przykładowy przepis na tanie, zdrowe danie obiadowe. Polecam! Składniki na 2 porcje: 4 małe buraki, 2 ziemniaki, około 20 łodyg pokrzywy wraz z liśćmi, 4 łyżki zmielonych nasion słonecznika lub sezamu lub migdałów, 2 łyżki oleju z konopi, lnianego lub oliwy z oliwek, 2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie : Buraki
Jeść, by żyć w zdrowiuprzykryciem jakieś 10 minut. Awokado przekroić na pół i pokroić w poprzek na półplasterki. Chilli podawać z plastrami awokado, posypać świeżo siekaną kolendrą. Można dodać jeszcze kilka prażonych nasion słonecznika. 1 porcja to ok. 370 kcal , węglowodany: 41g, białko: 7g, tłuszcz: 20g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,1 WW i 2 WBT SMACZNEGO! Artykuł CHILLI Z BATATÓW
Dietolognadzienie: 250 g białego sera 150 g fety 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na 8 bułek: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 250g mąki pszennej luksusowej 1 ⅓ szklanka mleka 50g masła 1 jajko 25g drożdży 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru Pestki dyni, słonecznika, czarnuszka, czarny sezam Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy- do temperatury max. 35⁰, ⅓ łączymy z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladzieszklankami. To co? Kto robi? Składniki: 3 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 70 g. drożdży 1 łyżka nasion chia 2 łyżki sezamu 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek słonecznika 2 szklanki mąki orkiszowej 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Pomada: 1/5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka mąki duża szczypta soli Wykonanie: Ciepła
Agusiowe smakołykiśmietany i miksujemy np. blenderem na gładki krem szparagowy. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Proponuję posypać zupę domowymi grzankami, szczypiorkiem lub prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni. Błyskawiczna zupa ze szparagów jest gotowa. Smacznego The post Zupa szparagowa ekspresowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsałatkę. którą w tym roku robię najczęściej. Sałatka mniszkowa (dla dwojga) spora garść listków mlodego mniszka 1 jabłko 1 duży ogórek kiszony 1/2 sałaty kruchej 2 łyżki nasion słonecznika (lub innych) sok z cytryny płynny miód olej rzepakowy tłoczony na zimno sól, biały pieprz i pieprz cayenne do smaku Oczyść warzywa. Posiekaj liście mniszka i kruchą sałatę. Ogórka
Gotuj Sam!wzbogacić o nią swoją dietę? Mikstura Olej Travico, to połączenie oleju rzepakowego nazywanego „oliwą północy”, oleju z ostropestu bogatego w kwas omega-6 oraz oleju ze słonecznika. A dodatkowo znajdziecie w niej: ekstrakt z owoców kopru włoskiego – wspomagający utrzymanie zdrowego przewodu pokarmowego oraz ułatwiający procesy trawienia i wydalania, ekstrakt z kurkumy – wspomagający utrzymanie zdrowej wątroby, ekstrakt
Słodkie okruszkiewentualnie oblać czekoladą. Ciasteczka owsiane Składniki: - 200g obranych bananów - 200 do 230g ulubionej mieszanki musli, gotowej lub zrobionej przez siebie (u nas to płatki owsiane, gryczane, liofilizowane owoce, słonecznik i kokos) - opcjonalnie miarka odżywki białkowej roślinnej lub serwatkowej 1. Banany zblendować z odżywką białkową i wymieszać z musli. 2. Odstawić na parę minut do napęcznienia. 3. Następnie formować ciastka
Candy Pandaswody przegotowanej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ziaren (u mnie mieszanka: 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki siemienia lnianego w całości, 2 łyżki sezamu, a reszta to ziarna słonecznika i pestki dyni) Wykonanie: Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą przegotowaną około 0,5 - 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykrywamy
Kuchnia MagdaLenywody przegotowanej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ziaren (u mnie mieszanka: 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki siemienia lnianego w całości, 2 łyżki sezamu, a reszta to ziarna słonecznika i pestki dyni) Wykonanie: Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą przegotowaną około 0,5 - 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykrywamy
Kuchnia MagdaLenyszklanki mleka bez laktozy / roślinnego 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 jabłko masło klarowane do smażenia Dodatki: Banan Borówki Miód gryczany Jogurt naturalny Pestki słonecznika Do dzieła: Suche składniki łączymy ze sobą w misce, dolewamy mleko w temperaturze pokojowej i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W między czasie rozgrzewamy patelnię
Spektrum Smakuwypieki. Składniki: 200g mąki razowej typ 2000 350g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 1 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oliwy 370ml ciepłej wody 100g ziaren słonecznika 30g sezam masło do wysmarowania naczynia Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody, całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: (szklanka 250 ml) Szklanka czerwonej soczewicy ok. 200 g Czosnek 2 ząbki Suszone pomidory w zalewie 6 sztuk Olej z suszonych pomidorów 3-4 łyżki Słonecznik łuskany garść Bazylia świeża kilka listków ( lub zioła suszone 1/2 łyżeczki) Sól 1/2 łyżeczki Papryka słodka 1/2 łyżeczki Pieprz ziołowy większa szczypta Przygotowanie: Soczewicę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wsypać
Kulinarne przygodygrzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację w innym terminie. Dużo się działo i tak się działo, że nie pojawiliśmy się
Kucharzyca