masa : 0,5 litra śmietany kremowej 30 % 2 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej nescafe creme posypka: 1 szklanka wyłuskanego słonecznika 2 łyżki masła 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: ciasto: Z oleju, wody, cukru i kakao ugotować polewę, wystudzić. 5 białek ubić z cukrem. Do ubitej piany, ciągle ubijając dodać żółtka a następnie powoli wystudzoną(...)minut (do suchego patyczka). Wystudzić. masa: Wcześniej schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną. Posypka: Na patelni podsmażyć na brązowo słonecznik dodać masło i cukier puder, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę, wystudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć resztę masy, rozprowadzić równomiernie po placku. Posypać
Darcia w kuchniłyżeczki ziół prowansalskich 1 pomidor sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka oliwa lub olej do smażenia świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy(...)kostkę suszone pomidory. Następnie przekładamy farsz z patelni. Dodajemy pokrojonego pomidora. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką i podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAchleby orkiszowe ;-) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", z tym że zamiast zarodków pszennych dałam ziarna słonecznika i siemienia lnianego. SKŁADNIKI Na podmłodę 300 ml wody 2 g drożdży 300 g mąki orkiszowej Na ciasto właściwe 150 ml letniej wody 5 g drożdży 300 g mąki orkiszowej 100 g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane(...)chleba. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać do dużej miski z gotową podmłodą. Dodać mąkę, sól i ziarna, zagnieść wszystkie składniki. Ręce i stolnice posypać mąką i zagniatać ciasto (może to trwać około 8 minut). Ja wyrabiam ciasto początkowo w misce, później na stolnicy, ale jeżeli nie macie żadnego z powyższych, to można w tym celu wykorzystać blat kuchenny
Passions hobbies lifePyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody(...)dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut. Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym ziarnami słonecznika i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce
Kulinarny Pamiętnikzakwasie, dostępne zwykłym śmiertelnikom. Wystarczy odrobina cierpliwości - ciasto potrzebuje duuużo czasu - i wyciągniemy z piekarnika cudnie pachnący bochenek z niesamowicie chrupiącą skórką i zwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie. Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni i słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę(...)wymieszać z mąką. Odstawić na 5-6 godzin.Pozostałe drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę z drożdżami i cały poolish. Zagnieść. Dodać ziarna, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut.Uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Chleb naciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzePATELNI ROZGRZEWAMY OLIWĘ,ZDEJMUJEMY Z OGNIE I WRZUCAMY NA NIĄ ZIAŁA I WYCIŚNIĘTY CZOSNEK. W MISCE MIESZAMY MĄKĘ,DROŻDŻE,SÓL,CUKIER,SŁONECZNIK DODAJEMY CIEPŁE MLEKO I WODĘ,NA KOŃCU DODAJEMY OLIWĘ Z ZIOŁAMI I ZAGNIATAMY CIASTO ZOSTAWIAMY JE DO WYROŚNIĘCIA NA OK.45 MIN JAK JUŻ PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ PRZEKŁADAMY DO WYSMAROWANEJ MASŁEM KEKSÓWKI,(25 CM),POSYPUJEMY SŁONECZNIKIEM I PONOWNIE ZOSTAWIAMY
Swojskie jedzonkoWchodzę do marketu jak gdyby nigdy nic, jak zawsze skupiona na tym, co stoi na półkach. Jak zawsze zastanawiająca się, co z czego można by stworzyć
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100g szynki gotowanej ( ja miałam w plasterkach ), 60g startego sera żółtego, 65g czerwonej papryki konserwowej, 10-15g słonecznika, majeranek, bazylia, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, jajko. Przygotowanie: Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie pokroić
W kuchni u Monikiwody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąki, dodać zakwasy (lub jeden wybrany zakwas), sól, ziarna słonecznika i siemienia lnianego oraz wodę i dokładnie wymieszać. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gluten orkiszowy nie potrzebuje długiego wyrabiania. Przy dłuższym wyrabianiu ciasto staje się wręcz gumowate. Gotowe ciasto jest dość rzadkie, dużo rzadsze niż np. przy chlebach żytnich, ale widoczne jest(...)dwóch przygotowanych wcześniej form, u mnie silikonowe (delikatnie przesmarowane olejem kokosowym), metalowe musimy posmarować i dokładnie wysypać otrębami lub mąką. Ciasto ubijamy dokładnie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy i obsypujemy ziarnami, u mnie słonecznik i siemię lniane. Skrapiamy obficie wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. U mnie zwykle trwa to ok.4,5h, ale wszystko zależy
Smaczne Zdrowesól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem
Ala piecze i gotujekuchni. Miska nie powinna stać w cieple, ważne, żeby temperatura podczas pierwszego wyrastania była stała. Rano dodajemy do startera resztę mąki (200g) wymieszaną ze słonecznikiem, z solą i z pozostałymi drożdżami, zagniatamy elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Na podsypanym mąką blacie formujemy wstępnie ciasto w kulę i zostawiamy(...)żeby ciasto odpoczęło, około 10 minut, przykryte lnianą ściereczką. Po 10 minutach odpoczywania ciasta chleb formujemy w owalny lub podłużny bochenek. Przy okazji wcześniej pieczonego chleba nakręciłam film , zobaczcie jak to zrobić. Tak przygotowany chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia lub łączeniem do góry, jeśli wkładacie chleb do koszyka rozrostowego. Zostawcie
Karo in the Kitchenwstawiam do lodówki. A teraz mogę zabarać się za wyrabianie chlebka.Do miski wlać wodę, dodać zakwas oraz olej. Wymieszać. Następnie dodać sól i ziarna słonecznika, ponownie wymieszać. Następnie dodać wymieszane mąki i dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota lub też drewnianej łyżki. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 3-4 godziny(...)której gotuje obiad. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać aby je wygazować. Następnie przełożyć do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawić do wyrośniecia na kolejne 3-4 godziny. Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50-55 minut. Następnie chlebek wyjąć z foremki i odstawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Aby skórka na wierzchu
Monia miesza i gotujezaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżek zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemia lnianego 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków żytnich 1 łyżka sezamu woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, ziarno słonecznika simię lniane, sezam, płatki owsiane i żytnie, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne
Miód i pieprzrozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto dolewając partiami letnią wodę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Wierzch można posypać słonecznikiem. Foremki wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się za brązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć
Monia miesza i gotujewody Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu(...)jednolitą masę (np. trzepaczką rózgową). Do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i odcedzone pestki. Całość dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy zgniecionym papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem. Następnie przekładamy ciasto chlebowe. Ugniatamy je lekko i wygładziamy mokrą dłonią. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 do 3 godzin. Pieczemy z parą ok. 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewióry