słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:45/114)

DROŻDŻOWE OBWARZANKI JAK Z ODPUSTU 135

mnie sezam, czarnuszka, słonecznik) Wykonanie:  Zrobic rozczyn z drożdży, z odrobiny ciepłego mleka, łyżeczki mąki i cukru. Pozostawic na około 15 minut, aby "ruszył". Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier, rozczyn, resztę mleka i wody (ciepłej), rozczyn, a na końcu olej. Wyrabiac  około 10 minut (ja wyrabiałam przy użyciu haków ), aż ciasto będzie elastyczne. Następnie przykryć(...)jest plastyczne, nie klei się). Następnie urywamy po kawałku ciasta, z którego formujemy długi wałeczek (ok 25-30cm). Na jednym z końców wałeczka robimy luźny supełek, a drugi koniec przekładamy dookoła powstałego kółka.  Każdy obwarzanek smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem, czarnuszką, dynią czy słonecznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika

Walijskie Pichcenie
Białkowe pierogi - bez glutenu 261

sól himalajska - do smaku łyżka suszonych pomidorów w wiórkach 5 łyżek pestek dyni i słonecznika łyżka oliwy Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać jarmuż. Dusić do miękkości Do malaksera przełożyć tofu i pozostałe składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię

pyszne zdrowości
Razowe bułeczki drożdżowe :) 130

babki płesznik Bio Planet (dostępne np. TUTAJ ) ziarna słonecznika  2 łyżki mleka  Przygotowanie: W garnuszku  podgrzej  200 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.  Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąk i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 30 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10  minut(...)Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na małe części i z każdej uformuj bułeczkę i wykonaj charakterystyczne nacięcia na jej powierzchni. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.  Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp nasiona babki płesznik i ziarnami słonecznika.  Piecz 25 minut.  " Babka płesznik to jednoroczna roślina

Zdrowie na języku :P
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 124

mierzone u góry). Ja piekłam z połowy składników z wyjątkiem pestek dyni, których dodałam więcej i połączyłam z nasionami słonecznika.   Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 godz. przed wyrabianiem chleba

Weekendy w domu i ogrodzie
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 104

ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może pomożecie? W - woda zazwyczaj po prostu przegotowana, ale czasem także gazowana Z - ziarenka wszelkiego rodzaju, typu słonecznik, dynia, sezam i inne A Wy co byście tu od siebie dodali

Mania Wypiekania
Gryczany chleb bezglutenowy z ziarnami 129

zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.  Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: słonecznik, sól, resztę cukru oraz wodę z rozpuszczonym w niej olejem, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Chleb na żurku 90

miałem typ 720) 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki słonecznika 1,5 łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z rukolą, prosciutto i pomidorkami koktajlowymi 237

Pora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna.Składniki:około 70

Oryginalny smak
1477. Chleb drwala 117

torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika. Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał opory.. Chlebek wyszedł pyszny.... mieszanka do wypieku chleba drwala woda

Moje domowe kucharzenie
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 199

żytniego , naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia pszenicy..., co jakiś czas musimy mu ją dostarczyć...- tak sobie tłumaczę... ;-) (nie jadamy kupnego pieczywa, ciast, itp.) więc niekiedy mam ochotę i wyłamuję się z tych twardych reguł (nie jadania pszenicy) i tak trochę dla przekory, serwuję moim domownikom coś z jej dodatkiem. Choć bywa(...)wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie składniki (poza wodą) umieszczamy w misie miksera, dolewamy większą część wody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę wody (ciasto powinno być gęściejsze niż przy chlebach orkiszowych) i dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo ciasta

Smaczne Zdrowe
Chleb na proszku pełnoziarnisty 168

wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb na proszku Składniki: podłużna forma o pojemności 1,5 l 450 ml siadłego mleka 200 ml wody 100 g laskowych orzechów 60 g słonecznika 40 g łamanego siemienia lnianego 180 g łamanego śruty(...)dodaj proszek, sodę, sól, pokrojoną morelę, orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia

codojedzenia
Chleb ziarnisty na zakwasie 240

misce, na końcu porcjami dodając mąkę. Kontrolujemy w ten sposób konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka.       Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą i posypujemy ziarnami słonecznika, dociskamy. Foremki zawijamy w folię i lniane ściereczki, odstawiamy w ciepłe

sama złodycz
Makaron gryczany z bobem 185

podsypania Dodatkowo: 2 szklanki bobu 3 łyżki masła klarowanego starty ser grana padano lub parmezan ziarna słonecznika 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru woda Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i jajka, delikatnie zarabiamy jajka z mąką i dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się zwarte i plastyczne (jeśli będzie się Wam kruszyło dolejcie jeszcze trochę wody, jeśli(...)Wodę (ok. 1 litra) zagotowujemy z solą i cukrem, a następnie wsypujemy do niej bób; gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą i obieramy.  Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy makaron i chwilę smażymy, na koniec dodajemy bób, mieszamy i po 1 - 2 minutach zdejmujemy z palnika. Rozkładamy porcje na talerze

Czary - gary w kuchni
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 24.03.2017r. 139

piatków . W tym tygodniu mamy 9 przepisów. Aga Ciasteczka z płatkami pszennymi , sezamem i słonecznikiem Paulina  Kotlety rybne   Marta Fasolowe browni od Laury     Agnieszka  Szpinakowy mix     Danuta Sernik gotowany z mini rolsami     Kasia Ucierane szybkie ciasto z wiśniami bez białego cukru i margaryny     Joanna  Błyskawiczne rogi serowe

Magiczne Życie Marty
Serowa pasta ze słonecznikiem: 204

Serowa pasta ze słonecznikiem. Skamieniałości z Eifel. Edyta Guhl. Serowa pasta ze słonecznikiem ma kremową konsystencję, dobrze rozsmarowywuje się na chlebie, szybko się rozsmarowywuje, a chrupiący

dolcevitainmykitchen