarnik rozgrzej do 180-190 °C . W małym rondelku podgrzej syrop

Qlinarnie i Qlinarnie
Czekoladowe placuszki 2.0 i Obca 168

trochę podobnie, jak trufle . Mega czekoladowe, ale nie tak bardzo słodkie. Idealnie pasuje do nich lekko kwaśny koktajl malinowy. Smacznego! Składniki: 1 filiżanka ziaren sezamu 1 filiżanka pestek słonecznika 1 opakowanie daktyli (25 dag) ½ filiżanki ciemnego kakao (niesłodkiego) kilka łyżek mąki + 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki syropu z buraków cukrowych/innego słodkiego syropu ulubione mleko Zalej na   noc wodą

Qlinarnie i Qlinarnie
Pesto jarmużowe, Pod mocnym aniołem 141

ciepło pycha i do tego bardzo sycące. Na sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę

Qlinarnie i Qlinarnie