Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10 cm) 400 g mąki bezglutenowej Mix B Schar lub dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych, np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej itp. 50 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 50 g sezamu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 30 g świeżych drożdży 450-500 ml letniej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody
Nastoletnie Wypiekaniebloga Kuchnia Gucia . Dziękuję - świetny wybór! :) Składniki (na keksówkę): 400 g zakwasu żytniego 130 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 70 g wody 8 g soli 200 g namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta 60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy 30 g rodzynków Drewnianą łyżką
Weekendy w domu i ogrodzieszklanka porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych (lub żytnich) 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowe) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki masła Umyte i przebrane porzeczki wysypujemy do foremki ceramicznej , ja je dodatkowo posypałam odrobiną cynamonu. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą
Cynamonowe szczęściemiękkie i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 35 ciastek): 400 ml płatków owsianych 400 ml wrzątku 400 ml amarantusa ekspandowanego 150 ml rodzynków 100 ml wrzątku 2 garści nasion słonecznika łycha masła orzechowego 250 g ricotty 3 łyżki lejącego miodu szczypta soli Płatki owsiane zalać 400 ml wrzątku. Odstawić do całkowitego wchłonięcia płynu. Rodzynki też zalać wrzątkiem i odsączyć
Weekendy w domu i ogrodziemąki żytniej typ 720 370 g wody (ok. 400 ml) 1,5 łyżeczki soli 4 g słodu jęczmiennego 1 łyżeczka melasy 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 17-20 godzin. Po tym czasie
Nastoletnie Wypiekanieszklanki białego cukru 2 jajka 1 łyżeczka wanilii 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka bakalii - słonecznik, migdały, rodzynki, daktyle (pokrojone w kostkę), orzechy, czyli wszystko to, co macie pod ręką;) Sposób przygotowania: Masło i cukier utrzeć. Dodać jajka i wanilię - ubijać. Dodać mąkę, sodę, cynamon, sól - wymieszać
Kuchnia smakówdeser. Banalnie proste i niesamowicie interesujące w smaku. Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Czy może być coś lepszego? Nie sądzę :) Składniki: - 200g mieszanki nasion i orzechów (u mnie: słonecznik, nerkowce i orzeszki ziemne) - 150g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe) - 6 0g masła lub oleju kokosowego - 60g suszonego mango (i/lub rodzynek, daktyli, moreli..) - 50g siemienia lnianego - 1 jabłko - 1-2 łyżki
Be Fit Be StrongSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków żytnich 1/2 szklanki amarantusa 1/2 szklanki siemienia lnianego 50 g pestek słonecznika 30 g pestek dyni 25 g suszonych gruszek 25 g suszonych moreli 4 łyżki syropu z agawy 1/3 łyżeczki cynamonu 75 g suszonej żurawiny 120 g orzechów (migdały, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 5 łyżek oleju W miseczce wymieszać olej z syropem
Moja Galeria Smakudiecie i dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Jednym słowem - dla każdego! Skusicie się...? Orzechowe ciastka z chia Składniki: (na 20 sztuk) 100 g chia 75 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 50 g mielonych orzechów laskowych 250 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu Wszystkie ziarna i orzechy wymieszać. Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięc pomyślałam, że warto je wykorzystać. Batony nie są niskokaloryczne, ale za to bardzo sycące i smaczne. Składniki : 250 g płatków orkiszowych 120 g suszonej żurawiny 120 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 100 g orzechów laskowych 70 g pestek dyni 70 g wiórków kokosowych puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo : miska, rondel i łyżka Sposób wykonania : W misce umieścić odmierzone
Niebieski kubek z kawasię na te buraczyska. Składniki na 10-12 sztuk: 2 szklanki (450 g) upieczonych lub ugotowanych buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ½ szklanki uprażonego słonecznika ¼ szklanki uprażonego sezamu 2 łyżki chia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
Pełny talerzPesto z rukoli i bazylii z makaronem bezglutenowym Składniki: 1 szklanka listków świeżej bazylii 1 szklanka listków świeżej rukoli pół szklanki pestek słonecznika 1 ząbek czosnku 5-6 łyżek oliwy z oliwek pół szklanki wody sól Wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać oliwy lub wody. U nas sos gościł
nietadietalaskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy zużyłam resztę ziemnych niesolonych, tj. około 100 g, a pozostałe 100 g to był słonecznik) 400 g mąki pszennej (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista) 150 ml oleju roslinnego 100 g daktyli 1 banan łyżka esencji waniliowej (może też być cukier waniliowy) łyżeczka
greenscarfinspiracja z książki Marty Dymek JADŁONOMIA. Pasta do pieczywa, jako przystawka, jak i na śniadanie lub kolację. Dodatek, który zastępuje rewelacyjnie masło. Namocz w zimnej wodzie półtorej szklanki słonecznika na noc lub godzinę w gorącej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Dodaj 8 sztuk pokrojonego suszonego pomidora z oleju, 3 ząbki startego czosnku , sok z połowy cytryny oraz garść
Pasje Jolkiaktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek dyni 3/4 szkl.pestek słonecznika 1 szkl.otrąb pszennych pestki siemia lnianego ,lub mak do posypania Wykonanie Rano dokarmić zakwas 1 szklanką mąki żytniej ,lub razowej,oraz szklanka letniej wody. Dokładnie wymieszaać i odstawić w ciepłe
w mojej kuchni