Chrupiąca i zdrowa granola z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, nasionami chia, orzechami włoskimi, pestkami dyni i słonecznika, słodzona naturalnym miodem. Pyszna na śniadanie z mlekiem zwykłym lub roślinnym , jogurtem czy owocami . Idealna jako posypka do deserów , lodów czy koktajli . Pomimo, że z przepisu wychodzą dwa słoiki granoli, muszę robić z podwójnej porcji :) Jedna blacha nie starcza nam nawet na tydzień
Moja Delicjamąki pszennej typ 450 100 g mąki pszennej chlebowej typ 1050 20 g drożdży 340 g letniej wody 1 1/2 - 2 łyżeczek soli dodatkowo: ulubione ziarenka (np. słonecznik, dynia, czarnuszka, siemie lniane...) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę pszenną oraz mąkę pszenną chlebową, pokruszone drożdże, wodę i sól umieszczamy w misce do wyrabiania ciasta - ugniatamy w rękach do momentu aż ciasto będzie
wege i kropkasycąca, choć nie wygląda. Składniki: 1 brokuł ugotowany na parze, podzielony na różyczki 1 duża garść żurawiny 1 opakowanie fety, pokrojonego w kostkę 1 duża garść prażonych ziaren słonecznika Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i polać sosem, np. czosnkowym. Smacznego! Przedstawiać pewnie nie trzeba. Kto lubi jazdę rowerową i piękne widoki, to wie o co chodzi :). Trasa Rzeszów - Łańcut
Qlinarnie i Qlinarnieciastek ukaże się również wkrótce w wersji gazetowej we wszystkich salonikach prasowych oraz Salonach Empik. Składniki: 1 duży, dojrzały banan 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki pestek słonecznika 1 łyżka stołowa rodzynek 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych 2 łyżki miodu Wykonanie: Włóż do miski obranego banana, dodaj miód i rozgnieć całość widelcem. Wsyp pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj
Garniec Magaliewodzie) - 120 g - można kupić już gotowe gotowane :) 2 garście rukoli 50 g sera feta kawałek czerwonej cebuli (20 g) 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody szczypta słodzidła (u mnie erytrol, może być cukier lub ksylitol) PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka
Moje Kuchenne Rewelacjemlekiem, jogurtem czy jedzona solo. Przyznaję, że w tej ostatniej wersji jadłam ją najczęściej 😂 Składniki: 125 g płatków owsianych 125 g płatków orkiszowych 45 g nasion słonecznika 45 g pestek dyni 45 g orzechów pekan 45 g migdałów 60 g tahini (Terrasana) 60 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 60 g syropu klonowego
Zdrowie na języku :Pzdrowe i super smaczne to wybieram bez wyrzutów sumienia tę opcję, do pochrupania bez wyrzutów sumienia Miłego i smacznego dnia! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki orzechów laskowych 2 łyżki posiekanych suszonych moreli 3 łyżki posiekanych suszonych fig Helio 2 łyżki suszonej miechunki Helio 1 łyżka morwy białej suszonej Helio
Zasmakuj Kuchninaturalnej czekolady na gorąco (Szczypta Świata) 60 g płynnego oleju kokosowego 50 g posiekanych orzechów brazylijskich 30 g siemienia lnianego 15 g nasion słoneczniku 1 jajko 2 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka (w razie trudności w sklejaniu masy zwilż dłonie wodą) i układaj
Zdrowie na języku :Pmąki pszennej typu 1850 (wcześniej uprażonej na suchej patelni) 260 g wody 10 g soli saszetka (7 g) drożdży suszonych 210 g zaczynu 80 g uprażonego słonecznika 80 g pokrojonych suszonych fig łyżka oleju Wszystkie składniki ciasta (oprócz bakalii) wymieszać, a następnie wyrabiać do połączenia składników ok. 4-5 minut. Ciasto ma mieć luźną konsystencję, ale nie powinno się rozlewać
Weekendy w domu i ogrodzieminut do napuszenia. Bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! U mnie mieszanka pięciu ziaren to ziarna jęczmienia i żyta, słonecznik, sezam i siemię lniane. Nie wiem, czy w Polsce można kupić taką gotową; jeśli nie, można je kupić osobno i wymieszać samemu w dowolnych proporcjach. Mleka użyłam tylko do posmarowania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKupca 500 ml ciepłej wody 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka różowej soli himalajskiej 5 łyżek płatków owsianych Kupiec 500g mąki pszennej 2 łyżki słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka mleka do posmarowania Do miski rozkruszyć drożdże,dodać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut
Kolorowa kuchnia Elkiłyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej szczypta soli do posypania 1/3 szklanki ziaren (np. mieszanka sezamu, pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego) 1 łyżeczka oleju odrobina mąki jaglanej Suchą kaszę jaglaną przesypać na durszlak i przelać wrzącą wodą. Następnie przesypać ją do garnka, wlać niepełne 2 szklanki wody i wsypać szczyptę
Ugotowaćsuchych drożdży) 800 ml ciepłej wody 2 łyżeczki białego cukru (z każdym innym nie wychodzi niestety) 1,5 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju (każdego za wyjątkiem rzepakowego, który nadaje się wyłącznie do silników) Wykonanie: 1. Najpierw w misce mieszamy mąki, bardzo dokładnie, potem dodajemy drożdże
Kawa z mlekiemPyszna pasta z czarnych oliwek z dodatkiem pestek słonecznika i suszonych pomidorów, sprawdzi się idealnie jako dodatek do chleba lub dip do nachos. Pierwszy raz takiej pasty próbowałam w jednej z krakowskich restauracji, gdzie podana była z chlebkiem jako czekadełko. Jej smak mnie od razu zachwycił i dlatego postanowiłam zrobić taką w domu. Spróbujcie sami Czytaj więcej → Artykuł PASTA
greengoodiescebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego ponadto: 1 jako 2 łyżki mieszanki nasion:sezam biały i czarny,słonecznik Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,dodać sól,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i olej,wyrobić
Kolorowa kuchnia Elki