siekane - 2006 przepisów (strona:103/134)

Gdzie kucharek... trzy - tam tartę podają. Czyli o piątkowym babskim gotowaniu... 164

razem kilka pomysłów na farsz :) Ciasto na tartę. Przez szybkę piekarnika :) Składniki:  200 g mąki, 100 g masła - zimnego!!! 1 jajko 2-3 łyżki wody szczypta soli. Masło siekamy razem z mąką, Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki. Na 1/2 godz. rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i ponownie

Miksturownik
Deser z kaszy manny wg. Ewy Wachowicz. 465

kakao i masłem. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuję dodajemy kaszę mannę z mlekiem i szybko mieszamy. Gotujemy około 3 - 4 minuty, aż całość zgęstnieje. Orzechy siekamy i razem z pozostałymi dodatkami mieszamy z masą. Na blasze układamy herbatniki i wylewamy na nie gorącą masę. Przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Pozostawiamy do ostygnięcia a później wkładamy do lodówki

Miksturownik
Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami. 215

dokładnie płuczemy i rozbijamy cieniutko. (Między dwoma kawałkami foli tłukę kurczaczka pięścią :) ). Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Orzechy rozbijamy, siekamy, tłuczemy jak kto woli :) - mają być drobne. Wsypujemy do cebuli. Oliwki kroimy do podobnych rozmiarów jak orzechy. Dorzucamy na patelnie. Delikatnie przyprawiamy. Gdy cebula się zeszkli ściągamy patelnię z ognia

Miksturownik
Sałatka z boczniakami i ryżem. 307

Ryż gotujemy. Oczyszczone boczniaki kroimy w kostkę, podobnie cebulę i smażymy na oliwie z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą. Studzimy. Ogórki, ser i jaja kroimy w kostkę. Szczypior/pietruszkę siekamy drobno. Przestudzony ryż, boczniaki z cebulką, ogórki, ser, jajka i zieleninkę mieszamy razem. Dodajemy majonez i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Miksturownik
Co w "maminej" torbie piszczy... A do tego placek z dżemem. 390

margaryny; 2 żółtka; 3-4 łyżki śmietany; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i cukier. Siekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i owijamy lnianą ściereczką i zostawiamy w lodówce na 3 godziny. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki

Miksturownik
Mikołajkowe cookies... 170

orzeszków ziemnych lub 30 g płatków kukurydzianych; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia.  Masło i cukier ucieramy na białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Dodajemy do masy. Formujemy z ciasta kuleczki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem i delikatnie

Miksturownik
Sałatka z makaronem i kurczakiem. 443

tłuszczu. W osolonej wodzie gotujemy makaron. Kurczaka i makaron studzimy. Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy. Przekładamy do miski. Koperek drobno siekamy. Łączymy ogórki, kurczaka, makaron i koperek, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Polecam!!! Smacznego

Miksturownik
Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. 252

kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. Składniki na 30 malutkich babeczek: Kruche ciasto: 250 g mąki; 100 g masła; 1 jajko; 1 łyżka śmietany 18%; sól. Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi

Miksturownik
Sałatka królewska z ananasem, szynką i selerem. 1284

sera żółtego; 1 por, 4 - 5 łyżek majonezu; sól, pieprz. Szynkę/ polędwice/ wędzonego indyka kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę i ananasa odsączamy. Ananasa kroimy w kostkę, selera siekamy na drobniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jasną część pora myjemy, dzielimy wzdłuż na 4 i kroimy drobno. (Pora można przelać wrzątkiem, żeby był łagodniejszy). Wszystkie składniki łączymy

Miksturownik
Makaron ze szpinakiem - dietetyczny! 360

pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki czosnku; oliwa z oliwek; sól, pieprz. Szpinak świeży płuczemy, przebieramy i trochę siekamy. Szpinak mrożony... wyjmujemy z opakowania :p A tak serio to na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli korzystamy ze świeżego dodajemy kilka kropli oliwy, mrożony wrzucamy sam. Kiedy świeży zmięknie

Miksturownik
Chłodnik ogórkowy - idealny na nadchodzące upalne dni. Akcja Tydzień z Chłodnikami rozpoczęta!!! 129

wodę spod ogórków, ale ja tego nie robiłam. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę - wersja dla leniuszków takich jak ja: ścieramy na tej samej tarce co ogórki :). Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą dodajemy kefir i maślankę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło i "przegryzło". Możemy podawać

Miksturownik
Buraczkowy chłodnik. 171

tarce. Gotujemy w małej ilości wody. Doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek siekamy. Gdy gotowane warzywa będą zimne mieszamy je z maślanką/kefirem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. I odstawiamy do lodówki. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego

Miksturownik
Sałatka z papryki i szynki. 1197

szynki; 300 g sera żółtego; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka pietruszki; 4 łyżki majonezu; sól, pieprz. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w małe paseczki. Pietruszkę i szczypior siekamy drobno. Ser żółty i szynkę kroimy w paseczki podobnej wielkości do tych paprykowych. Łączymy ze sobą składniki, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe! Smacznego

Miksturownik
Sałatka śledziowa 439

pomidorków suszonych; 1/2 puszki kukurydzy; 100 g oliwek; szczypiorek; cebulka; 2 - 3 łyżki majonezu; pieprz, sól. Śledzie, pomidorki i cebulkę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na pół. Szczypior siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy od śledzi). Smacznego!!! insertCookd("e6481af4bd1f6f284532c709e33750e0

Miksturownik
Zimno, zimno, jeszcze zimniej... Chili con carne na rozgrzanie!!! 289

puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano suszone; kumin (kmin rzymski) Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania