siekane - 2006 przepisów (strona:112/134)

KREM Z CUKINII. 160

szklanki bulionu warzywnego pół cebuli pieprz olej z pestek winogron Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w mniejsze kawałki. Ziemniaka obieram i kroję w cząstki. Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie oleju z pestek winogron. Następnie rzucam cukinię,  chwilę podsmażam, dodaję ziemniaka, zalewam bulionem tak, by  tylko sięgał do wysokości warzyw. Gotuję do miękkości warzyw. Zdejmuję

W kuchni Karmel-itki
KURKI W ŚMIETANIE. 184

ŚMIETANIE. / znany;/ dla 1-2 osób 300g kurek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 duża cebula sól, pieprz olej z pestek winogron 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju. Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda, przykrywam, chwilę duszę, po czym odcedzam kurki. Dolewam odrobinę oleju, smażę, na samym końcu

W kuchni Karmel-itki
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 144

suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję warstwą oliwy, wypełniam  szynką na kształt koszyczków.  Cebulkę obieram, drobno siekam i podsmażam. Pieczarki płuczę, ścieram na tarce, dodaję do cebuli,  po czym zdejmuję z ognia. Jajka roztrzepuję z mlekiem, przyprawami. Dodaję starte  pieczarki, bułkę tartą i dokładnie mieszam

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 257

skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru,  kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem  składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam  na 30 minut do lodówki, by stwardniało.  Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 200

młodych ziemniaków kostka białego sera szklanka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%) pęczek szczypiorku duża cebula sól, pieprz, Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, odcedzam. Cebulę kroję w drobną kostkę, szczypiorek siekam, mieszam wszystko z serem, śmietaną. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ciepłymi ziemniakami, które każdy, według tradycji, obiera sobie sam. Świetnie też smakuje wersja urozmaicona o świeże, wiejskie masło, które

W kuchni Karmel-itki
KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. 222

sól. Zagotowuję i trzymam na palniku do chwili, gdy alkohol w połowie się zredukuje. Wtedy wrzucam krewetki i gotuję razem pod przykryciem 3-4 minuty.  Natkę pietruszki siekam. Do ugotowanych krewetek dolewam delikatnie śmietankę, która zagęści sos. Można także użyć mąki, w przypadku zbyt małego zagęszczenia. Dodaję natkę pietruszki, doprawiam pieprzem. Podaję na zimno do pieczywa lub na ciepło

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 145

pieczarek sól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe Obrana dynię kroję w kostkę, tak jak i obrane marchewki. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i także kroję w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklę cebulę. Kiełbasę kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę razem

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI. 151

kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz,  lubczyk Cebulę, czosnek obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam  na dwóch łyżkach oleju z pestek dyni do momentu, aż się zeszkli. Dynię, obrane jabłka i marchew kroję na mniejsze części, dodaję do podsmażanej cebuli

W kuchni Karmel-itki
JESIENNA ZUPA - CZYLI WSPÓLNE GOTOWANIE NA JESIEŃ. 166

/Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię  kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę  i gotuję wszystko

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 218

nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję w cienkie półtalarki. Koperek drobno siekam. Pokrojoną cebulę szklę na patelni z odrobiną tłuszczu, dodaję ziemniaki i smażę razem, aż ziemniaki zaczną się złocić. Dodaję mięso usmażone wcześniej, posypuję koperkiem i trzymam pod przykryciem na małym

W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 133

porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki  300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego.  Kiełbasę kroję w kostkę (parówki w plasterki) i wrzucam do cebuli, smażę razem na złoty kolor.  Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych

W kuchni Karmel-itki
KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. 214

mały 300 ml) 4 budynie waniliowe (proszek) 1 - 1,5 szklanki cukru kruszonka: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia jajko   Margarynę siekam z mąką i proszkiem, dodaję cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię i na 30 minut odkładam do lodówki. Tortownicę smaruję delikatnie margaryną, wylepiam ciastem spód

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, BRZOSKWINĄ I KUKURYDZĄ. 225

sól i pieprz Kapustę pekińską kroję dość drobno. Kukurydzę odsączam z zalewy, jak również brzoskwinie. Owoce kroję w drobną kostkę. Kurczaka kroję także w niewielką kostkę. Pietruszkę i koperek siekam. Jogurt mieszam z sosem chrzanowym. Wszystkie składniki umieszczam w misce, łączę z jogurtem wymieszanym z majonezem. Nie solę, ale odstawiam na przynajmniej 30 minut do lodówki. Kurczak odda sól. Jeśli

W kuchni Karmel-itki
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 163

kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do cebuli i smażę, dopóki nie zmniejszy się ich objętość przynajmniej o 1/3. Następnie dokładam smalec, by się rozpuścił

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 486

laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. W garnku zagotowuję 1 litr wody, wrzucam suszone grzyby i gotuję je jakieś 15 minut, aby napęczniały i zmiękły. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieram

W kuchni Karmel-itki