CYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) To starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe
Zdrowie na języku :Psezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki."Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. - Orzechy arachidowe obfitują w kwasy
Wypisz Wymalujrazowej 1 płaska łyżka soli ziarna słonecznika ok. 2 szklanki ciepłej wody 8 g suchych drożdży Mąkę wsypujemy do miski mieszamy z solą i drożdżami, można dodać słonecznika mi niestety zabrakło. Wyrabiać ciasto dolewając wody, aż będzie zbite i klejące się, odstawić na 60 minut przykrywając ściereczką. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką - odstawić na 15 minut. Słonecznik
Moje-pitraszenieUkrywa się w zamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów 3/4 szklanki łuskanego słonecznika 3/4 szklanki żurawiny MASA: 150g truskawek 6 łyżek nasion chia banan łyżka ksylitolu (opcjonalnie) WYKONANIE: Migdały, słonecznik i żurawinę zalewamy
healthy dreamsdodawałam już ziarna słonecznika, nasiona chia, sezam, czarnuszkę, żurawinę, rodzynki, złote siemię lniane. Chleb dzisiejszy to taki mój nr 1 – siemię lniane, nasiona chia, ziarna słonecznika i rodzynki. Pamiętajcie, że ciasto z mąk bezglutenowych nigdy nie będzie takie zwarte jak z mąki pszennej. Będzie lejąco-klejące, więc nie liczcie na formowanie wymyślnych kształtów. Jeśli popęka wam wierzch (jak widać(...)szklanki pestek słonecznika 1 łyżka nasion chia płaska łyżka soli czubata łyżka cukru ok. 500-550 ml lekko ciepłej wody *jeśli używasz świeżych drożdży najpierw zrób zaczyn: drożdże rozpuścić w kilku łyżkach wody z odrobiną cukru, dodaj łyżkę przesianej mąki gryczanej, wymieszaj całość i przykryj; zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Osoby, które do rozrobienia ciasta używają thermomixu
gutfutpienić. Wsypujemy mąkę do miski. Mieszamy z solą, 1,5 łyżki siemienia, 1 łyżką płatków owsianych, 1 łyżką nasion słonecznika, dodajemy to do mikstury z drożdży oraz dodajemy oliwę. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą a konsystencja będzie gładka. Ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką, gładką powierzchnie. Wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kiedy już(...)godz. lub aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę tzw. keksówkę lekko natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Łączymy pozostałe siemię lniane i płatki owsiane oraz nasiona słonecznika w miseczce. Odstawiamy na bok. Wyrośnięte ciasto chlebowe uderzamy pięścią i ponownie wyrabiamy aż będzie gładkie. Formujemy pożądany kształt i umieszczamy w przygotowanej formie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Smaki Nataliiszklanki ciepłej wody 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu 1. Natłuścić blachę. Przesiać mąkę i sól do miski i zrobić w mące wgłębienie.2. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z odrobina wody. Dodać resztę wody i mleko. Wymieszać i wlać do zagłębienia. Wyrobić dość miękkie ciasto.3. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 5 minut(...)godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość.5. Włożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i przekłuć nożem. Delikatnie zagnieść je z pestkami dyni, słonecznika i sezamem. Uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 6. Ułożyć ciasto na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią i odstawić na 45 minut, by wyrosło.7. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bochenek wodą i posypać pestkami
Apetyczna babeczkawody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek słonecznika Tutaj w zasadzie sprawa jest prosta. Jak zawsze zresztą. Wszystko oprócz słonecznika mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Będzie niestety dość klejące więc dobrze by było posłużyć się mikserem. Ale jeśli nie mamy to ręce też mogą być. Wyrabiamy około 7-8 minut mikserem(...)minut ręcznie. W połowie wyrabiania dodajemy ziarno słonecznika (które uprzednio możemy przez kilka minut uprażyć na suchej patelni). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąka blat, wyrabiamy ze dwie minuty i przekładamy do formy (ja używam silikonowych keksówek). Forma ma być natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia. Lub po prostu
Marder&Marder Manufacturemiski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać ze sobą. Następnie dodać 3-4 łyżki ziaren słonecznika, 3-4 łyżki sezamu, 1 łyżkę lnu mielonego, pół łyżeczki soli i letnią wodę. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Na blat wysypać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto przełożyć na blat i wyrobić na gładką, lśniącą masę (ciasto będzie trochę się lepić(...)odciąć 12 kawałków. Uformować kulki i włożyć je, np. do formy do pieczenia muffinek. Ewentualnie przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem/wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec około 25 minut, aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić za pomocą np. wykałaczki). Ciasto po wyrobieniu Ciasto po wyrośnięciu
UgotowaćChleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki(...)wymieszałam. Wodę podgrzałam i dolałam do miski - wymieszałam do połączenia składników. Całość odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam sól, cukier, ziarna słonecznika i zakwas. Wyrabiałam w misce i zajęło mi to ok. 10 minut - ciasto jest zwarte, gęste i się klei, więc można je wymieszać mikserem. Przykryłam i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie chwilę wyrobiłam
apetytnapieczeniesłonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 12 g drożdży instant Dodatkowo: 125 g roztopionego masła kilka łyżek sezamu do posypania (lub słonecznika) roztrzepane żółtko do posmarowania Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Drożdże instant możemy zastąpić 40 g świeżych drożdży, ale wówczas musimy zrobić zaczyn, czyli drożdże rozcieramy(...)dookoła i 6 w środku - jak na zdjęciu na dole). Jeżeli zostało nam jakieś roztopione masło to polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami sezamu (lub słonecznika). Pieczmy przez około 30-35 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka - koniecznie musimy sprawdzić). Jeżeli w trakcie pieczenia chleb
Marder&Marder Manufacturewyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni i słonecznika oraz odrobiną ciemnej czekolady. Zapraszamy! Składniki ok. 1,5 szklanki mąki z płatków owsianych (zmieliłam w blenderze z dodatkiem kilku orzechów laskowych)ok. 130 g miękkiego masła1/2 łyżeczki proszku(...)użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe ciasteczka i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-23 min. i studzimy na blaszce
Symfonia Smakównerw” przeszedł. Tak oto macie przepis na super fit ciasto, na które składają się trzy, zupełnie różne konsysytencje, począwszy na chrupiąco-ciągnącym się spodzie, przez kokosowy krem, zwieńczony brzoskwiniowym musem. Składniki na małą tortownicę max 20 cm: spód: 150 g daktyli 100 g słonecznika 2-3 łyżki ciepłej wody krem kokosowy: 100 g wiórków kokosowych 300 g mleka kokosowego(...)mogą to być praktycznie każe inne owoce 100 ml mleka kokosowego 1 opakowanie dżemiksu lub 1 łyżka agaru Przygotowanie: Formę do ciasta wyłóż fiolą spożywczą. Daktyle namocz przez chwilę w 2-3 łyżkach wody, po czym dodaj słonecznik i zblenduj. Nie miksuj na jednolitą papkę, wtedy spód będzie bardziej chrupiący. Wyłóż masę na dno formy. Do średniej wielkości garnka przełóż
greenscarfSkładniki na 8 precli: 420 g mąki pszennej razowej typ 1850 17 g drożdży 2 łyżki miodu 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oleju przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany do posypania: sezam, słonecznik Przygotowanie:Drożdże wymieszać z wodą, miodem, 1/2 łyżeczki czosnku oraz 1/3 szklanki mąki.Odstawić na 15 minut.Następnie dodać resztę(...)mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju.Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę, podzielić ja na pół a każdą połowę na 4 części.Z każdej części formować (rolując) podłużne 'paski' następnie zawijać w kształt precla.Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem i przykryć na ok 40 min żeby
Ze smakiem i z pasjąroku idzie na bal? A kto szykuje domówkę? Pierwszym zazdroszczę , dla drugich mam garść inspiracji. Sama na pewno zrobię sałatkę słonecznik bo już dawno wpadła mi w oko i różyczki z ciasta francuskiego z cukinią. W święta nie było okazji więc mam nadzieję nadrobić z sylwestrowym menu. Sałatka słonecznik – mój tegoroczny faworyt Nadziewane muszle makaronowe – mój imprezowy klasyk
Mama z miasta