słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:53/114)

M&M's na ciasteczkach 157

tłuszczu - 3/4 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy - 1/2 szklanki posiekanych orzechów - 1/2 szklanki podsmażonych ziaren słonecznika - łyżeczka sody W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Masło siekamy na drobniejsze kawałki, po czym dodajemy do miski z naszymi składnikami i zagniatamy ciasto.  Formujemy powstałe ciasto w małe kuleczki, przypominające orzech włoski, po czym układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Sajkofanka smaku
Chleb pytlowy 133

szkl mąki krupczatki 5 dkg drożdży 1 łyżka zakwasu ( sproszkowany) 1 szkl otrąb żytnich 5 łyżek słonecznika 3 łyżki dyni szczypta kminku szczypta czarnuszki 1 łyżka siemienia 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie Składniki wyrobić w misce i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i obsypać otrębami. Ponakładać do foremek do ½ wysokości. Jak ciasto wyrośnie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie 172

blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego, który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a  do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się udaje. Pamiętajmy(...)żytniej razowej 1,5 łyżeczki soli 50 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 2 łyżki ziaren czarnuszki  2 łyżki słodu ciemnego żytniego letnia  woda Wykonanie: Rano mieszamy ze sobą składniki obydwu etapów, dodając tyle wody, aby powstało luźne ciasto. Pozostawić 10 minut, aby odpoczęło a następnie przełożyć do wyłożonej

Kulinarne przygody Gatity
Rustykalne bułki nocne 161

godzin na blacie w kuchni. Ciasto nie powinno stać w cieple, ale musi mieć stałą temperaturę, najlepiej koło 20-21⁰C.   Do bułek można dodać przy mieszaniu np.: -1 łyżeczkę granulowanego czosnku - świeże posiekane lub suszone zioła (w ilości nie większej niż 3 łyżki stołowe) - ziarna słonecznika (nie więcej niż 2 pełne łyżki stołowe) - siemię lniane lub kminek(...)ciężkie (np. orzechów włoskich, oliwek czy nawet zbyt dużej ilości mąki razowej) sprawi, że nieprawidłowo wyrośnie . Ta ilość drożdży nie ma aż takiej mocy przerobowej. Na następny dzień wyrośnięte ciasto będzie bardzo mokre, bardzo lepkie i będzie miało na wierzchu mnóstwo bąbelków. Hojnie osypujemy mąką ręce i stolnicę. Naprawdę sporo mąki potrzeba – naszykujcie 2 szklanki. Jedną wysypcie na stolnicę

Karo in the Kitchen
Chleb graham na zakwasie 164

szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka wody Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 720 15g świeżych drożdży 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie) 3 łyżki siemię lnianego (opcjonalnie) 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie) Sposób przygotowania:Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki(...)mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody. Jeśli dodamy całkowitą ilość wody wsypujemy siemię, pestki i kminek. Mieszamy przez 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka owsiane 143

Przepis pochodzi z bloga Sio-smutki Moniki🙂 Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 2 żółtka

czarrna od kuchni
Miseczki na sałatkę 356

feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy  (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html) Przygotowanie:  Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy, aż "ruszy" czyli zwiększy swoją objętość.  Dodajemy do niego jajko, sól, przyprawę kebab-gyros, olej i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, aż do powstania elastycznego ciasta. Zostawiamy na 20 minut(...)tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich lekko rozwałkujemy. Oklejamy nim miseczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  Można je upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące. Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy.  Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym

Lawendowe Niebo
CHLEB GRAHAM 169

ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka dobrej soli  1 łyżka masła garść łuskanego słonecznika Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawcie na 10-20 minut.  Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypcie mąką

OliveandThyme
Placuszki gryczane z makrelą i słonecznikiem 133

pieczenia, dodać żółtka, wodę i wszystko połączyć, aby powstała gładka masa. Dodać posiekane zioła, ziarna słonecznika i kawałki ryby, doprawić pieprzem i odrobiną soli (ryba jest słona, więc wystarczy naprawdę niewiele) wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone placki koniecznie odsączyć na ręczniku papierowym

Kulinarne Inspiracje
Chleb pszenny z ziarnami słonecznika 135

łyżka miodu 2 garście ziaren słonecznika szczypta soli Do miski wsypać mąkę, suszone drożdże, sól, ziarna słonecznika. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i olej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe

Ugotować
Najlepsze ciasteczka owsiane ze słonecznikiem 122

pełnoziarnistej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżka nasion słonecznika  Masło roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby  płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Chocolate Muffin Blog
Chleb wieloziarnisty 138

Doroty ,dziękuje ,chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant

w mojej kuchni
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 143

kminku  , 40 g drożdży ,  5g cukru ,  2,5 MS -miarki speedcook -ciepłej wody ,  400g  mąki pszennej  ,  5g soli    ,  nasiona słonecznika ,dyni ,czarnuszka -co kto lubi WYKONANIE(...)naczynia miksującego wsypać pszenicę,kminek i zemleć -obroty 10,czas 1 minuta.Następnie dodac pozostałe składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem

w mojej kuchni
Chleb wieloziarnisty 115

Nie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań

UgotujmyTo.pl