słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:28/114)

słonecznikowiec bez pieczenia 146

pędzi pełną parą! To czas zabawy i rozpusty:) Także kulinarnej! Na cześć karnawału waśnie przygotowałam takie, bardzo słodkie i obłędnie pyszne ciasto! Jego dodatkowym atutem jest fakt, że nie wymaga pieczenia:) Słone krakersy, masa krówkowa, dżem porzeczkowy, prażony słonecznik i krem z serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku - bomba kaloryczna o nieziemskim smaku! Raczej nie da się zejść więcej(...)nieco jego słodycz. Do przygotowania ciasta użyłam granulowanego mleka w proszku - tylko takie mieli u mnie w sklepie - i powiem szczerze - wcale nie wpłynęło to ani na smak, ani na konsystencję kremu:) składniki: ok 400 g krakersów 400 g (puszka) masy kajmakowej (najlepsza z gostynia) 3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek 250 g słonecznika krem: 200 g masła

6niebo
Domowy chlebek z miodem. 96

roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chlebka płatki owsiane, ziarno słonecznika Sposób wykonania :   D rożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka, miodem, 6 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem, połącz z resztą mleka i resztą mąki. Dodaj rozczyn, wyrób ciasto. Dodaj sól, roztopione masło, sparzone wrzątkiem rodzynki i płatki migdałowe. Wyrabiaj ciasto(...)włóż je do wysmarowanych tłuszczem foremek keksowych. Ciasto powinno wypełnić foremkę do około 1/2 wysokości. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem ( możesz posypać płatkami owsianym lub ziarnami słonecznika), włóż do nagrzanego piekarnika 210 C i piec około 45 minut. Taki domowy chlebek jest bardzo zdrowy i smaczny. Polecam

Przepisy i porady kulinarne
OWSIANO-ŻYTNI OMLET Z OWOCAMI LEŚNYMI 208

proponujemy wersję z owocami. Delikatne ciasto, słodycz owoców i mnóstwo zdrowych ziaren - to wszystko zagości na twoim talerzu :) Taki omlet to nie tylko wsparcie dla twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki na 1 omlet: 2 jajka łyżka mąki żytniej łyżka płatków owsianych łyżeczka otrębów pszennych łyżeczka łuskanego słonecznika szczypta soli garść owoców leśnych (jeżyny(...)jagody, poziomki) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać płatki, otręby i słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień

Banana Smiles
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 194

Symbio 60 g płatków owsianych górskich 20 g pestek dyni 50 g ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy(...)minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy, czy nasze drożdże "ruszyły"-jeśli ich ilość zwiększyła sie, a na powierzchni zaczęła pojawiać się piana

Zawsze głodna!
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 223

rodzaju lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną rękę, uwzględniając

upichcona
Pasztet z ciecierzycy 103

pomiędzy naszą robotą ma pierwszeństwo :) A dziś proponujemy Wam przepyszny wegetariański pasztet z ciecierzycy. Zróbcie go z nami! Składniki na standardową podłużną blaszkę do pieczenia ciast: 250g ugotowanej ciecierzycy polecamy ze sklepu ymt24 50g słonecznik łuskanego 2 cebule 3/4 pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki węgierskiej słodkiej w proszku polecamy TheSpiceShop 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka

Bike By Life
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem 120

słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać  2- 3 łyżki mąki lub  trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia[ u mnie

Moje domowe kucharzenie
Krucha tarta z masą serową z ricotty 206

słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli

CookYourself
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 216

mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana.Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego).Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny razowy z burakami 182

zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.Do rozpuszczonych drożdży (zaczyn nie musi wyrastać) dodać starte buraki, oliwę, cukier, sól, ziarna słonecznika i wymieszać.Następnie dodać mąkę  i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski (ja wyrabiam robotem kuchennym, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką

Gospodyni Miejska
Chleb na płatkach owsianych 157

płatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.   Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło. Następnie

Z miłości do słodkości
Chlebek dla " leniwych " :) 161

wiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki:- 6 szklanek mąki- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych- 2 łyżeczki soli- 4 łyżki oleju- 10 dag drożdży- 1 łyżeczka cukru- 1 szklanka wody letniej- 2 szklanki wody ciepłej- ulubione ziarna np słonecznika, dyni, siemienia lnianegoPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody wymieszanej(...)cukru. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, wodą ciepłą i drożdżami. Dodajemy wg uznania ulubione ziarna (ja dodałam 2 spore garści mieszanki słonecznika i dyni) i mieszamy. Keksówki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówek, wierzch możemy posypać ziarnami. Wkładamy blachy z ciastem do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu

Zainspirowana w kuchni
Słonecznikowy chleb 126

patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".Składniki: zaczyn:1,5 łyżki zakwasu żytniego,0,5 l letniej wody,1,5 szklanki mąki żytniej,pozostałe składniki:1 szklanka słonecznika+ do posypania,1/2 szklanki zarodków pszennych, 2 szklanki mąki razowej,1 szklanka mąki pszennej,3 łyżki margaryny Smakowitej, 1 szklanka letniej przegotowanej,1  łyżeczka soli.Przygotowanie:Zaczyn: zakwas mieszamy(...)piec już chlebek :) Dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto (z końcówką haka). Foremkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni

Aga w kuchni
Pszenne bułeczki z ziarnami 152

świeże - 20 g mąka -1 łyżka szczypta soli woda ciepła - 20 ml Ciasto drożdżowe : woda ciepła - 250 ml olej - 3 łyżki mleko - 5,5 łyżki mąka pszenna - 4 szkl cukier - 1 łyżka sól 7,5 g tłuszcz do formy jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt ziarna słonecznika firmy Plenus pestki dyni firmy Plenus Przygotowanie: zaczyn: Drożdże pokruszyć do miski(...)wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop

Kuchnia Danusi
Chleb razowy na zakwasie 164

szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżkę oliwy ok. 4 szklanki razowej typ 2000 1 szklanka uprażonego słonecznika  3/4 szklanki uprażonego siemienia lnianego Wykonanie: Całość zaczynu wymieszać i odstawić na minimum 3-4 godz

Kulinarne przygody Gatity