niej palca nie może parzyć) 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie) 2 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie) 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem i płuczę w misce z zimną wodą 2-3 razy aż woda będzie czysta. 2 Kaszę jaglaną umieszczam
Book of spellsopakowanie drożdży suchych (7g) 70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane ) 3 łyżki nasion/pestek (u mnie pestki słonecznika ) 2 łyżki soli (płaskie) 1 łyżka cukru (płaska) 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% 500 ml ciepłej wody Składniki sypkie połączyć w dużej
Di gotujegramów) 20 gramów siemienia lnianego 50 gramów masła 1 jajko 15 gramów mąki tortowej (/typ 450) 15 gramów mąki kokosowej 15 gramów rodzynek 15 gramów żurawiny 30 gramów słonecznika 190 gramów płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia (/można pominąć) Masło rozpuszczamy w rondelku Siekamy żurawinę i rodzynki. Banany miksujemy w blenderze. Dodajemy wszystkie składniki do bananów. Formujemy dosyć
Krupeczkiczubatej) miodu lub innego cukru (jako pożywka dla drożdży), 40-50g drożdzy, ok. 5 szklanek lekko ciepłej wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak idealnie pasuje do kanapek z wędliną
Gar Zdrowiauruchamiają się wałki i olej zaczyna się tłoczyć. Olej leci do specjalnego pojemniczka przelatując wcześniej przez sito, a wytłoki wpadają do pojemnika obok. Tyle! WYDAJNOŚĆ: Z 1 kg pestek słonecznika wychodzi ok. 0,4 l oleju, a z wytłoków, które po wysuszeniu zmieliłam na ok. 350 g mąki. PODSUMOWANIA /WRAŻENIA OGÓLNE Przyznaję, że była, trochę sceptycznie nastawiona do tego
Ostra na Słodkochlebek w części pełnoziarnisty i zdrowszy. Do naszej masy możemy dodać dodatki: osobiście lubię wersję ziołową. Inne możliwości to dodatek zeszklonej na patelni cebulki, mielone siemię lniane lub nasiona słonecznika (nasiona możemy dodawać do ciasta lub posypać nimi wierzch) itp. W zależności od upodobań. Jeżeli decydujemy się na dodatek mielonego lnu, możemy odrobinę zwiększyć ilość wody aby chlebek nie wyszedł
Gar Zdrowiatych nie zaznajomionych z metodą BLW ściąga jest tutaj: Jak skutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi Wybór) Krem bananowo – waniliowy 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki mleka (krowiego/roślinnego) 2 łyżki serka kanapkowego Bieluch 1/2 banana 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/4 laski wanilii Jeżeli nie macie ugotowanej kaszy jaglanej, to zagotujcie pół szklanki wody
Krupeczkizdrowych składników. Wygrywa za wszystkimi sklepowymi odpowiednikami. Spróbujcie również granoli z rabarbarem oraz granoli orzechowej . Składniki: – 200g płatków owsianych (bezglutenowych) – 2 jabłka – 60g sezamu – 60g słonecznika – 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego – garść płatków migdałowych – garść nerkowców – garść orzechów włoskich – garść orzeszków ziemnych – 1 łyżeczka cynamonu – szczypta soli Jabłka ścieramy
Be Fit Be Strongjako dodatek do jogurtu, kefiru czy sałatki owocowej. Składniki: 1,5 szklanki płatków gryczanych błyskawicznych 3/4 szklanki orzechów laskowych (100 g) 1/3 szklanki jasnego sezamu 1/3 szklanki ziaren słonecznika 1/3 szklanki płatków kokosowych 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki gorzkiej herbaty 3 łyżki płynnego miodu sok z 1 cytryny Wszystkie sypkie składniki (oprócz rodzynek!) wsypać do miski. Miód, herbatę
Ugotowaćsztuk (1 szt. 170 kcal) Składniki: 200 ml mleka zagęszczonego słodzonego w puszce 120 g płatków owsianych górskich 45 g wiórków kokosowych 50 g żurawiny suszonej 20 g słonecznika łuskanego 20 g pestek dyni 20 g sezamu Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać w garnku. W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, dodać mleko i wymieszać. Masę przełożyć
KuchniaWeDwoje.plSkładniki na 1 foremkę keksową: 1 szklanka płatków gryczanych (125 g) 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (175 g) 1 szklanka nasion (np. sezam jasny/ciemny, pestki dyni, ziarna słonecznika) 500 g jogurtu naturalnego (ponad 1 duże opakowanie!) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka miodu szczypta soli Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski. Następnie wlać jogurt oraz miód. Za pomocą łyżki
Ugotowaćpotem przenosimy do temperatury pokojowej. Łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny (u mnie 22 godziny wymuszone pracą). Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta) 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny. Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce
Weekendy w domu i ogrodziechleby*: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki letniej wody 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 4 łyżki płatków owsianych (45 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g) 5 łyżek siemienia lnianego (50 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli *chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach (o średniej długości) Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać
Ugotowaćnasion chia i siemienia lnianego. To one scalają wszystkie ziarna w chlebie. Łatwy, super zdrowy przepis. Polecam! Składniki: 120 g płatków owsianych 90 g siemienia lnianego 150 g nasion słonecznika 60 g migdałów 40 g orzechów laskowych 35 g nasion chia 3 łyżki oliwy/oleju kokosowego 400 ml wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka ksylitolu/miodu Wykonanie: wszystkie suche składniki odważyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!górskich płatków owsianych ¾ szklanki cukru 200 g roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1 garść rodzynek ½ szklanki orzechów ziemnych (lub innych) ½ szklanki ziaren słonecznika Piekarnik nagrzej do 160°C. Blachę z piekarnika wyłóż folią aluminiową lub pergaminem. Umieść w misce wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami. Formuj małe ciastka i je spłaszczaj
Qlinarnie i Qlinarnie