siekane - 2006 przepisów (strona:104/134)

Sałatka z makaronem i kurczakiem. 431

tłuszczu. W osolonej wodzie gotujemy makaron. Kurczaka i makaron studzimy. Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy. Przekładamy do miski. Koperek drobno siekamy. Łączymy ogórki, kurczaka, makaron i koperek, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Polecam!!! Smacznego

Miksturownik
Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. 235

kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. Składniki na 30 malutkich babeczek: Kruche ciasto: 250 g mąki; 100 g masła; 1 jajko; 1 łyżka śmietany 18%; sól. Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi

Miksturownik
Sałatka królewska z ananasem, szynką i selerem. 1263

sera żółtego; 1 por, 4 - 5 łyżek majonezu; sól, pieprz. Szynkę/ polędwice/ wędzonego indyka kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę i ananasa odsączamy. Ananasa kroimy w kostkę, selera siekamy na drobniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jasną część pora myjemy, dzielimy wzdłuż na 4 i kroimy drobno. (Pora można przelać wrzątkiem, żeby był łagodniejszy). Wszystkie składniki łączymy

Miksturownik
Makaron ze szpinakiem - dietetyczny! 346

pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki czosnku; oliwa z oliwek; sól, pieprz. Szpinak świeży płuczemy, przebieramy i trochę siekamy. Szpinak mrożony... wyjmujemy z opakowania :p A tak serio to na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli korzystamy ze świeżego dodajemy kilka kropli oliwy, mrożony wrzucamy sam. Kiedy świeży zmięknie

Miksturownik
Chłodnik ogórkowy - idealny na nadchodzące upalne dni. Akcja Tydzień z Chłodnikami rozpoczęta!!! 114

wodę spod ogórków, ale ja tego nie robiłam. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę - wersja dla leniuszków takich jak ja: ścieramy na tej samej tarce co ogórki :). Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą dodajemy kefir i maślankę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło i "przegryzło". Możemy podawać

Miksturownik
Buraczkowy chłodnik. 156

tarce. Gotujemy w małej ilości wody. Doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek siekamy. Gdy gotowane warzywa będą zimne mieszamy je z maślanką/kefirem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. I odstawiamy do lodówki. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego

Miksturownik
Sałatka z papryki i szynki. 1175

szynki; 300 g sera żółtego; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka pietruszki; 4 łyżki majonezu; sól, pieprz. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w małe paseczki. Pietruszkę i szczypior siekamy drobno. Ser żółty i szynkę kroimy w paseczki podobnej wielkości do tych paprykowych. Łączymy ze sobą składniki, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe! Smacznego

Miksturownik
Sałatka śledziowa 420

pomidorków suszonych; 1/2 puszki kukurydzy; 100 g oliwek; szczypiorek; cebulka; 2 - 3 łyżki majonezu; pieprz, sól. Śledzie, pomidorki i cebulkę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na pół. Szczypior siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy od śledzi). Smacznego!!! insertCookd("e6481af4bd1f6f284532c709e33750e0

Miksturownik
Zimno, zimno, jeszcze zimniej... Chili con carne na rozgrzanie!!! 271

puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano suszone; kumin (kmin rzymski) Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając

Miksturownik
Kruche ciasto na tartę - przepis II. 261

tartę: Składniki na formę ok. 25 cm: 250 g mąki; 125 g zimnego masła; 1 łyżka oleju; 1/4 szkl, wody;  szczypta soli. Masło rozdrobnione na mniejsze kawałki siekamy nożem razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto. Robimy to jak najszybciej aby ciasto nie nagrzało się od ciepła rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy

Miksturownik
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 263

Kiedy stanie się elastyczne, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem. Paprykę i ser (wędlinę, kabanosy, salami) kroimy w drobną kostkę, szczypior siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Drugi farsz to po prostu rozdrobniona feta i pocięte w paski pomidorki suszone.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy chwilę, dzielimy na dwie części

Miksturownik
Puszysty sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście 546

łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g masła - 3 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko wyrabiamy. Jeśli nie chciałoby się skleić, możesz dodać jeszcze odrobinę śmietany. 2. Wkładamy na jakiś czas do zamrażalnika (w zależności od temperatury w nim panującej, godzina

Kraina Tysiąca Smaków
Szybka i łatwa tarta z jabłkami :) 159

połowy cytryny - 2 łyżki cukru - odrobina cukru trzcinowego do posypania (można zastąpić zwykłym) Przygotowanie: 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem w misce, kroimy do niej masło, a następnie całość siekamy. Dodajemy żółtko i śmietanę, zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się dobrze skleić można dodać jeszcze odrobinkę śmietany. 2. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na godzinę

Kraina Tysiąca Smaków
Caprese inaczej - sałatka z pomidorków koktajlowych i mozzarelli z tymiankiem :) 124

zalewy!) - ok. 200 g pomidorków koktajlowych - garstka gałązek tymianku - 2 łyżki oliwy z oliwek - ząbek czosnku - szczypta soli Przygotowanie:  1. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. 2. Tymianek siekamy. Mieszamy z oliwą z oliwek, szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Mozzarellę oddzielamy od zalewy, dodajemy do pomidorków. Polewamy oliwą z tymiankiem. Przed podaniem mieszamy (na zdjęciu jeszcze przed

Kraina Tysiąca Smaków
Surówka z kalarepy 198

ząbki czosnku - pęczek koperku - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany - sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  1. Kalarepki obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek siekamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam zarówno do schabowego, jak i do potraw z grilla ;) Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się

Kraina Tysiąca Smaków