słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:18/114)

Chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami 217

wody, pozostawić na 12 godzin. Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około 5 minut. Po tym czasie słonecznik odcedzić na sicie, odstawić, przykryć i pozostawić do dnia następnego. Ciasto właściwe: 350 gramów mąki chlebowej pszennej typ 650  200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej  3 łyżeczki soli 500 ml przegotowanej, letniej wody łyżka oliwy(...)oliwek namoczony słonecznik  zaczyn Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i obficie obsypać otrębami. Chlebki pozostawić do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem ich wierzch

Krakowskie smaki Ani
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 158

słonecznika 400 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju 25 g drożdży dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba Wykonanie: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże.  Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie bardzo kleiste. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Idealna do tego chleba jest forma o wymiarach 7 cm x 11 cm x 36 cm.   Wierzch chleba posypujemy garścią słonecznika. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ja ponownie (w chłodniejsze dni) wstawiam ciasto do piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już.  Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.  Po wyrośnięciu

Smak mojego domu
Francuskie zawijańce sylwestrowe 530

zostawiam przepis na  świetna przekąska na domówkę sylwestrowo-noworoczną...Prosto łatwo tanio i smacznie!    Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika SOS: 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki majonezu 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu(...)radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm. Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie.  Jajko roztrzepujemy z mlekiem smarujemy pędzelkiem zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut aż zaczną się rumienić

Wanilia i Kardamon
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 121

Domowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)potrzeba. Mąkę (więcej o mące do pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką

Karo in the Kitchen
Chleb ze słonecznikiem 164

cudowny w smaku, przywodzi na myśl wiejski chlebek formowany ręką babci. p { margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g   2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej 430g letniej wody 2 łyżeczki(...)minut. Po tym czasie wsypać sól i zaczyn, po czym szybko wyrobić, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Będzie dość gęste, więc jeśli uznacie to za konieczne można dodać nieco więcej wody. Wyjąć z miski i ręcznie wgnieść nasiona słonecznika (można też wcześniej uprażyć). Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i szczelnie przykryć folią. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 do 4 godzin

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zdrowa słodycz 210

znacząco poziom endorfin i mocno Was zasłodzić wymyśliłam sobie taki oto mały bakaliowy przysmak.  Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone z miodem.  Pestki dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych(...)jajka      1/3 łyżeczki soli  Nadzienie:  - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na patelni prażymy ziarna sezamu

Sajkofanka smaku
3 x chleb z garnka 451

Gotowe ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą, w której robimy dziurki. Dzięki temu ciasto będzie mogło oddychać. Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min, ale tym razem w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nastawiamy na 220 stopni(...)łyżki siemienia lnianego 2 łyżki pestek słonecznika Postępujemy jak w przepisie wyżej. Do zaczynu używamy mąki pszennej 550 lub 650. Pełnoziarnistą mąkę używamy dopiero do właściwego ciasta. Zostawiamy po pół łyżki siemienia i słonecznika i wsypujemy go na górę. Przy pieczeniu tego chleba nie zmniejszamy temperatury do 180, a do końca pieczemy w 200 stopniach. PRZEPIS III - pszenny z oregano

Kuchnia od dwojga
Prosty i Smaczny Chleb na Drożdżach 171

mąki pszennej pełno ziarnistej lub innej 400 ml letniej wody 25 g drożdży świeżych 10 g soli 1 łyżeczkę cukru dodatkowo do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki dyni lub nie dodawać z wcale ziaren. 1 łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce Użyłam foremki o wymiarach(...)misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne . Po wymieszaniu składników dodaję słonecznik i dokładnie mieszam żeby połączył się z ciastem . Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki serowe z ziarnami 147

wiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:)  Składniki:300g chudego twarogu,100ml stopionego masła + 2 łyżki masła(...)100ml mleka,garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto),łyżka pestek dyni,szczypta soli,2 łyżki miodu,1/2kg mąki pszennej,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,mleko do posmarowania,cukier do posypania.  Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 277

czekoladowe, kasza gryczana jest mocno wyczuwalna, ciasto jest delikatnie słodkie. Już na surowo bardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile . Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu(...)gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki gorzkiego kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki daktyli

moj przepis na
Focaccia z kiełbasą - dzielona na pół 152

ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut

Gotowanie i blogowanie
Chleb ze słonecznikiem 119

letniej wody i 1 szklanki słonecznika. Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól,wsypałam słonecznik, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte przełożyłam do dwóch keksówek posmarowanych olejem i posypanych mąką. Wierzch chlebka posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam słonecznikiem. Piekłam w dobrze

Darcia w kuchni
Kotleciki z kurczaka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 191

danie z typu oszczędnych ;) zwykłych kotlecików z piersi kurczaka (takich wiesz-po prostu w panierce) z tej porcji mięsa nie wyjdzie aż tak dużo! Dzięki zmieszaniu pokrojonego mięsa z ciastem a'la naleśnikowym zwiększamy znacznie ich ilość (wyszło mi dokładnie 16 kotlecików takich jak widać na zdjęciu), ale i sytość. Propozycja doskonała, gdy na obiedzie nagle pojawia się więcej osób(...)obie mąki, słodką paprykę, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania ciasta gęstszego niż na naleśniki. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do ciasta w misce, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ziarna słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, łyżką wykładamy porcje ciasta i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty (złotoczerwony?) kolor. Wyjmujemy

Kolorowy Przepisownik
Brownie ze słonecznikiem 161

Jajka ubić a następnie porcjami dodawać cukier, cały czas ubijać. Następnie porcjami dodawać mąkę a potem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać ziarna słonecznika. Blaszkę o wymiarach 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 20 minut. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty

Monia miesza i gotuje
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 108

ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 świeże pomidory ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki prażonego słonecznika sól i pieprz 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany lub sera ricotta 2 łyżki oliwy(...)się ładnie zarumieni. Jeżeli w trakcie pieczenia widzimy, że ciasto w niektórych miejscach podniosło się za bardzo, możemy otworzyć piekarnik i lekko je uklepać. Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak, posypujemy drobno pokrojoną fetą, słonecznikiem i polewamy wymieszanymi ze śmietaną albo serem jajkami. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tartę 25 minut. Na ostatnie

Moja Mama Gotuje