proszek do pieczenia 2 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 1/3 szklanki rodzynki 2 łyżki pestki słonecznika 2/3 szklanki jogurt naturalny 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta. Kawałki ciasta formujemy w kulkę i rozpłaszczamy dłonią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 15 minut
Kucharzycadrożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki letniej wody 5 łyżek otrąb ze śliwka 10 dag łuskanego słonecznika olej do formy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szklance letniej wody, połączyć z mąką i resztą składników. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, poklepać ręką jego powierzchnię, aby ciasto opadło i ponownie odstawić
Tradycyjna Kuchniaposypujecie ją czosnkiem niedźwiedzim i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni i urośnie. Sałatę mieszacie z odrobiną oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jeżeli macie, możecie uprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni i do niej dodać. Zjadacie, bierzecie prysznic, wskakujecie w dres i spoglądacie życiu prosto w oczy
GRUBY WAŁEKsłoika i schować do lodówki. Dodać mąkę żytnią typ 2000 oraz mąkę żytnią typ 720, wodę, sól oraz ziarna słonecznika oraz odcedzone ziarno żyta. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania na 8-12 h. Kiedy ciasto osiągnie gąbczastą strukturę, przełożyć je do naoliwionej formy (lub formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obficie obsypanej
Moje Qulinariapłatki, otręby, zakwas orkiszowy (lub żytni, lub jeden i drugi), wlać ok.800ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna (słonecznik, sezam, amarantus i siemię lniane) i resztę wody i dokładnie wymieszać. Nie trzeba wyrabiać. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych delikatnie olejem (w przypadku metalowych musimy je dokładnie wysmarować tłuszczem
Smaczne Zdrowemiejsce. W przypadku drożdży suchych, wymieszać je z mąką, a melasę rozpuścić w wodzie (wtedy 400 ml). 4 łyżki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Mąki wymieszać z zarodkami pszennymi. Dodać zaczyn, wodę. Wymieszać składniki łyżką, dodać sól i zacząć wyrabiać ciasto, wgniatając w nie uprażone ziarna. Pod koniec wyrabiania dodać olej słonecznikowy. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić
Pełny talerzsię je! : )), sałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmąki pszennej, szklanka cukru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu, białko. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Szklanką
Z miłości do słodkościłyżka suszonej bazylii Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy. Dodajemy mąki, sól, cukier, ziarna słonecznika i bazylię, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka, Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy zobaczyłam kolor dopiero co zarobionego ciasta. Jest to chleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam(...)szklanki rodzynek 3/4 szklanki mieszanki pestek dyni i słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj łyżkę
Weekendy w domu i ogrodzieJeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy(...)chleby*: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki letniej wody 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 4 łyżki płatków owsianych (45 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g) 5 łyżek siemienia lnianego (50 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli *chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach (o średniej długości) Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać
Ugotowaćjest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania kupiony(...)smażeniu cebuli z grzybami podpraż słonecznik i też dodaj do kaszy. Aha, żeby Ci do głowy nie przyszło brudzić jakąś michę, do garnka wszystko wrzuć! Na samym końcu dodaj posiekany koperek, posmakuj i dopraw jeżeli będzie dla Ciebie np. za mało słone i jeżeli masz dodaj truflową oliwę, naprawdę dobrze robi temu farszowi Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel
greenscarfdrożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną i amarantus dokładnie wymieszać. Dodać sól i dodatki, dokładnie wymieszać. Wsypać drożdże i zalać wodą i olejem, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksownika wyłożonego papierem do pieczenia, odstawić na ok 30-45 minut
IzaGotujezajadać z miodem, bądź też na sucho. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do ciast, deserów i domowych batoników. Charakteryzuje się chrupkością i co fajne, możemy dowolnie zmieniać ilość jej składników! Granola, którą Wam proponuję jest bardzo bogata w smaki: orzechy, migdały, rodzynki, suszone morele, słonecznik i wiele, wiele innych. Zachęcam do stworzenia swojej ulubionej wersji tego przysmaku ;) Składniki
Nastoletnie Wypiekaniesię zwykłe płatki owsiane, ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich najlepszymi dodatkami. Składniki(...)wody,2 łyżki oleju rzepakowego,120 g płatków owsianych błyskawicznych,80 g ziaren słonecznika.Przygotowanie:W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki
Moniki Smakołyki