słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:25/114)

SŁONECZNIKOWE CIASTECZKA 114

ziaren łuskanego słonecznika 1 jajko Przygotowanie: 100 g ziaren słonecznika drobno posiekać. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i posiekane ziarna słonecznika- wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jedno całe jajko i dodać żółtko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto(...)spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwadrat o średnicy 5 cm. z ząbkami) wyciąć ciasteczka. Wierzch ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood 137

zaczyn cała namaczanka 350 g wody 240 g mąki orkiszowej jasnej 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej  1,5 łyżeczki soli 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren dyni 50 g sezamu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką

Przepisy na domowy ser i chleb
Gofry francuskie ze szparagami 132

szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: • ciasto francuskie • biały serek kanapkowy • łosoś wędzony • pęczek zielonych szparagów • kiełki słonecznika • kilka plasterków cytryny • oliwa do polania Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag(...)minut, po czym delikatnie odcedzić. • Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. • Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny. • Tosty podawać z ugotowanymi szparagami, posypane kiełkami słonecznika, skropionymi oliwą

To co kocham
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 143

melisa, szałwia, tymianek) dodatkowo: 10 g ziaren dyni 20 g ziaren słonecznika Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml wody i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i sól, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski(...)ziołami. Przeciąć wzdłuż na 3 paski, ułożyć jeden na drugim. Złożone ciasto pokroić na 5 kawałków. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Złożone kawałki ciasta układać pionowo w formie. Wierzch posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Upiekliście dzisiaj chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 162

pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze

DefinicjaSmaku
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 376

zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać koła(ja wycinałam kieliszkiem). Słonecznik i inne ziarna wysypać na talerzyki, wycięte kółka, smarować białkiem roztrzepanym z ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej

Smaczne Zdrowe
Chleb słonecznikowy 131

dodaję resztę mleka ,sól, zmielone pestki i mieszam ,zagniatam tak jak ciasto na kluski.(kiedyś próbowałam mikserem zagnieść ale niestety ciasto wkręcało się   aż do samego miksera . ) Jak już jest zagniecione dodaje całe pestki słonecznika ,powtórnie zagniatam aż pestki dobrze wymieszają się . Formuje wałek wkladam do foremki ( forma musi być wysypana mąką )przykrywam ściereczką , daje w cieple miejsce

Eli Gotowanie
Babeczki na Halloween 181

kuchni. Ostatnio sprawdzają się u nas babeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu. Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:)  Ciasto:1 i 1/2 szklanki mąki,1/2 szklanki cukru,3 łyżki kakao,2 jajka,3/4 szklanki maślanki,3 łyżki oleju(...)słonecznika Zielony Nurt,łyżeczka sody oczyszczonej,3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 laski wanilii,3/4 szklanki gorącej kawy. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Wbić jajka, dodać maślankę i cukier, zmiksować. Wlać olej, dodać nasiona wanilii, zmiksować. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować do połączenia się składników.  Ciasto jest bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być

Z miłości do słodkości
chleb ze słonecznikiem 128

świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka mąki pszennej 3 łyżki płatków orkiszowych 3 łyżki otrębów owsianych 1/2 l ciepłej wody płaska łyżeczka soli ciasto właściwe: 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej garść siemienia lnianego garść słonecznika ponadto: 2 łyżki mleka tłuszcz do blaszki otręby i ziarno do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki zaczynu, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce

6niebo
Chleb żytnio-orkiszowy (worek lniany, część 2) 92

żytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej typ 2000 450 g mąki orkiszowej typ 2000 600 ml wody 4 łyżeczki soli 150 g ziaren słonecznika Najpierw zaczyn: mieszamy ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Ciasto będzie raczej rzadkie i koszmarnie klejące się do dłoni więc zróbmy to łyżką. Nie musimy jakoś bardzo mocno mieszać, wystarczy 2-3 minuty żeby

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 281

wodę, wymieszać i pozostawić na 20 minut- 250g mąki żytniej i 250g mąki pszennej przesiać i wymieszać razem z solą i słonecznikiem- składniki suche przełożyć do mieszanki drożdżowej, połączyć nożem, wyrabiać kilka minut, podsypując pozostałą mąką- ciasto będzie klejące, pozostawiamy je w misce przykryte na około 30 minut- po tym czasie ciasto urośnie dwukrotnie, zagniatamy je jeszcze raz, ciasto będzie(...)olejem foremek do mniej więcej 1/3-1/2 wysokości formy - pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. przykryte ściereczką kuchenną- po tym czasie ciasto urośnie wypełniając foremki niemal w całości, smarujemy je z wierzchu wodą i posypujemy ziarnami słonecznika- warto wcześniej ustawić piekarnik na 200-220 stopni, a na jego dnie postawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą- do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy

Smakołyki Bereniki
Ciasto słonecznikowo - kajmakowe 130

bardzo słodki i ciężki jak snikers. Najpyszniejszy w nim jest krem maślano - kajmakowy i ziarna słonecznika, wcześniej ugotowane w maśle, mleku i cukrze a następnie przypieczone w piekarniku, dlatego są bardzo chrupiące i słodkie. Wypróbujcie to ciasto bo naprawdę warte jest grzechu ;-))) Moje ciasto zostało upieczone na zbyt dużej blasze, dlatego wyszło zbyt niskie(...)puszka kajmaku   posypka słonecznikowa 200 g słonecznika łuskanego 80 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy   Białka ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać cukier, następnie żółtka ciągle ubijając. Odłożyć mikser i dodać przesianą mąkę i proszek, bardzo delikatnie mieszając. Na samym końcu dodać olej. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec

Jadło i czytadło
TARTA Z KREMEM JAGLANO - KOKOSOWYM (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA, BEZ PIECZENIA) 131

podziękowaniami i słowami uznania. To było niesamowicie przyjemne popołudnie w towarzystwie najlepszych przyjaciół i pysznego jedzenia. Będę Wam częściej przyrządzać to ciasto, obiecuję! :-)  Tarta pełna smaków... Znalazły się w niej pełne zdrowia orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, suszone owoce. Bazą kremu były odkwaszająca organizm kasza jaglana i delikatne w smaku, pełne zdrowotnych właściwości mleko kokosowe. Wszystko polane wykwintną czekoladą(...)nich napracuję, a zaserwuję sobie, swojej rodzinie i znajomym rozkoszny deser. Wam też to polecam! Wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto jest naprawdę wyśmienite.  Składniki na formę o średnicy 31cm: Spód: 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka migdałów, 0,5 szklanki słonecznika łuskanego, 0,5 szklanki sezamu, 0,5 szklanki płatków kokosowych, 20 sztuk suszonych daktyli, 5 sztuk suszonych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Rogale bakaliowe 617

bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało.  Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych orzechów włoskich, 200 g startych migdałów, 50 g słonecznika, 100 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g cukru pudry, 200 ml mleka(...)mleko z dodatkiem cukru pudru (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy bakalie (rodzynki, prażone tarte orzechy, migdały, słonecznik, skórkę z pomarańczy i migdały w kostce), całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, cukier trzcinowy i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego

Moniki Smakołyki