ziemniaczki, pęczak, kasza gryczana, sorgo -prowizoryczna, szybka sałatka: spora garść roszponki(lub innej zieleniny), kilka pomidorków koktajlowych, pół awokado, kilka kosteczek sera feta (lub innego ulubionego), prażone pestki słonecznika, sok z połowy cytryny, kilka łyżek oleju słonecznikowego, szczypta soli i czarnuszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (będzie to około pół szklanki surowego ryżu). Piekarnik nastawiamy
Symfonia Smakównaprawdę trzy składniki: - zielenina ( dowolna to co masz: natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, liście marchewki, liście rzodkiewki, botwinka, zioła jadalne) - coś białkowego ( orzechy np. pinii, słonecznika, dyni, laskowe, włoskie lub np. ser parmezan czy grana padano - kocham te z dodatkiem odrobiny sera!) - dobre zdrowe tłuszcze ( oliwa z oliwek, oleje tłoczone na zimno tj. z rzepaku, lnu, lnianki
SMYKWKUCHNIformujemy kotlety. Smażymy z dwóch stron. Podajemy w domowych bułkach z ulubionymi dodatkami. Ja polecam - ogórki konserwowe, cebulę, sałatkę, pomidory i sos "hamburgerowy" - u nas na bazie "majonezu" ze słonecznika
Czarnawisienkamiksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub z lubczykiem oraz z czosnkową bagietką i kwaśną śmietaną. Dodatkowo zupę możemy posypać prażonymi pestkami słonecznika
kulinarne odsłony patipopularna jest chałwa produkowana z nasion sezamu z dodatkiem cukru pochodząca z kuchni bliskowschodniej , a dokładniej kuchni tureckiej a także irańskiej. Istnieją jednak również chałwy z nasion maku, słonecznika czy orzechów popularne w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Z kolei w południowej Azji spożywa się chałwę zawierającą kaszę manną, a w kuchni indyjskiej produkowana jest chałwa tartej marchwi gotowanej
WegePrzepissera typu philadelphia * (ponad 20 g zawartości tłuszczu) pół łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (6 g) 2 jajka opcjonalnie nasiona i pestki jak siemię lniane , pestki słonecznika , pestki dyni Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Ilość: 5 bułek Przygotowanie Do miski dodajemy wszystkie składniki ( łuski babki jajowatej , ser , sól , proszek do pieczenia , jajka
WegePrzepisświeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 1 płaska łyżeczka cukru 4 łyżki płatków owsianych 1,5 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju np. rzepakowego garść ziaren słonecznika (opcjonalnie) lub innych, które lubisz Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z solą. Do dużej miski rozkrusz świeże drożdże, dodaj cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszaj łyżką, do rozpuszczenia się drożdży
Oka w rosole czyli KaFka gotujeczosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Warzywa obieramy , dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, migdały, słonecznik, pocięty szpinak, jajko i mąkę jaglaną, Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia Pełna Emocjizrobić kanapki. Staram się co i rusz wymyślić coś nowego, co zachęci moje dziecię , zwłaszcza do śniadań. Tym razem prezentuję Wam pyszną i bardzo zdrową pastę z ziaren słonecznika. Warto tu wspomnieć, że pestki te są bardzo bogatym źródłem fitosteroli ( obniżają cholesterol) i witaminy E ( witamina zdrowia i młodości). Polecam więc pastę nie tylko dla dzieci
Kuchnia Pełna Emocjijogurtu (szklanka) 125 ml mleka (1/2 szklanki) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli opcjonalnie siemię lniane lub pestki dyni, słonecznika Mąkę mieszamy z sodą i solą. Jogurt mieszamy z olejem i mlekiem. Następnie łączymy obie masy i wyrabiamy do czasu, aż masa będzie gładka. Ciasto lekko klei się do rąk. Piekarnik rozgrzewamy do temp
Kucharzycajednak inne. Sprawdźcie, jaki jest ten :) Składniki: 5 łyżek płatków owsianych 2 szklanki ciepłej wody (moja szklanka ma 230 ml.) 15 g. drożdży 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka pestek dyni 400 g. mąki pszennej (miałam typ 650) 100 g. mąki żytniej, lub orkiszowej Wykonanie: Do miski wsypać płatki, wlać ciepłą wodę, dodać miód
Agusiowe smakołykiżytni i orkiszowy po połowie) - 105g osuszonych owoców (u mnie świeże daktyle bez pestek, gruszka, morele i żurawina) - 20g orzechów (u mnie pekan i migdały) - 10g siemię lniane - 10g słonecznik - 5g sezam - 260g (ml) filtrowanej lub źródlanej wody Dodatkowo: - otręby do obsypania formy i na wierzch - ziarna do posypania góry chleba (dałam siemię lniane i sezam) W misie umieszczamy wszystkie
Smaczne Zdrowemiękkie w środku. Obłędnie pachnące! Bułeczki z czosnaczkiem: Potrzebujesz: Pasta z czosnaczku: 1 szklanka liści i kwiatów czosnaczku pospolitego 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli 2 łyżeczki nasion słonecznika szczypta pieprzu 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego Bułeczki: 500g mąki 20g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 2 jajka 20g masła\ 1 łyżka miodu 1 i 3/4 łyżeczki cukru
Kuchnia w Słońcu Skąpana