tartę: Składniki na formę ok. 25 cm: 250 g mąki; 125 g zimnego masła; 1 łyżka oleju; 1/4 szkl, wody; szczypta soli. Masło rozdrobnione na mniejsze kawałki siekamy nożem razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto. Robimy to jak najszybciej aby ciasto nie nagrzało się od ciepła rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy
MiksturownikKiedy stanie się elastyczne, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem. Paprykę i ser (wędlinę, kabanosy, salami) kroimy w drobną kostkę, szczypior siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Drugi farsz to po prostu rozdrobniona feta i pocięte w paski pomidorki suszone. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy chwilę, dzielimy na dwie części
Miksturowniksię ani chwili:) Zrobiłam i powiem tyle, że dawno tak pysznych ciastek nie jadłam! U mnie wyszły ciasteczka czekoladowe, a nie z dodatkiem czekolady, ponieważ mam awersję do siekania czekolady (zwłaszcza gorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 * 1 płaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku
Zdrowa Kuchnia Sowyjeszcze,że powoli będę zmieniać blog na wyłącznie kulinarny. Zostało mi klika kosmetyków do zrecenzowania. Gdy ju ż wszystko opiszę - koniec z testowaniem. Będzie tylko gotowanie, pieczenie, siekanie, szatkowanie... czyli kuchnia p e łną para :) Oczywiście nadal chętnie będę testowała produkty - jednak tylko te spożywcze, potrzebne mi w kuchni :) Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 szkl. mąki pszennej 200 g margaryny/masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szkl. cukru pudru szczypta soli marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut. Schłodzone wcześniej ciasto
kolorowotorcikowopraktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje kubki smakowe. Wołowina z kuskusem – smakowało ! A desery – mrożony deser
kolorowotorcikowoUpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła. Takie same koła wykrawamy z andrutów. Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut. Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni. Do uprażonych orzechów dodajemy mód i olej rydzowy - smażymy, aż mód się z karmelizuje. Sosem miodowo-orzechowym polewamy torciki. Od razu podajemy. Przepis ten zgłosiłam
kolorowotorcikowosłoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii (ja dałam oregano) olej Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości
Pasja Smakuformy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Nakładamy ciasto do foremek, do ok. 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika
Pasja Smakuformy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Do każdej foremki nakładamy łyżkę masy, na niej kładziemy
Pasja Smakumiękkość risotto. 5. Kiedy uznamy, że ryż jest idealny, a risotto kremowe, dodajemy pozostałe masło, doprawiamy i mieszamy. 6. Wyłączamy gaz i przykrywamy danie na 10 minut. Potem drobniutko siekamy pietruszkę i mieszamy ją z risotto
Pasja Smakuminut, bo 15-20 minut gotowania ryżu i wydaje mi się on rozgotowany). Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia. 2. Warzywa i ser kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. 3. Do ryżu dodajemy jajka, bułkę tartą, ser, koperek i warzywa. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. 4. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
Pasja Smakupęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Mieszamy. 2. Pomidorki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. 3. Natkę siekamy. 4. Warzywa i natkę dodajemy do kuskusu. Doprawiamy
Pasja Smakuzdejmowałam skórki, ale jeśli jej nie chcecie, trzeba zamoczyć pomidora na dwie-trzy minuty we wrzątku – wtedy łatwo odchodzi). Mozzarellę także kroimy w kostkę podobnej wielkości. Natkę pietruszki siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Do cebuli dodajemy pomidora, mozzarellę, skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki. Całość solidnie solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Wstawiamy
Poezja smakużółtek skórka z cytryny lub wanilia Owoce: 1 kg truskawek Beza: 5 białek 180 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem i siekamy nożem z masłem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodowki na 1 h( ja włożyłam do zamrażalnika). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto trzemy
Mia Cucina Sofieta