Pesto z rukoli i bazylii z makaronem bezglutenowym Składniki: 1 szklanka listków świeżej bazylii 1 szklanka listków świeżej rukoli pół szklanki pestek słonecznika 1 ząbek czosnku 5-6 łyżek oliwy z oliwek pół szklanki wody sól Wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać oliwy lub wody. U nas sos gościł
nietadietalaskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy zużyłam resztę ziemnych niesolonych, tj. około 100 g, a pozostałe 100 g to był słonecznik) 400 g mąki pszennej (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista) 150 ml oleju roslinnego 100 g daktyli 1 banan łyżka esencji waniliowej (może też być cukier waniliowy) łyżeczka
greenscarfinspiracja z książki Marty Dymek JADŁONOMIA. Pasta do pieczywa, jako przystawka, jak i na śniadanie lub kolację. Dodatek, który zastępuje rewelacyjnie masło. Namocz w zimnej wodzie półtorej szklanki słonecznika na noc lub godzinę w gorącej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Dodaj 8 sztuk pokrojonego suszonego pomidora z oleju, 3 ząbki startego czosnku , sok z połowy cytryny oraz garść
Pasje Jolkiaktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek dyni 3/4 szkl.pestek słonecznika 1 szkl.otrąb pszennych pestki siemia lnianego ,lub mak do posypania Wykonanie Rano dokarmić zakwas 1 szklanką mąki żytniej ,lub razowej,oraz szklanka letniej wody. Dokładnie wymieszaać i odstawić w ciepłe
w mojej kuchnijedno jest pewne - są cholernie smaczne! Przepis bajecznie prosty, ale efekt w kubkach smakowych - piorunujący! SKŁADNIKI (na kilkanaście ciasteczek/czekoladek) 2 tabliczki czekolady (użyłam gorzkiej ze skórką pomarańczy) 1 opakowanie słonecznika łuskanego mleko (opcjonalnie) WYKONANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Zofianadrożdży - 350 - 400 ml letniej wody - ilość zależy od mąki ,żytnia potrzebuje jej więcej - 10 g soli - 15 g miodu - 1 żółtko (białko do posmarowania ) - po 2 łyżki ziaren : słonecznik,dynia,sezam,mak,siemię lniane + po pół łyżki na mieszankę do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną
Wypieki Renesmak chleba nabrał "głębi" :) następnym razem dołożę jeszcze kminek :) Składniki : - 1 kg mąki krupczatki - 50 g świeżych drożdży - 1 litr ciepłej wody - 6 łyżek siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb pszennych - 2 łyżki soli (płaskie) - 4 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły) Wszystkie składniki wrzucić do miski ,dolać wodę
Wypieki Renesamej żytniej, bo chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia
moj przepis nachlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli
moj przepis namiksujemy na krem (jeżeli jest z byt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody - wszystko uzależnione od ilości użytej dyni), doprawiamy i podajemy z jogurtem/śmietanką, świeżym pieprzem, oliwą i/lub prażonym słonecznikiem. Smacznego
Be Fit Be Strongstosunku do przepisu Amber) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie ok. 1,5 kg marchwi) 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki mieszanki pestek dyni i słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą
Weekendy w domu i ogrodziedrożdży 1 łyżeczka płynnego miodu 2-3 łyżki letniej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie
Moje domowe kucharzenieśrednie banany) 220 g płatków owsianych bez glutenu 100 g suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle
maniapieczeniasałatki wykorzystałam świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i czosnek. Skropiłam sokiem z cytryny, dosypałam nieco soli i pieprzu, a także resztkę zielonego pesto i jogurtu. Na koniec posypałam prażonymi nasionami słonecznika. Myślę, że taka sałatka sprawdzi się idealnie nie tylko jako dodatek do mięs czy przystawka, ale również jako samodzielne danie. Składniki (na dużą miskę) : 1 opakowanie tortellini
Kuchnia Ellieburgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :) Burgery z kaszy jaglanej i marchewki Składniki (ok. 12 kotletów): - 2 szklanki startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku
Corner With Recipes