słonecznik - 8260 przepisów (strona:303/551)

Owsiane batony mocy zero waste 174

torebek spora garść mielonych orzechów włoskich garść może nawet dwie- żurawiny, którą uprzednio posiekałam w blenderze na drobne kawałki parę suszonych śliwek siekanych drobno łyżka nasion chia sporo ziaren słonecznika dwa lub trzy bardzo dojrzałe banany łyżka miodu płynnego pół łyżeczki kardamonu i łyżeczka cynamonu opcjonalnie gorzka czekolada do posypania Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce. Banany wrzuciłam z miodem

Z Kuchni Do Kuchni
Letni obiad wegetariański VI + ciasto z truskawkami 204

tymczasowego zapału do gotowania: młode ziemniaki z koperkiem i olejem lnianym, kotlety sojowe panierowane w jajku z curry i mące pszennej, fasolka szparagowa na parze z prażonymi pestkami słonecznika, sałata zielona w musztardowym sosie i sałatka z pomidorów, cebuli i kalafiora na parze. Przepis na ciasto podesłała mi Karolina. Znajdziecie je tutaj . Robiłam już kilka razy (również z odmrażanymi owocami

Qlinarnie i Qlinarnie
Śniadaniowe gofry z groszkiem cukrowym, bobem i kozim serem / Breakfast waffles with sugar peas, broad beans and goat's cheese 165

bobu 2 łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku solonego masła 4-5 szt. rzodkiewek 200 g. dojrzewającej rolady koziego sera pęczek szczypiorku wraz z cebulką garść migdałów kiełki słonecznika sól, pieprz Wszystkie składniki na ciast o gofrowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, a te ubij na sztywną pianę

Delicious Place
Sałatka ze szpinakiem i malinami 184

szpinakowej: 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy delikatesowej *opcjonalnie możecie dorzucić do sałatki garść podprażonych pestek dyni, ziaren słonecznika lub orzeszków piniowych.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty przepis na sałatkę ze szpinakiem i malinami: Szpinak umyć (jeśli jest taka potrzeba – z reguły sklepowy szpinak pakowany w woreczki jest

Kulinarne Przeboje
Wegańska jaglanka na soku mandarynkowym z owocami 148

zdaniem doskonały pomysł na ciekawe, lekkie śniadanie.  Składniki (na 2 porcje): 4 łyżki kaszy jaglanej  2/3 szklanki soku z mandarynek, świeżo wyciskanego truskawki, jabłko, brzoskwinia  pestki słonecznika  Gotuję w soku z mandarynek kaszę jaglaną do momentu aż wchłonie cały płyn. Podaję z owocami i posypuję pestkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Prosty chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami 161

wody 10g soli 500g mąki pszennej typu 500-750 (u mnie mąka orkiszowa)  1 opakowanie zakwasu chlebowego orkiszowego z drożdżami (zakwas i drożdże) Opcjonalnie: 2 łyżki ziaren (np. słonecznika, dyni, soi)  Chleb pieczony w piekarniku: Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zagnieść, aby uzyskać elastyczne ciasto odchodzące od rąk i naczynia. Całość przykryć oraz odstawić w ciepłe

Di gotuje
Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną 172

głos/y ) składniki 250 g pieczarek 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Via Gusto
Klopsiki ziołowe 164

gęstej masy formujemy placki. Smażymy na suchej patelni, z obu stron. Klopsiki: 200 g drobiowego mięsa mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 400 g pomidorów w puszce 1 kulka mozzarelli (125 g) Oliwę, czosnek, natkę i pestki miksujemy. Pesto mieszamy z mięsem, doprawiamy solą. Formujemy małe kotleciki. Mozzarellę kroimy w plasterki

Kucharzyca
Domowe Pesto z Bazylii – obiad w 15 minut 143

gotowy. Do przygotowania pesto będziemy potrzebowali: Porcja na 500 g makaronu około 50 g świeżej bazylii 50 g twardego sera (użyłam Grana Padano) 25 g orzeszków piniowych (ewentualnie ziaren słonecznika) 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Pesto z bazylii Przygotowanie: Ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Wypłukaną

Uwaga Babcia Gotuje
Dania na grilla od DOBRA KALORIA 137

półkach Lidla na stałe. Skład jak zawsze wart jest analizy. Jak się okazuje to w sumie dwa takie same produkty, ale inaczej ukształtowane. Składają się głównie z kiełków słonecznika oraz teksturowanego białko pszenicy i białego grochu. A także mąki amarantusowej i cebuli z czosnkiem. Artykuł Dania na grilla od DOBRA KALORIA pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Pesto z natki marchewki 137

wykorzystanie naci z młodej marchewki, która często ląduje w koszu. Pesto możemy stosować na kanapkach zamiast masła, na grzankach lub w makaronach. Polecam również “ Pesto pietruszkowe z prażonym słonecznikiem ” lub “ Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca” . A jeśli interesuje Was przepis na pesto z bazylii, znajdziecie je w przepisie na “ Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym

Moja Delicja
Karola Bober - Kobieta z pasją 194

jest kilkanaście rodzajów chleba między innymi: gryczany, jasny i ciemny orkiszowy, biały na maślance czy żytni, który wyrabiany jest przez dwa dni. Wieloziarnisty chleb na maślance i zakwasie ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, kozieradką, koprem włoskim i czarnuszką. Ten ostatni uznany został za najlepszy chleb domowego wypieku podczas corocznego święta kupców w Gdańsku na Jarmarku św. Dominika. W swojej kolekcji Pani

królestwo garów
Wegekotlety, czyli kotlety z brokuła lub kalafiora z kaszą quinoa 215

kaszy quinoa (znana również jako komosa ryżowa) lub innej kaszy jaką mamy w domu - jaglana, jęczmienna a nawet z ryżem będzie dobre (prawie cała szklanka) garść ziaren słonecznika 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Kalafiora lub brokuła gotujemy. Kaszę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
BEZGLUTENOWE BUŁKI GRYCZANE 240

łyżeczki cukru brązowego, 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego, 6 łyżek oleju (u mnie - kokosowy), 3 szklanki ciepłej wody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku), 2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Jeść, by żyć w zdrowiu