słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:55/114)

Chleb bez mąki Melvit 142

składa się z samych ziaren i w dodatku możecie go przygotować w domu. Bez męczącego zagniatania ciasta, bez hodowania zakwasu. Po prostu - wystarczy wymieszać kilka składników:) Firma Melvit ma w swojej ofercie mieszankę ziaren do wypieku chleba bez mąki . Zawiera ona pestki dyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam

Obiad gotowy
Tarta czekoladowa z malinami 143

Składniki (na 8 porcji) - szklanka daktyli (ok. 100 g), - szklanka orzechów ziemnych (ok. 130 g), - szklanka nasion słonecznika (ok. 155 g), - szklanka wiórków kokosowych (ok. 100

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciastka pełne ziarenek - bez mąki 121

jego ulubione ciasteczka - pełne ziarenek i miodu, bez mąki i bez cukru. Składniki: 100g ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna, ale po upieczeniu i wystudzeniu ciastka będą zwarte.  Pieczemy przez

Gotowanie i blogowanie
Polska wersja włoskich ciasteczek cantuccini 182

dodatkowego słonecznika zagniatamy razem. Formujemy wałek o średnicy 3-4 centymetrów, obtaczamy go w dodatkowym słoneczniku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu przekładamy ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 centymetra. Układamy

Życie zamknięte w smaku
Chleb na żurku 172

Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką.     Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę

Maminek kulinarny
Pampuchy- pyzy drożdżowe 116

solą do smaku. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta formować placuszki, nakładać łyżeczką Nutellę  (polecam domowej roboty ) lub marmoladkę i zlepiać bułeczki. Następnie maczać w rozpuszczonym tłuszczu, układać w przygotowanej tortownicy i posypać ziarnem np. słonecznika w karmelu. Piec przez pół godziny w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 160

ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży (8 g) ok. 300 ml ciepłej wody Wymieszać suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut. Ciasto uformować w kulkę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 184

wygląda na nas z keksu - BAJKA.Kupić je można tutaj: KLIK.ZIARENKOWO - "CYNAMONOWY RAJ": "Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK)Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie

Wypisz Wymaluj
Ekspresowe dietetyczne ciasto 13429

brakuje nam słodkości. A żeby temu zaradzić postanowiłam upiec coś lekkiego i mało kalorycznego. Idealne do tego  ciasto które znalazłam na blogu Dietetycznie siostro , które zamiast na mące jest upieczone na puree z fasoli. Do tego zawiera kakao, chrupiące płatki i ziarna słonecznika. Można jeść nie patrząc na kalorie bo ich tam prawie nie ma. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bezglutenowy chleb drożdżowy z ziarnami i orzechami 127

absorbuje to naszej uwagi. Możemy więc nastawić ciasto i zająć się czymkolwiek innym. Chleb przygotowany na bazie mąk bezglutenowych z duża ilością nasion. Świetny dla osób dbających o dietę!   Składniki: (na blachę keksówkę) 200 g mąki ryżowej 200 g mąki jaglanej 100 g mąki owsianej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki orzechów(...)miód, i letnią wodę dokładnie mieszam. Przykrywam ręczniczkiem i pozostawiam w cieple na ok. 20-30 min ( ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40' stopni C). Po tym czasie ciasto ponownie mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam w cieple pod przykryciem na kolejne 30 min. Po wyrośnięciu ciasto piekę w temperaturze 230 st. C przez

Pyry na Gaz
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 256

sezamu- 2 łyżki słonecznika- 25g drożdży- 500ml ciepłej wody- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej+ dodatkowo: ziarna do posypaniaW kubeczku rozkruszyć drożdże, dodać do nich 1 łyżkę mąki i ok.1/3 szklanki wody. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.15 minut aż "ruszą". W dużej misce umieścić resztę składników , dodać zaczyn i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej lekko

Smaczne Zdrowe
Kąski z kurczaka pod brokułami 355

Propzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1

kgwjanczewo
Surowe ciasto ze skiełkowanej kaszy gryczanej 209

minerałów, siemię lniane itd. Może jakoś specjalnie to ciasto nie jest piękne, ale nadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej wody 50 g orzechów 100 g nasion słonecznika kopiasta łyżka karobu łyżka mielonego ostropestu łyżka jęczmienia w proszku(...)się moczyły, dodaj karob, masło kokosowe, jęczmień, ostropest i siemię lniane. Zblenduj powstałą masę ze skiełkowaną kaszą. Do powstałej masy dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie dużą łyżką. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i schowaj do lodówki najlepiej na noc, jeżeli umieścisz je w zamrażalniku będziesz mieć batoniki! Jak widzisz, trzymane przez noc w lodówce nieźle trzyma

greenscarf
Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 145

normalnie by mi ciasto wykipiało :) A teraz poważnie. Do dzieła, działać mi tam, bo naprawdę Warto! Składniki: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 750 2 łyżki pestek dyni (40 g) 2 łyżki ziaren białego sezamu (40 g) 2 łyżki ziaren czarnego sezamu (40 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (80 g) 2 łyżki otrąb(...)świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant (ja użyłam świeżych) 1 łyżka płynnego miodu (użyłam gryczanego) 500 ml ciepłej wody Wykonanie: No to lecimy: Pestki dyni, ziarna sezamu, słonecznika i otręby wsypałam do miski. Przemieszałam sobie łyżką. Pokruszyłam do tego wszystkiego drożdże, wlałam miód i zalałam ciepłą wodą, wszystko wymieszałam, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 15 minut

Blondynka Gotuje
Domowe batoniki proteinowe 119

miałam mieszankę: płatków owsianych, płatków pszennych, rodzynek, płatków kukurydzianych, lnu, pestek słonecznika, orzechów laskowych, kawałków daktyli, moreli, fig, śliwek, brzoskwiń) 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy powstałą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą rozsmarowujemy równomiernie mocno dociskając ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc wyciągamy z pojemnika i kroimy bardzo ostrym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
chleb na drożdżach, najprostszy 142

rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka miodu 0,5 szkl ciepłej wody ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 20 g siemienia lnianego

6niebo
Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach 95

szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki, płatki owsiane 1 szklanka, słonecznik pół szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce

kulinarne odsłony pati
Chleb graham z ziarnami 122

łyżeczka cukru   4 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, pestek słonecznika, dyni)   2 łyżki otrąb  Sposób wykonania: Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia. Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec

Smaki Natalii
wegański chlebek turecki 211

ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu na 8-9 h. Przed pieczeniem smaruję wierzch chlebka wodą zimną (można posypać sezamem lub ziarnami słonecznika bądź pestkami dyni). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni i piekę chlebek 20 min, obniżam temperaturę

ladykitchen
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 159

rozgnieć w moździerzu.  Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny

Smiling Shrimp
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z żurawiną 139

drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie wyrośnie. -rozgrzewamy piekarnik

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi, amarantusem i prażonym słonecznikiem 169

ręką), żeby masło połączyło się z mąką. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane, a następnie słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żytni chleb na drożdżach 172

wody 3 łyżki oliwy 1 łyżka melasy 1 łyżka soli 100 ml pestek słonecznika 100 ml pestek dyni 50 ml nasion siemienia lnianego W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Żytni z ziarnami 198

szklanki mąki żytniej typ 720, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki ziaren słonecznika, łyżkę maku, łyżeczkę soli, dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( konsystencji jogurtu naturalnego ) i dolałam 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto nie jest zbyt luźne, raczej nie klejące się do rąk. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam

apetytnapieczenie
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 295

łyżkiwoda lub mleko sojowe2 szklankisiemię lniane mielone3 łyżkisól1 łyżeczkasuszone pomidory w płatkachkolendra mielona3 łyżki1/2 łyżeczkinatka pietruszkipestki słonecznika (niekoniecznie) 1 łyżeczka1/2 szklankiPrzygotowanie:Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie potrzeby dolać wody - konsystencja powinna być gęsta ale lejąca). Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej

głodny alergik
Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem 150

anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik) Dodatkowo: Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany.   Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno

Delicious Titbits
Bułeczki maślane na niedzielne śniadanie 130

godzin, musi mniej więcej podwoić swoją objętość.5. Teraz ponownie krótko wyrabiamy ciasto i lepimy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Moje bułeczki są delikatnie przyprószone mąką, ale można też posypać je dowolnymi ziarnami - makiem, sezamem lub słonecznikiem.6. Przed wstawieniem do piekarnika można też bułki naciąć. Piekę je około 6 minut w temperaturze 230 stopni

Kraina Tysiąca Smaków