moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej błogiego obżarstwa;-)). Składniki na 1 dużą formę o średnicy 30 cm + 4 małe foremki o średnicy 9 cm: ciasto: 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2,5 szklanki suchej), 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano. sos: 1/2 marchewki(...)czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej cebuli. Wykonanie: ciasto: Kaszę jaglaną namaczamy na noc. Przed gotowaniem przepłukujemy kilkakrotnie wrzątkiem, a następnie zimną, filtrowaną wodą (zabieg ma na celu usunięcie goryczki). Zalewamy wodą
Jeść, by żyć w zdrowiułyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę i mieszamy. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około(...)godziny). Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy około 20- 25 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniłyżeczki słonecznika (u mnie ziarna Skworcu ) 220 ml ciepłej wody -------------------------------------- około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów Wykonanie: Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste. Miskę przykrywamy ściereczką, umieszczamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Powinno potroić swoją objętość(...)części. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy, aby nadać paluchom fajniejszy kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy dość obficie smarujemy wodą. Najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym. Na koniec paluchy posypujemy ziarnami słonecznika i sezamu. Tak przygotowane paluchy ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu na 60 minut
Smak mojego domuryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy dla kolejnych naleśników. Roślinny twarożek ze słonecznika Słonecznik namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy go do kielicha blendera i mielimy na pastę. Można wlać
Food Squarezakwasu żytniego; 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 75 g przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 g letniej, przegotowanej wody; 20 g soli; 60 g ziaren słonecznika; 40 g pestek dyni; 30 g ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania
Gospodyni MiejskaDynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle(...)Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka, • 30g świeżych drożdży, • 1 płaska łyżka cukru, • 1 płaska
Leśny Zakątekłyżka nierafinowanego oleju 8-9 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 25 g płatków owsianych górskich 0,5 łyżki nasion chia 0,5 łyżki nasion lnu 75 g wody z mlekiem pół na pół Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebKolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne
Oryginalny smakpszennej, 200g mąki kukurydzianej, 15g świeżych drożdży,2 łyżeczki cukru, szczypta soli, jajko, ziarna do posypania: słonecznik, sezam.Przygotowanie Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę(...)przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę
Z miłości do słodkościinne niż zazwyczaj używa się do koloryzowania ciasta. Farsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować. Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski(...)dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy na nie sporo curry
vegetaniestronę co trzeba. Ale wieczorne rozgrywki w remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady, były tego warte :) Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego
bistro mamawyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. (Ja użyłam jednej keksówki i tortownicy o śr. 16cm) 4. Chlebuś przekładamy do keksówek, smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika- pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 210st C, a następnie
Kuchnia w czekoladzieOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika(...)miski odmieżamy mąkę, jogurt i wbijamy 2 jaja ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji 2/ Do ciasta kukurydzianego dodajemy drobno pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym4/ Rozgrzewamy patelnię i formujemy małe placki z masy i obsmażamy
Kuchnia PROzdrowotnagustu. oto mój pomysł! SKŁADNIKI: około 0,5kg. fileta z piersi kurczaka 2- 3 łyżki masła klarowanego Ciasto: 100 ml.jogurtu naturalnego gęstego 3- 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz, 1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem" WYKONANIE: Piersi pokrój
Kuchnia Beatyzwykłej trochę mniej) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego wcześniej z lodówki) - 30g oliwy lub oleju (daję oliwę z oliwek) - 240g (ml) wody - 40g słonecznika Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Nie wyrabiam długo, bowiem mąka orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), tylko do połączenia
Smaczne Zdrowejednocześnie. Warto spróbować. Potrzebujemy: 160 g zakwasu żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie
ladykitchenborówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort
pieprzny smaczekmąki, krótko wyrabiamy, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy oliwę, krótko wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy słonecznik, wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmujemy ciasto, wyrabiamy, formujemy kulę. Pozostawiamy na kilka minut. Na środku kuli robimy otwór, wypełniamy go zwiniętą ścierką, obsypaną mąką. Przekładamy wieniec na blaszkę wyłożoną papierem
Gotowanie moimi oczamigorący!). Po przestudzeniu ryż wsypujemy do miski. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, 2 łyżeczki drożdży instant oraz szczyptę soli i łuskany słonecznik. Do tak przygotowanych składników wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Po wstępnym połączeniu składników dolewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto będzie lekko lepkie ze względu na zawartość ryżu
Słodkie okruszkisklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów i enzymów. Jest źródłem sił witalnych. W połączeniu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość