Sernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie
Moje Małe Czarowaniejajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. Chlebek piekłam przez
Łycha smakówdodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy
Kuchnia Pani Wiosnysłabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty
Trzeci talerzwody letniej 1 jajko do posmarowania ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy
Basia w kuchnimąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 ml wody 100 ml mleka 20 g drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Jak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę możliwości nie przywierało do dłoni. Tak 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Marder&Marder Manufacturełyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie
Miksturownikzakwasu320 g wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania
Z butelką mleczka w tleSkładniki:500 g zakwasu650 g wymieszanej mąki pszennej, żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej)300 ml wodyłyżka soligarść pestek ze słonecznikagarść pestek dyni
Z butelką mleczka w tleDomowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej 1 torebka suszonych
Apetyczna babeczkamyjemy ręce i zabieramy się za chleb... 😄 Składniki na ciasto: cały zakwas żytni 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to sa 4 kubki z arkoroku) 2 płaskie łyżeczki soli 1 szkl. wody letniej 2 łyżki oliwy opcjonalnie 2 garście ziarna (słonecznika, sezamu czy inne) Przygotowanie: Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około(...)dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (może się okazać, że nie zużyjemy całej ilości wody, lub też, że jeszcze trochę dodamy, wszystko zależy od konsystencji ciasta, nie może być zbyt luźne bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy oliwę i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (30cm/10cm) natłuszczamy oliwą
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewyszły bowiem pyszne! Co prawda smak pokrzyw nie jest wyczuwalny, ale za to mają cudownie zielony kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji na ciepło) i chrupiące ziarna słonecznika. Mimo, że bułeczek wyszło aż szesnaście, zjedliśmy je w kilka dni! Na pierwsze i drugie śniadanie, w sam raz do szkoły.Jeśli macie gdzieś w pobliżu możliwość zebrania pokrzyw - spróbujcie(...)mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeugotuje jaj pod warunkiem, że będziecie mieszać masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy pestki słonecznika, musli i pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. I tu właśnie zobaczycie poco dodawaliśmy ciepła kaszę. Pod wpływem ciepła czekolada lekko się roztopi i nada ciastu bardzo ładnego kolorku. Pod koniec do ciasta dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem
Kuchnia Łukaszaoleju, do posypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane. PrzygotowaniePołowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej z suszonych pomidorów oraz drobno pokrojone suszone pomidory i dowolną ilość wymieszanych ziaren. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło
Z miłości do słodkościtemperatura ok. 39 stopni -60 gram drożdży świeżych -słonecznik i płatki owsiane do posypania -łyżeczka soli -mała garść cukru Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki zaczyn dolewamy do mąki i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na trzy pasy
BaRepas