słonecznik - 8260 przepisów (strona:297/551)

chleb orkiszowo żytni z ziarnami 122

składniki: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki żytniej 70-80 g drożdży 700 ml letniej wody 3 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 300 g nasion (siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni) wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 100 ml letniej wody oraz z trzema łyżkami mąki orkiszowej i odstawiamy do podrośnięcia. W dużym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową z mąką

Domowy Smak Jedzenia
Pasta z brokułów na kanapki 120

pyszne smarowidło. A także jako dip np. do warzyw, nachos, itp. Składniki: główka brokuła (500 g) kostka sera feta light (270 g) łyżeczka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego mała cebula Sposób wykonania: Brokuły gotuj do miękkości, cebulę posiekaj w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania prawie gładkiej pasty. Podawaj

Wymiar Zdrowia
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 110

pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu.  Następnie zmiksować blenderem na papkę.  Podawać z prażonymi orzechami ziemnymi lub słonecznikiem. Wartość odżywcza: Smacznego

Wymiar Zdrowia
Domowa granola 115

siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej

Wymiar Zdrowia
Dyniowa owsianka z jabłkiem 137

tłuszczu / 54 g węglowodanów / 7 g błonnika płatki owsiane - 10 łyżek mleko - 1 szklanka puree dyniowe * - kilka łyżek masło orzechowe - łyżka kajmak - łyżka do podania: jabłko, cynamon, nasiona słonecznika, pestki dyni Płatki owsiane zalać w garnuszku ciepłą, ale nie wrzącą wodą, odstawić do napęcznienia. Dolać mleko, przemieszać i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, gotować przez kilka minut dodając pozostałe składniki - puree

Kuchnia Ellie
Pesto z bazylii (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 141

pesto z bazylii Niezastąpione orzeszki piniowe Jest jednak jeden składnik, który robi tutaj robotę… Chodzi o orzeszki piniowe . Kiedyś często robiłam pesto z bazylii zastępując je migdałami albo ziarnami słonecznika – ze względu na ich większą dostępność i bardziej przystępną cenę. Jednak muszę przyznać, że prażone orzeszki pinii nadają temu sosowi niepowtarzalnego smaku. Odkąd je stosuję, pesto nabiera właściwego smaku, najbliższego

Modern Cave Girl
Zupa krem z ziemniaków 154

Taką zupę przygotujecie w 30 minut. Jest sycąca i bardzo dobra. Werja wegetariańska oczywiście bez boczku, zastąpić go prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Warzywa oskrobać i pokroić w kostkę. Koperek umyć i pokroić drobniej. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie składniki oprócz śmietany. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzu. Pieprzu odrobinę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować dokładnie

Kuchnia Pokoleń
Zupa pieczarkowa krem 165

innymi ulubionymi dodatkami.   Do podania… gęsta śmietana, smażona cebulka, smażony boczek, natka pietruszki, świeży koperek, grzanki, świeże pieczywo, tosty, klopsiki, groszek ptysiowy, prażone pestki dyni lub słonecznika.             Pomysły na przekąski… – Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu – Patison al’a schabowy – Domowe pieczywo czosnkowe – Czosnkowe supełki

Kulinarne S.O.S.
Zupa pieczarkowa krem 165

innymi ulubionymi dodatkami.   Do podania… gęsta śmietana, smażona cebulka, smażony boczek, natka pietruszki, świeży koperek, grzanki, świeże pieczywo, tosty, klopsiki, groszek ptysiowy, prażone pestki dyni lub słonecznika.             Pomysły na przekąski… – Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu – Patison al’a schabowy – Domowe pieczywo czosnkowe – Czosnkowe supełki

Kulinarny S.O.S.
Pasta z brokułów na kanapki 182

pyszne smarowidło. A także jako dip np. do warzyw, nachos, itp. Składniki: główka brokuła (500 g) kostka sera feta light (270 g) łyżeczka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego mała cebula Sposób wykonania: Brokuły gotuj do miękkości, cebulę posiekaj w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania prawie gładkiej pasty. Podawaj

Wymiar Zdrowia
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 120

pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu.  Następnie zmiksować blenderem na papkę.  Podawać z prażonymi orzechami ziemnymi lub słonecznikiem. Wartość odżywcza: Smacznego

Wymiar Zdrowia
Domowa granola 119

siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej

Wymiar Zdrowia