kanapek. Powstała w chwili, gdy postanowiliśmy z mężem ograniczyć spożywanie mięsa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Smaczna, a co najważniejsze małokaloryczna! Składniki: 400g kukurydzy konserwowej, 2 łyżku pestek słonecznika, świeża bazylia, natka pietruszki, świeże liście kolendry, 1 łyżka oliwy z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, pieprz i sól do smaku. Kukurydzę należy odsączyć z zalewy. Wrzucamy
Słodki ZakątekDzisiaj pomysł na szybki, aromatyczny i bardzo smaczny obiad. Makaron można w razie potrzeby posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Jednak bez tego dodatku również smakuje rewelacyjnie. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 300 g makaronu świderki 1 duży brokuł 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 pojedyncza pierś
O kuchni z uczuciemdużo energii i witamin. 1/2 szklanki płatków jaglanych 250 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka nasion chia 1 morela 1 kiwi 10 malin 10 borówek 1 łyżeczka nasion sezamu, słonecznika Do garnka wlewam mleko, dodaję płatki jaglane, chia i gotuję aż zrobią się miękkie około 2 minuty. przekładam do słoiczka, dodaję kiwi, maliny, borówki, morele. Posypuję nasionami. Jedną porcje warzyw
wesoła kuchniazawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić zupę lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję zupy i nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. PRZEPIS NA ZUPA BOTWINKA Składniki na zupa
Dorota Smakujefantastyczne drożdżówki! Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu. Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających nam wysoko nad głowy słonecznikach. Ależ był przy tym ubaw! Ależ to była zabawa! Wiecie… uwielbiam wspominać takie dziecięce lata! A Wy? Drożdżówki są niesamowicie puszyste i delikatne. Ja dodałam do nich słodkie morele
Ostra na Słodkogulaszy. SKŁADNIKI / 8 sztuk 150 -200 g (1-1i1/2 szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej 50 g sera, najlepiej parmezanu lub twardego sera żółtego 1 ząbek czosnku 1 łyżka pestek słonecznika 2 suszone pomidory ze słoiczka / można pominąć 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia 2 jajka przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili olej
cool and mintymalinami, borówkami, jabłkami, pomarańczami czy bananami.. Orzechy siekam te, które znajdę w szafce, najczęściej są to orzechy laskowe czy włoskie, pestki dyni lub słonecznika, czasem daję migdały albo płatki migdałowe, czy tez nerkowce lub orzechy pekan... Dosładzam ją najczęściej miodem lub erytrytolem, czasem po prostu cukrem (choć staram się przy
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 garście liści pokrzywy młodej pozostałe: 1/2 pęczka szparagów białych 1/2 papryczki chili natka pietruszki 3 ząbki czosnku olej rzepakowy ziarna/ słonecznik, sezam, pestki dyni/ 3 łyżki Makaron pokrzywowy: Pokrzywę same listki wrzucam do wrzątku i gotuję 3 minuty. Odcedzam z wody i miksuje blenderem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtko
wesoła kuchniaPRZEPIS NA CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI Składniki na Chleb bezglutenowy z ziarnami: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g ziaren siemienia lnianego 50g pestek dyni 50g pestek słonecznika 50g mąki teff 2 łyżki nasion chia 2 łyżki nasion babki jajowatej 2 łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1 jajko ok 450ml wody Jak zrobić Chleb
Dorota Smakujeszklanki płatków owsianych 3 łyżki miodu (użyłam miodu Manuka) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki kokosowej garść suszonej żurawiny, migdałów i pestek dyni (możecie użyć też ziarna słonecznika, rodzynki, orzechy włoskie, siemię lniane, czy co tam lubicie) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a następnie blendujemy razem z wodą, w której się moczyły, wsypujemy płatki
Cynamonowe szczęściepęczka szparagów zielonych 20 dkg krewetek 5 rzodkiewek 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 żabek czosnku natka pietruszki olej rzepakowy 60 g sera camembert 2 łyżki nasion dyni, sezamu,słonecznika sos: 6 łyżek oliwy z oliwek sól 1 łyżeczka musztardy 1 żabek czosnku 1 łyżka octu winnego Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zgęstnieje
wesoła kuchniaUwielbiam pestki dyni i często dodaję je do różnych potraw, nie tylko takich na słodko. Już Wam prezentowałam 3-składnikowe ciastka z pestek słonecznika - klik , które są rewelacyjne w smaku. To właśnie one były inspiracją do powstania ciasteczek z pestek dyni goszczących w moim domu naprawdę bardzo często. Za każdym razem znikają ekspresowo! Posiadają delikatnie miękki środek, chrupiący wierzch
Di gotuje