słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:40/114)

Chlebek drożdżowy z pomidorami 143

kolejności  składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby czy czarnuszkę do środka, a wierzch posypać np. płatkami owsianymi, musicie spróbować bo chlebek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ravioli z mąki orkiszowej z bobem i z zielonym pesto 132

sera koziego  1  łyżeczka  pieprzu garść rukoli garść bazylii garść pestek słonecznika sok z połówki cytryny sok z połówki cytryny 10 dkg sera grana padano 1/3  łyżeczka  soli Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy oliwę, sól, wodę i  wyrabiamy ciasto, następnie pozostawiamy je na czas przygotowania farszu aby sobie odpoczęło. Bób gotujemy aż będzie miękkim(...)ciasto się połączyło. Tak czynimy z resztą ciasta. Ravioli wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 3-5 min od wypłynięcia.  Zielone pesto: natkę pietruszki, rukolę,  bazylię, oliwę z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy pestki słonecznika, ser  grana padano  i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki

Łycha smaków
Strudel Egzotyczny 96

muszkatołowej sok z połowy limetki 50 g mieszkanki kandyzowanych owoców tropikalnych 50 g rodzynek 50 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni 70 g cukru 150 g kaszy manny Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto

Karczma Honorietty
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 165

prymitywnym gatunkiem pszenicy, ale przy całej swojej prymitywności zawiera o wiele więcej właściwości odżywczych od zwykłej, białej mąki (duże ilości białka). W kuchni idealnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną -zrobicie ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc.  Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie(...)jednolitej masy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec

gutfut
Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce 126

Lubicie chałwę? Jeżeli tak, to na pewno polubicie moje sezamowe kuleczki, ponieważ przypominają ją w smaku Miękkie w środku, oblane cienką warstwą karmelu, który delikatnie chrupie

Oryginalny smak
Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 128

chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki(...)miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy

FitKot
Jeszcze smaczniejsze naleśniki z serem 153

łyżka oleju kostka półtłustego twarogu cukier z prawdziwą wanilią masło do podsmażenia naleśników 3 gruszki 3 kiwi ziarna łuskanego słonecznika wiórki kokosowe Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej.  Na patelni smażymy naleśniki.  Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony(...)pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty. Podajemy podsmażone na maśle, ciepłe z cukrem, na wierzchu układamy plasterki obranej gruszki i kiwi, posypujemy kokosem i słonecznikiem

Moja smaczna kuchnia
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 164

słonecznika*1/2 szklanki wiórek kokosowych3 łyżeczki lnu złocistego, mielonego2-3 łyżki melasy z karobu, syropu z agawy, miodu lub innego słodu1 szklanka gęstego mleka ryżowego** lub mleka kokosowego1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)2 garści suszonej żurawiny2 garści pistacji, posiekanych2 garści daktyli, pokrojonych na kawałki Przygotowanie:Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto(...)Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180°C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.* Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę i słonecznik w młynku do kawy lub przystosowanym

Food Square
Najprostszy chleb na zakwasie 138

móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być. Na końcu znajdziecie przepis w wersji dla użytkowników Thermomixa! Potrzebujemy: 550 g mąki żytniej typ 720 Młyny Stoisław 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław 350 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław 80 g ziaren siemienia lnianego 100 g ziaren słonecznika 3 łyżeczki soli(...)dodajemy zakwas oraz wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką. 2 foremki "keksówki" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy po połowie ciasta do każdej z nich. Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek. Pieczemy

MamaOskarka
Szybki deser z jogurtu 372

Deser z jogurtu z nasionami chia , pestek dyni, słonecznika i owoców. O wiele zdrowsza alternatywa od przesłodzonych owocowych jogurtów w sklepie. Taki zdrowy i dietetyczny deser

codojedzenia
Chleb razowy na maślance 215

łyżeczka soli;2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku;3 łyżki ziaren sezamu.Sposób przygotowania:Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie 45 - 50 stopni).W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka(...)spuścić powietrze i ponownie wyrobić przez krótką chwilę.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny).Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około

Gospodyni Miejska
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZACZYNIE 176

sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto właściwe: cały zaczyn  ok. 420-430 ml wody  50 g ekspandowanej kaszy jaglanej  400 g mąki gryczanej  25 g płatków owsianych  1 łyżka pestek słonecznika  1 łyżka soli 1 czubata łyżeczka miodu  1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego

Marcepanowa kuchnia
Bułki fitness 162

Jedne z moich ulubionych :D Polecam!  Składniki: (na około 6-8 bułeczek)  Ciasto:  200 g mąki pszennej pełnoziarnistej  100 g mąki orkiszowej typ 2000  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka miodu  2 łyżki otrębów pszennych  3 łyżki ziaren słonecznika   1 łyżka siemienia lnianego  1 łyżka sezamu  1 łyżka pestek(...)ziarna do posypania bułek (słonecznik, dynia,siemię lniane, sezam itp.)  woda do spryskania bułek Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać miód, sól, nasiona, otręby, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto umieścić w misce

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb razowy na drożdżach 200

ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić(...)godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika

moj przepis na
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 144

pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis -    Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego  i z sokiem z aloesu zdjęcie od fotografa z warsztatów Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie tam i ja! hahah. Ciasto marchewkowe uwielbiam dlatego też lepiej nie mogłam trafić. Wraz(...)ciasto do blaszki i piecz przez około 1,15 h. Sprawdź za pomocą wykałaczki drewnianej, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wykałaczka jest czysta po wyjęciu to znaczy, że ciasto jest gotowe.  4.       Zostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij. 5.       GOTOWE!   zdjęcie od fotografa z warsztatów

SMYKWKUCHNI