słonecznik - 8260 przepisów (strona:276/551)

Bułki pszenne z młodym jęczmieniem 198

łyżeczki młodego jęczmienia w proszku 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 15 g otrąb pszennych 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 50 ml oleju 3 łyżki ziaren słonecznika   Dodatkowo: sezam do obtoczenia (opcjonalnie)     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże wymieszać z 100 ml ciepłej wody. Dodać cały cukier i 2 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać

Nastoletnie Wypiekanie
Pralinki z bakaliami 175

Taka mała słodka przekąska Zrobiłam dwa rodzaje pralinek,jedne z białej masy,drugie z kakaowej. Do obtoczenia użyłam wiórek kokosowych,prażonego słonecznika i mielonych orzechów włoskich.  masa biała: 1 szkl. mleka w proszku 2 łyżki cukru trzcinowego 80 g masła 3 łyżki wody 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli W rondelku roztopić masło i cukier,dodać

Kolorowa kuchnia Elki
Batony energetyczne 181

formę 28 na 18 cm: 200 g płatków owsianych drobnych (u mnie błyskawiczne) 10 szt suszonych moreli (drobno pokrojonych) 100 g mieszanki studenckiej (orzechów i bakalii) 60 g ziaren słonecznika 3 łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus

moj przepis na
Batoniki owsiane z dodatkami (z otrębów owsianych) 119

cukru brązowego 50g miodu (płynnego) 50g syropu klonowego (można zamienić na miód)  250g otrębów osianych (mogą być płatki) 50g wiórek kokosowych  25g pestek dyni 25g pestek słonecznika 80g suszonych owoców (u mnie morele, rodzynki i żurawina) Dodatkowo: plastry jabłek suszonych  Na głębokiej patelni (uw. w rondelku) rozpuścić masło, cukier, miód oraz syrop klonowy.  Następnie dodać resztę

Di gotuje
Rada – gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. babcia Basia 182

przyjdzie, dlatego warto mieć w swoich zapasach suszone owoce, które w przeciwieństwie do czekolady i batoników nie zawierają pustych kalorii. suszone śliwki morele żurawina rodzynki lekko prażone migdały pestki słonecznika i dyni. Regularność posiłków. Regularność posiłków ma znaczenie, dlatego nie rezygnujmy z wypracowanego latem systemu. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, wyeliminuje znane każdemu podjadanie, które bez wątpienia jest oznaką nieodpowiednio

Pysznosci Babci Basi
Chleb graham z ziarnami na zakwasie 307

wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 g letniej, przegotowanej wody; 20 g soli; 60 g ziaren słonecznika; 40 g pestek dyni; 30 g ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy

Gospodyni Miejska
Sałatka z selerem i słonecznikiem 230

posmakuje.   Składniki: 1 słoik selera konserwowego 200 g wędliny np. schabu lub szynki 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 słoik olewek nadzianych czosnkiem 3 garście prażonego słonecznika ok. 100 g ciecierzycy z zalewy (z puszki lub słoika) 1 papryczka chili (opcjonalnie) 1 op. jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu op. czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku Wykonanie: Składniki pochodzące

IMPRESJA SMAKU
Pesto z surowego brokuła 211

tylko smaczne i bogate w witaminy warzywo. Posiada właściwości lecznicze, enzym, który zapobiega rakowi. Dlatego warto jeść go na surowo. Składniki 280 g brokuła 70 g ziaren słonecznika 20- 30 g parmezanu 1 ząbek czosnku ok. 120 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z buraka z fetą 161

wypróbowania tego przepisu! Czas przygotowania: 5 minut + czas na gotowanie buraków (około 30 minut) Ilość porcji: 2 Składniki: 2 buraki* Ok. 50 g sera feta Garść prażonych nasion słonecznika (można zastąpić pestkami dyni) Opcjonalnie rukola (można ją pominąć jednak stanowi fajny dodatek kolorystyczny) Łyżka oleju rzepakowego *Jeśli uda nam się kupić buraka w różnych odmianach kolorystycznych to zachęcam do takiego

Kolizje Smaków
Chleb razowy na zakwasie żytnim 166

gram mąki żytniej i 170 pszennej. 4/5 dużej szklanki mąki żytniej razowej 4/5 dużej szklanki mąki pszennej 450 1 szklanka letniej wody 4 łyżki zakwasu żytniego 1/2 łyżki ziaren słonecznika 1/2 łyżki pestek dyni Wszystkie składniki oprócz wody włożyć do miski. Mieszać łyżką dodając powoli wodę. Masa powinna być gęsta i lepiąca, może być potrzeba dodania wody, wszystko zależy

Czerwony Gupik
PASTA KANAPKOWA Z CIECIERZYCY I SŁONECZNIKA 199

Ciecierzyca często stanowi bazę past kanapkowych, które robię. Zarówno tych na słono jak i na słodko. Dziś prezentuję wersję urozmaiconą o prażone ziarna słonecznika, koperek oraz musztardę. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Drożdżowe paluchy wieloziarniste 113

letniej wody 1 łyżeczka przyprawy do chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu)   Dodatkowo: zimna woda do zanurzenia paluchów mieszanka ziaren do obtoczenia: słonecznik, siemię lniane, sezam, płatki owsiane, mak itp.     Przygotowanie:   WIECZOREM Zaczyn:  Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę pszenną, ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Nastoletnie Wypiekanie
Batoniki owsiane z żurawiną i słonecznikiem 170

szklanki płatków żytnich 2 łyżeczki miodu 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 miarka odżywki białkowej o dowolnym smaku 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego Płatki wsypać do miski. Miód i olej rozpuścić, dodać masło orzechowe i wymieszać. Połączyć z resztą składników. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem

Chocolate Muffin Blog
Chleb bezglutenowy- przepis podstawowy 179

Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10 cm) 400 g mąki bezglutenowej Mix B Schar lub dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych, np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej itp. 50 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 50 g sezamu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 30 g świeżych drożdży 450-500 ml letniej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 172

bloga Kuchnia Gucia . Dziękuję - świetny wybór! :) Składniki (na keksówkę): 400 g zakwasu żytniego 130 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 70 g wody 8 g soli 200 g namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta 60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy 30 g rodzynków Drewnianą łyżką

Weekendy w domu i ogrodzie