drożdży łyżeczka soli i cukru garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie więcej. U mnie zwykle są dwie sylikonowe keksówki, jeżeli jednak macie metalowe formy(...)ciasto urośnie, posmarować wierzch żółtkiem, jednak sama o tym czasem zapominam ;) wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. Piec do momentu "suchego patyczka". Następnie potrzymać jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku aż do ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną
Pora na poradrożdży łyżeczka soli i cukru garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie więcej. U mnie zwykle są dwie sylikonowe keksówki, jeżeli jednak macie metalowe formy(...)ciasto urośnie, posmarować wierzch żółtkiem, jednak sama o tym czasem zapominam ;) wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. Piec do momentu "suchego patyczka". Następnie potrzymać jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku aż do ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną
Pora na poraorkiszu Składniki: Zaczyn 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 250 ml letniej wody 250 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 150 ml letniej wody 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki ziaren orkiszu Wykonanie: Składnik zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 8-10 godzin
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki otrąb pszennych 1 łyżeczka soli 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni 7g drożdży instant ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto. Krok 2. Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto ma być sprężyste
Moja Książka Kucharskamojej najmłodszej Córci, która uwielbia wszystko co chrupie- chlebek tostowy (z którego uwielbia "telegrzanki"- to z Teletubbies, do których niekiedy powraca). Dzisiejsze tosty w wersji pszennej, by "wyczuć" konsystencję ciasta, następne będą już orkiszowe. Te choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej(...)łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu z agawy)- 30g siemienia lnianego (można pominąć)+ ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik)Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać.Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem.Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić
Smaczne Zdrowemąki kukurydzianej szczypta solimak, cynamon, pestki słonecznika, cukierSposób przygotowania: Na samym początku do kubeczka wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy.Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy.Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy(...)przykryciem do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gotowe ciasto urywamy po kawałeczku i rolujemy na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy makiem, zmielonym cynamonem, albo pestkami słonecznika czy cukrem.Paluszki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Smacznego
Słodkie Przyjemnościgodzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie, na końcu porcjami dodając mąkę. Potrzebujemy uzyskać konsystencję dosyć gęstą, jednak ciasto nie daje się uformować w żaden kształt. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, posypujemy pestkami słonecznika, owijamy w folię i lnianą ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia. Masa potrzebuje co najmniej 9-10 godzin
sama złodyczmałą ilością galaretki, np. mój domowy dżem został w środku babeczek, natomiast kupny (który owoce miał zatopione w sporej ilości galaretki) "uciekał" górą i bokami pestki dyni i ziarna słonecznika zamiast kruszonki Muffinki przygotowuje się bardzo prosto. Tak prosto, że prościej chyba się nie da. Mąkę, otręby, płatki, wiórki, cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy w dużej misce widelcem(...)posypujemy otrębami. Do każdej foremki wlewamy płaską łyżkę ciasta, na środku układamy czubatą łyżeczkę dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Foremki powinny być wypełnione co najmniej w 3/4 wysokości lub nawet trochę bardziej. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Pieczemy 25 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumienią. Wszystko :) Prawda
Ratunku obiadsztuk, w tartaletkach o średnicy 15cm): Ciasto: 280g mąki pszennej 200g twarogu półtłustego 7 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Pół łyżeczki sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół słoika suszonych pomidorów Pół słoika czarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej cebuli 1 kulka sera mozarella lub 1 opakowanie startej(...)odrobiną oliwy, ja wykorzystałam słonecznik „surowy”. - Jak już mówiłam wcześniej jest to jedynie moja propozycja, każdy tutaj może poszaleć wedle własnych upodobań smakowych! (; Następnie zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu. Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek wysmarowujemy masłem
Symfonia Smakówmąki pszennej 80 g otrębów pszennych 30 g drożdży 1 łyżeczka miodu 50 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 500 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia
Domowy Smak Jedzeniakaszę. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy już łyżką. Teraz dodajemy ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe i żurawinę. I ponownie dokładnie mieszamy. Blaszkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180-200 stopni, aż uzyskamy efekt tzw. "suchego patyczka". W moim piekarniku piekło się
Karczma Honoriettyktórymi będziemy obklejać granice mazurka (trójkąty, kwadraty, prostokąty itp. w moim przypadku wkoło blaszki ), Zrobić wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika – 200-220 st C. ! Upiec na złoty kolor – PILNOWAĆ , bo szybka ciemnieje! – trwa to ok 15-20 min. Placek(...)przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego
Pysznosci Babci Basiokoło godzinę, aż do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty), podzielić na 5 części, każdemu kawałkowi ciasta nadać owalny kształt i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowane bochenki naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce(...)Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.Ziarna sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną cebulką, kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp.W przypadku przygotowywania chlebków miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego.Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni MiejskaCzyli błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :). Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrywody. Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki dyni i ponownie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut(...)wymiarach 12 x 26 cm.Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka.Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejska