będzie surowy. Czas na dip Składniki: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu kilka listków świeżej mięty i bazylii dwie krople sosu cajun Miętę i bazylię drobno siekamy. Mieszamy z majonezem, ketchupem i sosem cajun. Gotowe A teraz drink! dwa kieliszki Martini Rosso dwa kieliszki Sprite (lub więcej) oliwka
Mango Papajalistków bazylii 3 ząbki czosnku 4 łyżki pikantnej oliwy z oliwek sól pieprz 30 gram sera cheddar Bagietkę kroimy w 1,5-2 cm plastry. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy w moździerzu z oliwą z oliwek. Każdą grzankę smarujemy oliwą z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 7-8 minut. W tym czasie kroimy
Mango Papajałyżki sosu słodkiego chili pieprz panierka/ tempura chińska do kurczaka olej sezamowy makaron sojowy lub chow mein + 1 łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku Do Woka wlewamy olej sezamowy. Siekamy drobno papryczkę chili i imbir. Wrzucamy na jeszcze zimny olej i czekamy aż się podsmaży i odda aromat. Dodajemy do tego posiekaną dymkę. Smażymy chwilę. Dodajemy obraną i pokrojoną
Mango Papajamargaryna szklanka gęstej śmietany 4 żółtka cukier waniliowy 200 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy po kawałku
Czerwona Porzeczkaziemniaki - do miękkości. Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku. Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, ja pomogłam sobie przystawką siekającą będącą na wyposażeniu blendera BRAUN MQ 535. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić zgniecione, nie obrane ze skórki ząbki czosnku oraz chleb. Smażyć, aż grzanki staną się chrupkie
kolorowotorcikowowyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne(pestki) i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, umieszczamy
Symfonia Smakówmozzarelli WYKONANIE Ryż gotujemy al dente. Bakłażana i cukinię kroimy w równe plasterki, a następnie na połówki. Paprykę kroimy w paski, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli siekamy drobno. Pokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Solimy, posypujemy pieprzem i polewamy je oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną papryczką chilli, posiekanym rozmarynem, suszonym oregano i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie
OstryKęsugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczka, Ciasto lekko wyrośnie, lecz nie tak bardzo jak ciasto z mąki pszennej. Sos: Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondelku i dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy aż cebulka i czosnek zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.i posiekany świeży rozmaryn
OstryKęszalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę. Studzę kaszę. W międzyczasie: kroimy w kostkę pomidora (pomidorki koktajlowe na ćwiartki) i ogórka. Siekamy natkę pietruszki/miętę i pozostałe zioła. Oliwki kroimy w plasterki albo na połówki. Wszystko wrzucamy do miski z kaszą. Polewamy wszystko oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z połowy cytryny
OstryKęsmiękkiego masła Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% do deserów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Masa serowa
Czerwona Porzeczkałyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zielonego pieprzu Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oleju, studzimy. Mielimy mięso , dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu) Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką . Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy
Czerwona Porzeczkabiałek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyznaczonym czasie , blaszkę pokrywamy
Słodkości i nie tylkomięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut
Gotuj z MisiemDELIkatnego WINIARY łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Brokuły gotujemy na parze i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę i dymkę ze szczypiorkiem siekamy. Majonez mieszamy z jogurtem. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sos majonezowy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Mienta blog