słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:21/114)

CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 121

maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki(...)stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką

w mojej kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE 138

maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki(...)stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem

w mojej kuchni
Wegańskie owsiane ciasteczka ze słonecznikiem 175

gęstego mleka kokosowego z puszki 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cukier, mleko kokosowe oraz olej utrzyj na puszystą masę. Na suchej patelni podpraż słonecznik, a potem na tej samej patelni przez chwilę podpraż płatki owsiane. Możesz płatki po podprażeniu lekko zblendować, bo na przykład Twój dzieciak ich nie lubi, a jak nie będzie ich widział(...)wykrawania ciastek, czyli do środka foremki nałóż porcję ciasta i łyżką podociskać ciasto, zddejmi formę i masz idealne ciasteczko. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 C. Tak wyglądały moje brzydale. A tak prezentowały się Miśka idealne ciasteczka:     Artykuł Wegańskie owsiane ciasteczka ze słonecznikiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
,,SŁONECZKO PIZZOWE” 95

sól, pieprz, 1 jajko, garść słonecznika łuskanego, 1 łyżka oleju. Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, słonecznik do posypania Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość(...)smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi. Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały

Podróż w kulinaria
Chleb pszenny wieloziarnisty 114

pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1,5  łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej(...)odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem. Ponownie przykryć i odstawić, aby wyrosło. Piecyk nagrzać do temp. 190-200 stopni C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy i studzić na kratce

talerz przyjemności
Chleb na zakwasie 179

chlebem posmarowanym tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika.  Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Ja użyłam haka do ciasta i robota. Składniki 350 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500 100 g mąki z pełnego przemialu(...)ZAKWAS TUTAJ ok. 500 g wody Oba rodzaje mąki wymieszać razem ze słonecznikiem i solą. Dodać mąkę z pełnego przemiału.  Następnie dodać zakwas oraz wodę. Ilość wody jest podana czysto orientacyjnie, zaczynamy od 400 g i stopniowo zwiekszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto ma być gęste, ale tak by dalo się go łyżką drewnianą jeszcze wymieszać. Następnie gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
119. Chlebek owsiany Ewy Wachowicz 142

posypania Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy

Jadło i czytadło
Bułki pszenne z młodym jęczmieniem 194

świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 15 g otrąb pszennych 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 50 ml oleju 3 łyżki ziaren słonecznika   Dodatkowo: sezam do obtoczenia (opcjonalnie)     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże wymieszać z 100 ml ciepłej wody. Dodać cały cukier i 2 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut do "ruszenia drożdży

Nastoletnie Wypiekanie
Codzienny chleb pszenny na zakwasie 142

mąki pszennej (u mnie typ 450) 3/4 łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody ewentualnie: ziarna słonecznika Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 6 minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć(...)ogrzewania, może to potrwać dłużej) ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy torby foliowej. Szczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Maślany chlebek "Słonecznik" 166

części pozostawiając około 1,5 cm na brzegach. 3. Każdą z części odwrócić na zewnątrz. 4. Tak samo postąpić ze średnią kulą ciasta, którą przed odwinięciem rogów włożyć do środka "Słonecznika" 5. Ważne, by odwinięte części nie były pod sobą, a obok siebie- patrz zdjęcie nr 5 6. Ostatnią kulę ciasta umieścić w środku. Tak uformowany chlebek

Nastoletnie Wypiekanie
Chrupiąca sałatka sezamowa z prażonym czosnkiem i słonecznikiem 362

Hej! Dziś znów zaczynamy sałatkowo a zarazem bardzo aromatycznie. Będzie troszeczkę azjatycko więc poszukajcie sos sojowy i olej sezamowy. Ten ostatni to podobno najstarszy olej świata

Kuchnia PROzdrowotna
Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem 199

szklanki ciepłej wodyPrzygotowanie:Drożdże instant wymieszać z mąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem

Czarnawisienka
Najprostszy chleb bezglutenowy... 210

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem

Domowa Cookierenka Agi
Chleb Galicyjski 159

pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka prosa mąka kukurydziana, do posypania 1. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą.2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną(...)Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, by wyrosło.3. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Dodać pestki dyni, słonecznika i proso. Delikatnie zagnieść. 4. Uformować kulę. Skręcić na czubku, żeby powstał zawijas. Przełożyć ciasto na przygotowaną blachę i oprószyć mąką kukurydzianą. Przykryć

Apetyczna babeczka
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 148

wałkujemy i wykładamy nim formę (spód i boki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów      Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki

Rozpustne gotowanie