siekane - 2006 przepisów (strona:110/134)

Spaghetti bolognese 148

pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min.  Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby. Siekamy pietruszkę I dodajemy do Bolognese. Mieszamy I gotowe. :)  Podajemy z makaronem spaghetti , posypujemy świeżo startym parmesanem I natką pietruszki. Życzę smacznego

Smaki Edyty
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 349

przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne .   Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.    Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.   Ciasto

Grunt to przepis!
Sałatka Tabbouleh 939

oliwa z oliwek  * czosnek  * sól , pieprz     Przygotowanie : Kaszę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie wodę i wystygnie. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę , zioła dokładnie siekamy. Łączymy z kaszą. Przyprawiamy. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę

Magiczne Życie Marty
Sałatka z makaronem idealna na imprezę 234

sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół słoiczka majonezu * koperek * sól , pieprz Przygotowanie : Mięso bądź wędlinę kroimy w kostkę. U mnie pierś z kurczaka pieczona z przyprawą do kurczaka. Por siekamy w piórka i dodajemy do kurczaka. Kroimy pozostałe składniki w kostkę. Wsypujemy starty ser - idealnie pasuje ser wędzony, ale każdy inny będzie równie dobry. Wszystkie składniki potrząsam w misce

Magiczne Życie Marty
Prosta sałatka z surimi 136

ogórki kiszone  * 4 jajka ugotowane na twardo  * pęczek koperku * pół dużego jogurtu naturalnego * pół słoiczka majonezu * sól, pieprz  Przygotowanie : Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Mieszamy jogurt z majonezem i przyprawami. Całość mieszamy dokładnie z pokrojonymi składnikami sałatki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki

Magiczne Życie Marty
Sałatka ze słonecznikiem 3657

szklanki jogurtu naturalnego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron gotujemy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wędlinę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawiamy. Łączymy i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia się składników

Magiczne Życie Marty
Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem 124

żurawina. Przepis jest na tyle fajny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-). Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie. Może się skusicie? Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Mus z białej czekolady i mięty z ciasteczkami dyniowymi i winogronami 211

przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem (miskę ze śmietanką możemy wstawić do większej miski wypełnionej lodem, wtedy krem łatwiej i szybciej zgęstnieje), na koniec dodając czekoladę. Miętę siekamy drobno i delikatnie mieszamy z masą.       W pucharkach układamy na dnie 2-3 łyżki pokruszonych ciasteczek, na które nakładamy warstwę czekoladowego musu. Wierzch również posypujemy ciasteczkami

sama złodycz
Ciasteczka korzenne 205

łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche - dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami - wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta - ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce - schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy

Smakołyki Bereniki
Ciasto miodowo-serowe z orzechami 393

nadaje jednak ciastu zwartą, wilgotną strukturę. Polewa ze śmietany tworzy na cieście ładną glazurę, choć nie jest słodka jak klasyczny lukier. Przygotowanie ciasta nie wymaga zbyt wiele czasu, jedynie siekanie orzechów może być pracochłonne.  Ciasto można przechowywać w lodówce lub przykryte na blacie kuchennym

Smakołyki Bereniki
Magiczna Noc Restauracji. 173

drobną zasługą bonu, który dumnie okazałam menadżerce, która oznajmiała nam o niezbyt ciekawej sytuacji z miejscami. Nieważne. Zaczęło się wielkie gotowanie. Zapachy mieszały się, aromaty cudownie łączyły. Nóż siekał, tłuszcz skwierczał... Moment flambirowania w wiśniówce, kiedy nagle patelnia z całą zawartością poczęła płonąć, ach! Czułam kropelki pryskającego alkoholu, stałam tak blisko. Pokaz zdecydowanie udany. Wszyscy bili gromkie brawa, danie udało

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 212

laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając.  Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły lub odkręcam słoiki z pasteryzowanym szczawiem. Cebulę siekam drobno, podsmażam na maśle. Następnie dorzucam szczaw. Wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia.  Zmniejszam płomień, dobrze doprawiam. Wyłowione warzywa, czyli pietruszkę i marchew, kroję i dorzucam do zupy. Wbijam

W kuchni Karmel-itki
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 183

miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam z budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik

W kuchni Karmel-itki
Ekspresowa kalafiorowa dla laika. 210

bulionu  ew. maggi do smaku Kalafior myje, dzielę na różyczki. Marchewki obieram wraz z pietruszką i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Natkę siekam drobno. Wszystkie warzywa oraz natkę  pietruszki wrzucam do gotującego się bulionu i gotuję aż do miękkości warzyw.  Na końcu ewentualnie doprawiam maggi. ** Zupę można zaciągnąć śmietaną, ale uważam, że szkoda

W kuchni Karmel-itki
Versatile Blogger Award. 126

flecie poprzecznym. 3. Swoją przyszłość wiążę ściśle z medycyną.  Nauka na flecie poprzecznym stanowi jedną z pasji. Kolejną z jest fotografia. 4.  Kocham gotować, piec, pichcić, kroić, siekać, trzeć! A później obserwować reakcje zjadaczy i chłonąć od nich uwagi, sugestie i pochwały. Pozwala to inaczej spojrzeć na danie i  dodatkowo doucza. 5.  Nigdy nie tknę

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania