słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:44/114)

Szybkie bułeczki na leniwe śniadanie. Scones 154

zalewy dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka 25 g ziaren słonecznika Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać łyżką. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta, połączyć. Z ciasta uformować dysk o średnicy 20-22 cm, ułożyć na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 232

godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczyny, wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.   Ciasto chlebowe (na 2 foremki a 23cm): cały zaczyn namoczone ziarna

Grahamka, weka i kajzerka
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 148

łyżeczka soli 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie 2 łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche składniki i wymieszaj. 2 Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać się formować, ale też nie może być zbyt mokre

Blendman
Ciasteczka owsiane 2272

ok.146g w skorupce)   Ciasteczka owsiane – Wykonanie: Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać. Następnie polać całość masłem, dodać jajka i wyrobić ciasto dłońmi. Ciasto nieco lepi się do dłoni, więc podczas lepienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie i wtedy formować ciasta

Kulinarne Przeboje
Keks z mozzarellą i groszkiem 137

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli

Moniki Smakołyki
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 197

drożdży -1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -ok. 230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka z ziarenkami 147

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni(...)przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów.  Więcej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lekkie święta: pieczeń rzymska z żurawiną i słonecznikiem 165

Święta to wspaniały czas, obfitujący w tradycyjne dania, których na co dzień nie robimy bo – nie ukrywajmy – niejednokrotnie są już trochę niedzisiejsze: zbyt tłuste

Wiszniówka
Chleb z chrupiącą skórką 167

ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić

moj przepis na
Zbożowe batoniki 210

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i

Moja Delicja
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 185

wprawy idzie to całkiem szybko. Na zdjęciu oblane oliwą z oliwek i posypane słonecznikiem wegańskie pierogi z dyniowym farszem a'la ruskie. Z tych proporcji wyszło mi 76 pierogów. Składniki: - 300g mąki żytniej + do obsypywania - 200ml gorącej wody - 30g masła/oleju kokosowego - szczypta soli   Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski i solimy. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dolewamy

Be Fit Be Strong
Kajzerki 87

szczypta cukru 1 jajko do posmarowania ziarno do posypania - u mnie biały sezam, czarny sezam, słonecznik, siemi ę lniane Mąkę wraz z drożdżami, wodą, olejem, cukrem i solą wymieszać w misce i albo zagnieść ręką około 10 minut albo zrobić to za pomocą robota. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie uformować bułeczki i znowu odstawić do wyrośnięcia

Moja Galeria Smaku
Chleb z ziarnami na podpiwku 110

mąka żytnia typ 720 - 4 dag podpiwek ( napój) 0.18 litra Składniki na ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika -  3 dag siemię lniane        -  3 dag sezam(...)zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Gęstość ciasta regulować dodawanym podpiwkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min, wszystko nadal w temp pokojowej. Dobrze jest przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu

Marder&Marder Manufacture
Zdrowe ciasteczka owsiane 133

ksylitolu 80 płatków owsianych 50g słonecznika 20g błonnika firmy Oleofarm cynamon Sposób przygotowania: Słonecznik prażymy na teflonowej patelni, następnie dodajemy płatki i smażymy aż się lekko zbrązowią, studzimy białka miksujemy chwilę ze zmielonym na puder ksylitolem do białek dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ostawiamy ciasto na około 5 minut, żeby masa spęczniała z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb orkiszowy wieloziarnisty 171

Składniki: Zaczyn : 2 łyżki zakwasu żytniego 150g wody 120g  mąki orkiszowej jasnej Ciasto właściwe: cały zaczyn 1/3 łyżeczki drożdży instant 330 g wody 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego(...)łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste) 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej Posypka: 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka płatków owsianych 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego) 1/2 łyżki siemienia lnianego   Wykonanie: Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić na noc w temperaturze pokojowej

Sto kolorów kuchni