Bułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość smacznych i zdrowych nasion. Są to bułki bardzo sycące i choć ładnie wyrastają, nie można ich zaliczyć do kategorii lekkiego pieczywa drożdżowego.Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami(...)Składniki:400g mąki pszennej typ 650300g mąki pełnoziarnistej300ml letniej wody200ml mleka120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika)25g drożdży świeżych2 łyżki roztopionego masła2 płaskie łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułekziarna do posypania Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże rozkruszyć, wymieszać z 100ml letniego mleka, dodać cukier i 1-2 łyżki
Smakołyki Berenikiłyżek cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 - 400 gr. łuskanego słonecznika Wykonanie : Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jedno jajko i jedno żółtko, posiekana w kostkę margarynę, śmietanę, 5 łyżek cukru. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy zawijamy do foli i wkładamy do zamrażalki na około godzinę. Zależy(...)było je rozwałkować i wycinać ciasteczka Wyciągamy ciasto po wymaganym czasie, wałkujemy na około 3 mm i wycinamy wzory szklanką lub innymi foremkami do ciastek. Roztrzepujemy pozostałe białko z 2 łyżkami cukru jakie nam zostało i jedną stronę ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem z cukrem i mokrą strona maczamy w słoneczniku dociskając lekko ciasteczko aby ziarenka dokładnie się przylepiły
W Moim Magicznym DomuSmakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką i smalczykiem. Zagnieść ciasto, dodając po odrobinie wody. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Farsz 300 g niedużych obranych cebul 250 g żółtego sera 1 papryczka(...)smarować), nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto podpiec 10 minut w 200°C. Na podpieczonym cieście wyłożyć cebulę z serem, polać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30 minut w 190°C. Po ok.10 minutach wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna
Pełny talerzprzeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe , ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika , a na zupach kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję
Grunt to przepis!wymieszać. Zostawić przykryty ściereczką lub folią na 8-10 godzin (najlepiej na noc). Namaczanka: 40 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 110 g wody Nasiona i płatki i namoczyć przed robieniem ciasta. Powinny wystarczyć jakieś 3 godziny. Ciasto: cały zaczyn cała namaczanka 40 g mąki żytniej jasnej typ 720 250 g mąki pszennej
Przepisy na domowy ser i chlebwyrobić, przełożyć do formy dużej (lub dwóch małych) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami lub mąką. Przykryć i odstawić znów do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość. Przed pieczeniem posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (można posypać słonecznikiem) Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Wersja maszynowa: Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny w kolejności: płynne , sypkie
Kocham Czekoladęszklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże i ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy wodę z rozpuszczonym miodem i oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianą Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięcia Na drugi
Proste PotrawyWymieszać wszystkie składniki razem i wyrobić na gładkie ciasto Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności
greenscarfszkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy zaczną pracować dodajemy rozmieszany serek Apetina, jajko, żółtko, sól, przesianą mąkę pszenną i otręby pszenne. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę(...)Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na papierze w 3-5cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami słonecznika (przed tymi czynnościami rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni). Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia skórki). Bułeczki smakują zarówno
Kolorowy PrzepisownikCzęsto robię to ciasto bo bardzo nam smakuje. Puszysty i delikatny biszkopt z pysznym kremem z dodatkiem karmelizowanego słonecznika. W wersji dla dorosłych polecam dodać spirytus, jeśli dla dzieci a bardzo lubią pominąć. Składniki: Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik
Ala piecze i gotujesłonecznika, 30g sezamu: jasny lub jasny i ciemny) - 30g amarantusa - ok.900ml (g) wody źródlanej - ziarna do posypania chleba (u mnie płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sezam jasny i niekiedy także ciemny) Do misy miksera odważyć mąki, dodać sól, otręby, płatki, zakwasy, dolać część wody (ok.750ml) i dokładnie wymieszać, następnie dodać ziarna i dolać resztę(...)używamy metalowych musimy je dokładnie wysmarować olejem i obsypać mąką lub otrębami. Do tak przygotowanych form przełożyć ciasto chlebowe, dokładnie ubić je (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w zimnej wodzie (by usunąć powietrze), wyrównać i obsypać ziarnami. Ja posypuję płatkami owsianymi, słonecznikiem, siemieniem lnianym, sezamem jasnym i niekiedy także ciemnym. Na końcu skropić dość obficie ziarna pędzlem maczanym w wodzie
Smaczne Zdrowelignanów - związków chemicznych zwalczających nowotwory, obniżających poziom cholesterolu i zmniejszających ryzyko chorób serca. Duża zawartość błonnika, wapnia i kwasów omega-3. Zmielone są łatwostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm. Słonecznik - duże ilości fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, manganu i selenu oraz cała plejada witamin: E, grupa B, A, K, C i kwas foliowy. Chlebek jest bardzo prosty(...)wody, 250 g zakwasu. Ciasto: (10-12 godzin później): Zaczyn, 220 g mąki ciemnej orkiszowej, 50 g kaszy gryczanej jasnej, 50 g siemienia lnianego, 50 g pestek dyni, 50 g ziaren słonecznika, 50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody
SzczyptaSmaQspędzać we własnym mieszkaniu, wiec jeszcze fajniej :) Dlatego niebawem na blogu zaczną pojawiać się świąteczne przepisy, a dziś, w moje urodziny przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasteczka ze słonecznikiem, które nadają się na drugie śniadanie czy podwieczorek, mają świąteczny aromat i smak, a to za sprawą przyprawy korzennej i żurawiny. Częstujcie się! :)Składniki:200 g masłaszklanka cukru3 jajkasólłyżka miodu1/2(...)jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną.Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika. Wierzch ciasteczek posypujemy makiem i suszoną żurawiną. Wierzch ciasteczek smarujemy ponownie. Roztrzepanym jajkiem i wstawiamy
Słodkie PrzyjemnościJeśli jeszcze macie resztki cukinii w ogródku, ewentualnie odnajdziecie ją w sklepie, na zakończenie sezonu cukiniowego proponuję szybkie i banalne w wykonaniu ciasto;)Nawet mając dużo
Lawendowe NieboMiękki, puszysty chleb pszenny z sezamem. Wbrew pozorom poniższe pieczywo jest łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto, poczekać aż urośnie i upiec chleb. Parę miesięcy temu przygotowałam prawie identyczny chleb - tylko zamiast sezamu użyłam ziarna słonecznika. Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży(...)sól, sezam. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć ją do formy keksowej. Ponownie
Ugotować