rano pozostało nam tylko podgrzanie. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (górskich) łyżka siemienia lnianego 5 suszonych śliwek pokrojonych na kawałeczki łyżeczka kakao łyżeczka miodu filiżanka mleka łyżeczka ziaren słonecznika szczypta cynamonu 1 duża świeża śliwka pokrojona na plasterki Przygotowanie: Wieczorem wsypałam płatki, siemię, kakao oraz suszone śliwki do garnka i zalałam wszystko mlekiem. Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej(...)czasie płatki i śliwki zmiękły. Rano dodałam łyżeczkę miodu i podgrzałam owsiankę, uważając, żeby się nie przypaliła. Przełożyłam do miseczki, na wierzchu ułożyłam plasterki śliwki, posypałam ziarnami słonecznika i cynamonem
Kulinarny Pamiętnikprzystawka mojego męża. Carpaccio ma ciekawy smak, głównie za sprawą świetnej zalewy. Polecam :-) Składniki: pół kg niedużych, dokładnie umytych buraków (ze skórką) garść uprażonych orzechów ziemnych garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy na cienkie plasterki(...)chwilę do reszty zalewy i wyjmujemy odsączając z nadmiaru dressingu. Na półmisek wykładamy rukolę, a na niej układamy plastry buraków, które posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzeszkami i ziarnami słonecznika. Najlepiej podawać schłodzone
Kulinarny Pamiętniktaki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski(...)Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut. Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym ziarnami słonecznika i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce
Kulinarny Pamiętnikprzepis polecam! Gwarantuję, że i Wasze kubki smakowe będą w totalnym szoku. 30dag brukselki, przekrojonej na połówki 1 łyżka masła sok i starta skórka z pomarańczy 1 łyżka prażonego słonecznika szczypta soli Do przygotowania użyłam mrożonej brukselki. Lekko ją podgotowałam, dosłownie przez 5min. Następnie odcedziłam i główki przekroiłam na pół. Pomarańczę sparzyłam we wrzątku, starłam skórkę i wycisnęłam(...)lekko posoliłam. Dusiłam niecałe 10min. (bo brukselka i tak już była wystarczająco miękka, chodziło mi jedynie o wymieszanie smaków ), a następnie zasypałam startą skórką pomarańczy. Na patelni uprażyłam słonecznik, który dodałam do gotowej potrawy na samym końcu. Voila! Przepis brał udział w konkursie ZIELONO MI . Znalezione , nie kradzione... trochę przerobione
bastalenałyżki kakao 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki 4 jajka 250 g masła 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej słonecznik prażony z miodem (orzechy prażone z miodem) u mnie bez takiego dodatku Masło, cukier, kakao i kawę zalać wodą i podgrzewać do rozpuszczenia się składników, ale nie gotować. Ostudzić, zmieszać(...)wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 ºC przez około 55-60 minut. Jeszcze ciepłego murzynka polać polewą czekoladową i posypać słonecznikiem (lub orzechami). Składniki na polewę: 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Masło roztopić. Dodać cukier, kakao, kawę i wymieszać. Dodać
Moje domowe kucharzenieNigdy wcześniej nie robiłam sałatki / surówki z botwinki.. 2 -3 młode buraczki z liśćmi 1 ogórek 1 jabłko 1 cebulka serek wiejski pestki słonecznika szczypiorek sok z cytryny olej kujawski ze smakiem czosnek, bazylia sól, pieprz Buraczki z liśćmi, ogórek, jabłko i cebulę pokroić.Skropić sokiem z cytryny i wymieszać(...)Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.Serek i pestki dodać do warzyw, doprawić do smaku ,dodać olej i wymieszać. Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 5-7 liści sałaty lodowej 0,5kg arbuza 125g sera brie z orzechami kilka listków świeżej mięty 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego Dressing: sok z o,5 limonki 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól, pieprz Przepis: Arbuza i ser kroimy w kostkę, sałatę drzemy na drobne kawałki. Składniki do dressingu(...)mieszamy dokładnie i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy kilka listków mięty, słonecznik oraz siemię. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkoszujemy się świeżością smaków
Emcia Pichciokazała się bardzo smacznym dodatkiem nie tylko do omletu, ale również do kanapek i koreczków. Składniki: 5 plastrów krakowskiej firmy Pekpol 2 łyżki kukurydzy 1/2 cebuli 1 łyżka słonecznika 2 jajka 50ml mleka 1 łyżka bułki tartej Sól, pieprz Przepis: Cebulę drobno siekamy w kostkę, plastry krakowskiej również. Razem ze słonecznikiem i kukurydzą wrzucamy te składniki na patelnię
Emcia PichciSkładniki: 100 g białego sera 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 rzodkiewki 3 łyżeczki szczypiorku 1 łyżeczka słonecznika łuskanego Sól, pieprz do smaku Dodatki: 1 szt. maślanego croissant'a Przepis: Twaróg rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy do niego jogurt, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz 2 łyżeczki szczypiorku. Dodajemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i nakładamy na croissant'a. Wierzch
Emcia PichciSkładniki: 1 jogurt naturalny 2 łyżeczki słonecznika łuskanego 5 sztuk moreli suszonych 5 łyżeczek musli błonnikowego z kokosem Przepis: Do miseczki nadkładamy jogurt naturalny, dodajemy słonecznik i całość mieszamy. Morele kroimy w cienkie paski lub kostkę i posypujemy wierzch jogurtu. Na całość nakładamy musli błonnikowe. Proste, pożywne i smaczne śniadanko :) Kompozycja zbóż i owoców tworząca musli błonnikowe to kolejna śniadaniowa
Emcia PichciSkładniki: 8 średnich pieczarek 4 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka 4 gałązki natki pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka słonecznika łuskanego Olej do smażenia Sól, pieprz Przepis: Ryż oraz soczewicę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, gdy ryż i soczewica się gotuje, piersi kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju(...)plasterki i również podsmażamy do zarumienienia (ok. 10 minut). Wszystkie składniki po ich przygotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, słonecznik i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wartość odżywcza w 100g produktu (soczewicy czerwonej) Wartość energetyczna 1440kJ (341kcal) Białko 25,4g Tłuszcz
Emcia PichciPorcja dla jednej osoby. Składniki: 1 pierś kurczaka (pojedyncza) 1 łyżeczka miodu (ja użyłam lipowego) 2 łyżeczki słonecznika łuskanego Olej do smażenia Przyprawy: Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Gałka muszkatołowa Przepis: Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Układamy je na płasko i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką(...)muszkatołową. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie
Emcia Pichciszklanka mąki jaglanej ( zmielonej w młynku kaszy jaglanej ) * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 20 dag drożdży * 1płaska łyżeczka cukru * 1/3 łyżeczki soli * około 1 szklanki letniej wody * 2 łyżki nasion słonecznika Wykonanie: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając(...)wodę. Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika. Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 50-60 minu t. Smacznego
kolorowotorcikowojeszcze kilku kalorii możecie zrezygnować z dodatku czekolady. Ciasteczka owsiane z bakaliami i sezamem Składniki: 70 g margaryny 1/2 szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/3 szklanki łuskanego słonecznika 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 90 g mlecznej czekolady 1 jajko 1/2 szklanki cukru brązowego (możemy zastąpić również słodzikiem lub Stevią(...)pieczenia. Margarynę, miód, cukier podgrzewamy. Kiedy składniki się połączą zdejmujemy z ognia i studzimy. Śliwki i czekoladę kroimy na drobną kosteczkę. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, otrębami, solą, migdałami, słonecznikiem, sezamem, śliwkami, czekoladą i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy roztrzepane jajko oraz ostudzoną masę. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki. Jeśli masa nie będzie się dostatecznie lepiła możecie użyć
Mania GotowaniaKochani kolejny przepis na chleb na zakwasie, tym razem chleb z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Chleb przepyszny, wyrazisty w smaku. Charakterystyczny miąższ z duża ilością "dziurek" w strukturze. Polecam! Składniki na dwie małe keksówki: ZACZYN: - 8 łyżek zakwasu - 150 g mąki - 100 g wody Składniki mieszamy w misce zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie, przechodzimy do przygotowania(...)ciasta głównego: - w/w zaczyn - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki ziaren słonecznika - 1/2 szklanki siemienia lnianego - płaska łyżka soli - 2 szklanki wody Wyrabiamy ciasto, przekładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin. Po tym czasie pieczemy 1 godzinę. Do piekarnika możecie wstawić, metalowy kubek z wodą, wydobywająca się para wodna, sprawi że chleb będzie bardziej chrupki. Smacznego
SMYKWKUCHNI